Abalone Dots

9 nov 2017 17:08 - 10 nov 2017 01:00

Scalateatern, Wallingatan 32-34, 111 24 Stockholm


Abalone Dots

Ett av Sveriges populäraste country- och americanaband! De tre medlemmarna och multiinstrumentalisterna; Louise Holmer, Rebecka Hjukström och Sophia Hogman, har spelat tillsammans i över ett decennium och bandet är ett Sveriges flitigast anlitade. De har samarbetet med bl a Marit Bergman, Lisa Miskovsky, Lars Winnerbäck, Kalle Moraeus och några av de största i Nashville. År 2009 belönades de med en Grammis för årets folkmusik/visa.

På bandets fjärde och senaste skiva ”Red” (2015) har Abalone Dots politiska ställningstagande blivit än tydligare, där humanism och solidaritet är ämnen som berörs, och i o m det står de för första gången på egna ben utan ett majorbolag i ryggen. Bandet berättar:

– Det ligger väldigt mycket lust i Red. Lust till musiken och skapandet. Men även ilska och frustration, vilket även är en av orsakerna till varför vi valde att döpa albumet till Red. Vi har en offentlig röst, då är det viktigt att göra den hörd.

Första singeln The Parade är producerad av Stefan Boman (Kent, Salem Al Fakir, Sahara Hotnights m.fl.), och sätter tydligt ner foten i ställningstagandet för rätten att älska vem man vill.

– The Parade är vårt bidrag till kampen mot förtrycket av HBTQ-personer och rädslan för det okända, men går även hand i hand med kampen mot främlingsfientlighet. Om man har en offentlig röst har man också en skyldighet att förändra det som inte är okej i samhället, säger Rebecka Hjukström och berättar om hur idén till låten uppstod:

– Jag var på besök i Kroatien och kom i kontakt med den lokala Pride-rörelsen, Pride Zagreb. Bilderna vi använder oss av i videon kommer från en av deras första parader i början av 2000-talet. Gatorna var fyllda av motdemonstranter i form av nazister men också vanliga Zagrebinvånare och hatet kändes påtagligt. När jag kom hem och vi började repa in låtar till skivan så röstade Rysslands regering genom lagförslaget som begränsar HBTQ-personers rättigheter. Då tyckte vi att nu får det vara nog och jag skrev The Parade som blev vår första singel från nya skivan.

Debutplattan, From A Safe Distance, släpptes 2007 och fick både fina recensioner av kritikerna och ett varmt mottagande av publiken då den gick rakt in på albumlistans 7:e plats. Skivan gav eko även på andra sidan Atlanten och fyra USA-turnéer under 2008-2011 har givit dem ett gediget americana-renommé. Uppföljaren Traveler kom redan året därpå, och gav bandet en Grammis för årets folkmusik/visa 2009. Bandets tredje album, Chocolate & Cigarettes (2012), producerades av Steve Fishell (Dixie Chicks, Emmylou Harris, Willie Nelson) och innehåller bl a spåret ”Regrets” där Rebecka sjunger duett med Ron Sexsmith.

Biljett

Stängd