Wanja Djanaieff – och hennes tjugotvå älsklingsfärger

19 nov 2020 12:00 - 20 dec 2020 16:00

Marabouparken presenterar Wanja Djanaieff och hennes tjugotvå älsklingsfärger, en stor retrospektiv utställning med arbeten av Wanja Djanaieff – en av Sveriges mest inflytelserika textilformgivare. Djanaieff har varit designchef vid bland annat NK Designgrupp, Almedahls och Strömma Sweden. Hennes arbete blev känt för en bred publik när hon designade kläder åt den svenska OS-truppen i München 1972. Hon har även varit verksam som scenograf, kostymdesigner och professor.

I utställningen på Marabouparken visas skisser, kläder och de ikoniska mönster som har kommit att bli stilbildande för en hel era. I projektrummet visas samtidigt den nyproducerade Filmen om Wanja av sonen och dokumentärfilmaren Niklas Djanaieff.

Utöver sin designgärning har Djanaieff engagerat sig för en hållbar utveckling inom textilindustrin, särskilt för linet som material och utveckling av produkter av lin. En viktig del av hennes verksamhet har varit att lyfta textilhantverket, kollektivt skapande och att inspirera kvinnogrupper att samlas kring hantverk och hemslöjd. I samband med utställningen kommer Linodlarföreningen Fransåker att hålla workshops om odling och bearbetning av lin.

Med utgångspunkt i ett specifikt konstnärskap ger utställningen inblick i vad som hände på den svenska modescenen under 1960- och det tidiga 1970-talet, och är samtidigt en personlig berättelse om ett ovanligt mångsidigt konstnärsliv. Förnyelsen av hemslöjden, kulturarvets betydelse för modern design och hur erfarenheter från ett område kan befrukta andra sammanhang berörs också. Grupper och föreningar erbjuds paketlösningar med guidade visningar, lunch och fika i parkrestaurangen (Kontakta Marabouparken direkt för mer info). Under utställningsperioden arrangeras omfattande programverksamhet, i samarbete med bland annat Hemslöjden.

Hjärtligt välkommen till Marabouparken konsthall! Vi vill att du som besöker oss ska känna dig bekväm och säker på konsthallen, därför har vi för närvarande begränsat antalet besökare till max 15 personer per timme.
Från den 24 nov gäller nya restriktioner som innebär att vi begränsar öppethållandet till lördag - söndag och max 8 personer per timme. Du bokar din biljett till ett specifikt klockslag och kan stanna i en timme. Du kan i tillägg se Filmen om Wanja av Niklas Djanaieff i vårt projektrum, innan eller efter ditt besök i utställningen, eller stanna till i restaurangen för lunch eller kaffe. Visningar är inställda efter 24 nov. 

Marabouparken konsthall visar samtida konst med inriktning på människans villkor i samhället, historien och samtiden. Konsthallens program är särskilt inriktat på människans relation till omvärlden – klimatfrågor, natursyn och vår roll i en ny tidsålder präglar programmet på konsthallen. Vår unika miljö i parken ser vi som en utgångspunkt för en diskussion om vårt förhållningsätt till världen omkring oss.

Marabouparken konsthall är sedan 2010 belägen i Arthur von Schmalensees f d kakaolaboratorium i Marabouparken. Den prisbelönta parken med skulpturer från 1900-talets pionjärer är en visionärt anlagd rekreationsanläggning för anställda vid Maraboufabriken som växte fram vid Bällstaån i Sundbyberg under 1940 och 50-talen.

Want more events?

Sign up here to get a curated event selection right into your mailbox