Skip to main content
Event ended - Missed this event? Check out these other events happening soon Looking for the details about the previous event, just scroll down.

Re-visit events

Loading...

 
 

Loading...

 
 

Hot events

Loading...

 
 

Nearby events

Stockholms Internationella Poesifestival 2017

Event ended

Stockholms Internationella Poesifestival 2017

From SEK 100.00

Location

Date

Nov 24 2017 18:00 - Nov 26 2017 23:00
Billetto Peace of Mind
Book with confidence: Billetto guarantees refunds for cancelled events, ensuring your peace of mind. Learn more
Payment methods accepted:

Description

Tidskriften 10TAL presenterar för 21:a året

STOCKHOLMS INTERNATIONELLA POESIFESTIVAL 2017
ÅTERFÖRTROLLNING OCH PERFORMANCE
Poesi Musik Samtal Fest
24–26 november på Nobelmuseum i Gamla stan
Varje dag 18.00–23

Tre förtrollande dagar där det skrivna ordet möter musik, dans och teater i nyskapande uttryck

Möt poeter från Danmark, Island, Kanada, Tyskland, Italien, Belgien, Sydkorea, Sydafrika som stöter samman med svenska författare, musiker, skådespelare och andra artister i unika framträdanden. Alla texter framförs på originalspråk, men har tolkats till svenska av Sveriges främsta översättare. Översättningarna läses av svenska, berömda skådespelare.

Läs om de medverkande nedan. Alla medverkande och mer om poesifestivalen på http://10tal.seFredag 24 nov
– GRAND OPENING SHOW. Poesifestivalens öppningsföreställning med läsningar och musik. Tema: Performance

Lördag 25 nov
– Förtrollande läsningar av svenska och internationella poeter och författare. Tema: Återförtrollning

Söndag 26 nov
– Scensamtal med festivalens poeter
– Mare Kandre-priset delas ut
– AKT UNG! Scen för unga poeter 18–28 år
– Efterfest på Scandic Malmen 23.30

Varje dag 18.00–23. Förfriskningar finns till försäljning i Nobelmuseums bistro. Bistron tar enbart kort.

Boka biljett idag för att garanteras plats!

FREDAG 24 NOV
Litteratur och minnet – föredrag
Kl 18 – 18.30 i Nobelmuseets filmsal berättar museets Laura Aronovici om Nobelpristagare som skriver om minnet och minnen ur olika perspektiv. Patrik Modiano, Svetlana Alexievitj, Imre Kertesz och Kasuo Ishiguro.

Grand Opening Show! Kl 19–23
Maud Vanhauwaert (Belgien)
En poet och performanceartist som med sina skickliga, experimentella scenframträdanden ligger i poesiscenens framkant. Hennes poesi är samtida, absurd och avsedd för scen, men med sitt skarpa, fantastiska bildspråk fungerar den lika bra i bokform. Maud Vanhauwaert framträder med skådespelaren Maria Salomaa och pianisten Johan Graden. Hennes dikter översätts till Poesifestivalen av Per Holmer.

Ásta Fanney Sigurðardóttir (Island)
En mångbottnad poet, konstnär, musiker och performanceartist som rör sig i världarna mellan poesi, konst och musik. Hennes första poesisamling Herra Hjúkket (Herr Lättnadens suck) gavs ut 2012, på Partus Press. Diktsamlingen ingår i en mycket spännande bokserie med namnet Meðgönguljóð (Graviditetsdikter) som har introducerat en helt ny generation isländska poeter. Sigurðardóttir innehar även "Jón från Vörs diktkäpp”, ett åtråvärt pris som innebär ett stort erkännande. Ásta Fanney Sigurðardóttirs dikter översätts till Poesifestivalen av John Swedenmark.

Selmas Samlade Vrede
Görel Crona, en av våra mest anlitade skådespelare, och Anna Boman Hald, flöjtist och kammarmusiker, framför delar ur föreställningen Selmas Samlade Vrede om Selma Lagerlöf, som har premiär i Lidköping 2018.

