Om du försöker planera ett mat och dryck evenemang, är du på rätt ställe! Foodie-kulturen har aldrig varit större än den är idag… och ingen gillar att vara hungrig.
Det finns många alternativ på bordet, så du måste vara kreativ om du vill bli märkt.
Mat och dryck evenemang tar många olika former. Du kan organisera en intim vinprovning eller en stor internationell matfestival.
Det som är viktigt är att du lämnar dina gäster med ett bestående intryck. Något de kan prata om med sina vänner (och lägga ut på Instagram, förstås).
Så hur gör du ditt mat och dryck evenemang oförglömligt?
Läs den här artikeln för att få reda på hur man:
- Presenterar sin mat och dryck
- Tar hänsyn till kostbegränsningar
- Tänker på miljön
- Balanserar smaker
- Levererar mat till din publik
- Går lokalt med dina matval
- Hyr en bra matleverantör
- Hitta rätt plats
- Gör det exklusivt
Det bör ge dig en riktigt bra start. Låt oss titta på hur man planerar ett mat och dryck evenemang.
Billetto är en biljettplattform som hjälper dig att hantera, marknadsföra och hålla evenemang. Skapa en evenemangssida och börja sälja billjetter på bara 5 minuter.
SKAPA EVENT >>
1. Leverera mat till din publik
Det första steget i att få ett framgångsrikt mat och dryck evenemang är att ta hänsyn till publiken.
- Hur många personer kommer att delta?
- Är evenemanget formellt eller informellt?
- Är gästerna från en viss bakgrund eller bransch?
Människor som går på många affärsmöten, kommer till exempel att vara trötta på att äta samma mat hela tiden. Hälso- och sjukvårdspersonal kommer uppskatta en meny som består av hälsosamma alternativ.
Ta reda på hur du kan imponera på dina gäster genom att vara annorlunda. Det kommer att göra att ditt event blir minnesvärt.
2. Gör det exklusivt
Alla älskar att känna sig speciella. En hemlig middagsfest i en liten lokal kommer omedelbart att ge ditt event en känsla av exklusivitet.
Begränsat med sittplatser skapar också en känsla av brådskande, vilket innebär att ditt event kommer att sälja ut (eller gästerna kommer att OSA) snabbare.
3. Hitta en bra plats
Platen för ditt mat och dryck evenemang kommer att spela en avgörande roll i presentationen av maten. Det är en bra idé att hyra en plats som speglar temat för ditt evenemang.
Om du vågar, kan det också vara intressant att göra motsatsen. En gourmetmiddag på ett rustikt lager? Varför inte?
Se bara till att det ser avsiktligt ut, så att deltagarna inte misstar dig för att vara oprofessionell.
4. Hyr en bra matleverantör
Detta är en viktig punkt, eftersom cateringföretaget ansvarar för mat och dryck. Tänk på följande punkter när du förkortar listan på potentiella cateringfirmor:
- Har de varit i branschen länge?
- Har de bra recensioner online?
- Är de försäkrade?
- Har de rätt licens?
- Vilka faciliteter använder de?
- Är de en del av de relevanta organisationerna?
Det finns ingen sådan sak som för mycket information när det gäller kommunikation med din matleverantör. Om du inte har en vision om vad du vill att maten ska vara, fråga dem om deras råd.
De har sannolikt mer erfarenhet och kommer mer än gärna att visa sin kompetens. Det värsta du kan göra är att vara vag och hoppas på det bästa.
Bortsett från maten själv bör du också vara noggrann när du diskuterar logistik. Prata igenom leverans, parkering, avlastning och lager.
5. Presentation är nyckeln
Mat och dryck är en extra bonus vid de flesta evenemang. Men när de är centrum för uppmärksamhet, väntar sig deltagarna något extra.
Presentationen är nästan lika viktig som maten och dryckerna själva. Det finns flera sätt du kan göra för att få ett bra intryck.
Använd färgen på olika varor till din fördel. Om någonting ser tråkigt ut (till exempel stekt kyckling och potatis) ska du lägga till färger. Något rött eller grönt gör tricket.
Det är också viktigt att dekorera bordet och tallrikarna. Inte bara ger bordsdekoration enkla poäng, men det kommer också att tillföra det övergripande temat för evenemanget.
6. Balansera de fem smakerna
Söt, sur, bitter, salt och umami. Varje Michelin-stjärnkock kommer att bevisa att det är idealiskt att inkludera dem alla.
Om det blir för mycket, så kan en bra balans mellan sött och salt också göra tricket.
7. Utvidga din meny
När du väl har tagit hänsyn till dina gästers bakgrunds- och kostbegränsningar är det dags att tänka på menyn.
Även om du kanske gillar ditt val av mat, är det inte säkert att dina gäster kommer att vara lika entusiastiska.
Därför är det användbart att ge dem möjlighet att välja mellan två olika förrätter, huvudrätter och efterrätter. Mer om du kan hantera det.
Det är också en bra idé att ha smaktillsatser separat så att dina gäster kan lägga till vad de vill ha till sin måltid.
8. Köp din mat lokalt
Alla älskar lokal mat. Globalisering är bra, men allt för många ställen serverar samma rätter. Se om du kan hitta några lokala specialiteter som lämnar ett varaktigt intryck på dina gäster.
Om du tänker lokalt, kommer du också att vara tvungen att överväga maten som är tillgänglig under säsongen. Lokalt kök kanske inte är ett alternativ om ditt tema är tropiskt och det är en kall februari kväll i London.
9. Var miljömedveten
Du kanske har märkt det plötsliga försvinnandet av plastsugrör från restauranger runt om i Storbritannien. Även om de inte har blivit officiellt förbjudna, tar många matställen redan proaktiva steg.
Du kan få poäng från dina deltagare genom att göra detsamma. Byt ut plastsugrören mot papper. Försök att minska ditt koldioxidavtryck där det är möjligt.
Miljövänlighet kan till och med bli en del av ditt event tema.
10. Tänk på kostbegränsningar
Det är viktigt att hålla några kostbegränsningar i åtanke när du planerar menyn.
Vissa religioner ställer restriktioner för nötkött, fläsk och skaldjur. Vegetarianer och veganer kommer inte att vara nöjda med en all-meat buffé. Och allergiska reaktioner på nötter kommer definitivt att döda energin på festen.
Det betyder inte att du bara bör tillgodose minoritetsgästerna med kostbegränsningar. Men det är alltid trevligt att vara hänsynsfull och inkludera alternativ, så att alla är inkluderade.
Billetto är en biljettplattform som hjälper dig att hantera, marknadsföra och hålla evenemang. Skapa en evenemangssida och börja sälja billjetter på bara 5 minuter.
SKAPA EVENT >>
För att sammanfatta…
Det är mycket att tänka på.
Den goda nyheten är att människor alltid behöver god mat och dryck. Så det kommer alltid att finnas efterfrågan på stora event som ditt.
Men du vill att ditt mat och dryck evenemang ska vara minnesvärt, så försök att använda alla tips i den här artikeln.
Kom ihåg att du kan använda Billetto för att både marknadsföra evenemanget och sälja biljetter till det.
Lycka till på ditt nästa foodie äventyr. Kom ihåg att lägga upp det på Instagram!
Lämna ett svar