Kim Haengsook (Sydkorea)
En poet vars diktning med sin futuristiska stil associeras med ett totalt stilbrott från det traditionella, koreanska lyrikuttrycket. Hon rör sig ständigt över gränser mellan subjekt och objekt, och låter läsaren utmana sig själv i tolkningen av poesin. Kim Haengsook framträder med skådespelaren Maria Salomaa. Hennes dikter översätts till Poesifestivalen av Henry Song.

Laura Accerboni (Italien)
En mycket eftertraktad medverkande på de stora internationella poesifestivalerna. Hennes poetiska stil är avskalad och iakttagande men tematiskt ambitiös då hon tar sig an bisarra, sadistiska världar med massakrer och mord. Hon är också verksam som kurator för flera poesifestivaler så som Festival Internazionale di Poesia in Genova och Babel Festival i Genève. Laura Accerboni framträder med skådespelaren Marika Lagercrantz. Hennes dikter översätts till Poesifestivalen av Gabriella Scalamonti.

Alma Kirlic (Sverige)
En författare, dramatiker och poetry slam-poet med sina rötter i forna Jugoslavien. 2015 gav hon ut sin debutroman En svensk kändis. På festivalen kommer Alma Kirlic framträda med ett performance som handlar om ursprung, ”Jag ska försöka att ge ett svar på frågan var jag kommer ifrån egentligen”.

Koleka Putuma (Sydafrika)
En av Sydafrikas viktigaste och mest aktuella poeter. Endast 24 år gammal har hon hunnit med att skriva och sätta upp pjäser, bli Sydafrikas mästare i spoken word 2014 och vinna sydafrikanska PEN Student Writing Competition 2016. Putumas första poesisamling, Collective Amnesia, gavs ut i mars 2017 och har sålts i tusentals exemplar. Hennes dikter översätts till Poesifestivalen av Clemens Altgård. Putuma framträder dels under Grand Opening Show, dels under söndagens föreställning AKT UNG – scen för unga poeter.

LÖRDAG 25 NOV
Att framföra revolt – föredrag
Kl 18 – 18.30 i Nobelmuseets filmsal berättar museets Maria Stuge om Dario Fo, Bob Dylan och Doris Lessing sätt att framföra revolt genom sitt skrivande.

Återförtrollning! Show kl 19–23
Lilly Zetterberg (Sverige)
Dansaren Lilly Zetterberg, 27 år, har dansat över hela världen med 1900-talets stora danslegend Isadora Duncans koreografier som specialitet. För Zetterberg som är utbildad vid bland annat Kungliga Svenska Balettskolan och Boston Ballet School, är Isadora Duncan, berömd för sin självständighet som dansare, tänkare och aktivist, en stor förebild.

Lisa Robertson (Kanada)
En av Kanadas mest hyllade och uppmärksammade poeter som framträder i Sverige för första gången. Tidigare i år gavs hon ut i bokform på svenska med långpoemet Vädret (Rámus) i översättning av Niclas Nilsson. Under Poesifestivalen kommer Robertson framträda med helt nytt material i form av en poesisvit som går under namnet Starlings, och som relaterar till återförtrollningsidén. Hon framträder med skådespelaren Nina Zanjani. Hon kommer också att delta i ett scensamtal under söndagens program med lingvisten och kulturskribenten John Swedenmark. Hennes dikter översätts till Poesifestivalen av Niclas Nilsson.

Göran Sonnevi (Sverige)
En av Sveriges mest framstående poeter. Han är aktuell med lyriksamlingen Sekvenser mot Omega (Bonniers) som kom ut tidigare i år. Sonnevi har sedan sin debut 1961 bidragit med många diktsamlingar till den svenska litteraturen, i vilka han skriver om människans relation till samhällets strukturer. Politiken finns alltid med i Sonnevis diktning, liksom intresset för matematiken och den klassiska musiken. Sonnevi berikar med underbar naturlyrik och starka kärleksdikter.

Anna Axfors (Sverige)
Debuterade 2016 på 10TAL Bok med den lyriska kortromanen Kärleksbrevet som fick ett varmt mottagande. Hon skriver en blandning mellan poesi och prosa, sorg och existentiella tankar står ofta tillsammans med drastisk ironi och underfundig humor. Axfors hör till de mest uppmärksammade namnen inom den unga svenska samtidspoesin. Hon har drivit bloggen Vi som aldrig skrev prosa på Nöjesguiden tillsammans med poeten Elis Burrau som också medverkar på årets festival. De driver även Facebook-förlaget Fame Factory. Snart kommer Anna Axfors ut med sin första diktsamling, Jag hatar naturen, på 10TAL Bok.

Caspar Eric (Danmark)
En av Danmarks unga poesitalanger som debuterade 2014 med diktsamlingen 7/11 för vilken han tilldelades Munch Kristensens Kulturlegat. Hans poesi speglar samtiden, särskilt från ungas perspektiv, och behandlar allt från den moderna människans rädsla för att bli daterad till melankoli, självmord och kapitalism. I sin diktsamling från 2015, Nike, skriver han även om sin personliga erfarenhet av vad det innebär att leva med cerebral pares, hur samhället skriver fram ”normala” kroppar och vad som händer med de kroppar som inte passar normerna. Av kritiker har han kallats för ”en poesins hjärtstartare”. Caspar Eric framträder med skådespelaren Nina Zanjani. Hans dikter översätts till Poesifestivalen av Johanne Lykke Holm.

1921
Musikerna och kompositörerna David Åhlén och Andreas Eklöf driver tillsammans samarbetsprojektet 1921. Under festivalen kommer de spela musik från sin nya skiva In my veins som släpps samma dag som festivalen invigs. David Åhlén, som med sin helt unika magiska falsett har kallats indiepoppens svar på Arvo Pärt, och Andreas Eklöf, som bidrar med elektroniska klanger, utgör en mycket spännande duo. Tillsammans har de bland annat för det nya albumet översatt texter av mystikern och psalmdiktaren Linnea Hofgren (1868-1921) och resultatet är lika andligt suggestivt som det är musikaliskt fenomenalt.

Elis Burrau (Sverige)
Med sin andra diktsamling, Röda dagar (10TAL Bok 2017) befäster Elis Burrau ställningen som sin generations piggaste och roligaste poet, menade kritikern Björn Kohlström i sin recension i Jönköpingsposten. Boken visar med sin blixtrande hybris ett nervigt flöde av ängsliga poser och romantiska mellanrum i det vardagliga. Debuten Och vi fortsatte att göra någonting rörande (CLP Works 2016) nominerades till Borås Tidnings debutantpris. Elis Burrau driver Facebook-förlaget Fame Factory tillsammans med poeten Anna Axfors. Hans första roman, Karismasamhället, utkommer på Bonniers i januari 2018 och handlar om unga vuxna i Stockholm, om sociala situationer och om karisma.

Nora Gomringer & Philipp Scholz (Tyskland)
Nora Gomringer tillhör med sina diktsamlingar och sin oerhört starka scenutstrålning en av de mest omtalade och erkända poeterna i sin generation. Hon framträder med slagverkaren Philipp Scholz, som reser jorden runt i många olika ensembler och är vinnare av Leipzig Jazz Award 2017. Gomringer och Scholz har gjort det till sin specialitet att förena poesi och musik, röst och trummor i en gnistrande kombination.

SÖNDAG 26 NOV

Litterär revolt – föredrag
Kl 18 – 18.30 i Nobelmuseets filmsal berättar museets Ebba Holmgren om Svetlana Alexievitj, Wislawa Szymborska och Herta Müller som på olika sätt gjort litterärt motstånd.


Seminarier
Scensamtal med festivalens internationella poeter: Lisa Robertson, Maud Vanhauwaert, Caspar Eric, Ásta Fanney Sigurðaróttir, Kim Haengsook, Nora Gomringer.

Seminarium med filosofen Jonna Bornemark. Kan man tala om en återförtrollning i vår samtid? Vad finns det för motrörelser till vad den tyske sociologen Max Weber beskrev som "avförtrollningen av världen" – en värld som töms på magi och mening allteftersom den oupphörligt synas, mäts och vägs?

Mare Kandre-priset
Mare Kandre-priset är instiftat till Mare Kandres minne och tillkännages på Stockholms Internationella Poesifestival sedan 2006. Pristagaren utses av Madeleine Grive och Aase Berg i samarbete med Mare Kandres familj och delas ut till en författare som anses skriva i Mare Kandres anda. I år framträder Jonas Ellerström och Göran Kinnander med Mare Kandres band Global Infantilists i samband med prisutdelningen. Vi uppmärksammar även utgivningen av Pesthuset och andra pjäser (Ellerströms 2017) – en samling med Mare Kandres pjäser.

AKT UNG!
Scen för unga poeter 18–28 år. En redaktion med medlemmar från 10TAL och andra tidskrifter väljer ut ett femtontal poeter som får dela med sig av sin poesi inför Poesifestivalens publik. Bidrag mottages under hela året. Evenemanget äger rum för sjätte året i rad och flertalet av de medverkande som varit med från början har sedermera blivit utgivna på förlag.


Festen fortsätter!

Efterfest på Scandic Malmen söndag 26 november kl 23.30–02. Stor chans till dans!

Kvällens DJ är Pedram NasouriStockholms Internationella Poesifestival tackar för stöd och samarbete

Nobelmuseum, Scandic Malmen
Kulturrådet, Stockholms läns landsting, Stockholm stad, ABF Stockholm, LTI Korea, Goethe–Institut Schweden, Sveriges ambassad i Pretoria, Svensk-danska kulturfonden, H:Ström – Text & Kultur AB, Flemish Literature Fund, Pro Helvetia, Danska Ambassaden, Rámus förlag, Gyldendal, Botkyrka kommun

Foto på Koleka Putuma av Andy Mkosi

Organiser

20TAL arrangerar en rad litterära evenemang såsom Klubb 20TAL, Poesifabriken med flera. Sedan 1997 arrangeras varje år Stockholm Internationella Poesifestival på huvudstadens främsta scener – Dramaten, Stockholms stadsteater, Södra teatern, Kungliga Konstakademien och Nobelmuseum.

Venue

Nobelmuseet, Stortorget 2, 10316 Stockholm

FAQ

 • I have not received my ticket via email. What should I do?

  The first thing to do is check your spam/junk filters and inboxes. Your tickets were sent as an attachment and can be thought of as spam by some email services. Alternatively, you can always find your tickets in your Billetto account that you can access in the browsers or the dedicated Billetto app. For more help with this, read here.

 • I wish to cancel my ticket and receive a refund. What should I do?

  The approval of refunds is entirely at the event organiser’s discretion, and you should get in contact with the event organiser to discuss what options are available to you. To get in touch with the event organiser, simply reply to your order confirmation email or use the "Contact organiser" form on the organiser's profile. For more help with this, read here.

 • I have registered on the waiting list, what happens now?

  If more tickets become available you will be notified (by email) amongst others who have joined the list. Purchasing is on a first-come first-serve basis. For more information, read here.

 • Where do I find a link to an online event?

  Check your order confirmation page or order confirmation email. Usually, the organiser of the event provides the details in the order confirmation email or they might send you a follow-up email with a link to their online event. You might also want to read the event description on Billetto where an event organiser should describe how to join the event online. For more information on this, read here.

 • What is refund protection and why would I need it?

  Refund Protection provides you with the assurance that if unforeseen and unavoidable circumstances interfere with your ability to attend an event you can claim a refund. For more information on this, read here.

Upptäck mer