Onsdagskväll: Timmen för Profeterna

Feb 06 2019 18:00 - 20:00

Bonniers Konsthall, Torsgatan 19, 113 21 Stockholm

Ett möte mellan konstnären Dora Garcias verk och filosofen Anna-Karin Selberg.

Hur kommer det sig att vissa politiker kan ljuga hur mycket som helst, men ändå betraktas som sanningssägare av sina väljare? Och hur ska man förstå det sanningsanspråk som finns i politiken idag, på såväl höger- som vänsterkanten?

Om den konservativa högern menar sig vara den enda politik som vågar säga sanningen i en tid då sanningen trängts undan av politisk korrekthet och ”mainstream”-media, så menar vänstern istället att deras politik gör rum för vittnesmål och sanningssägande från marginaliserade och förtryckta grupper.

Samtidigt vet vi att institutioner för sanningssägande och etablerande av fakta – såsom domstolar, universitet och organ för granskande journalistik – är de första att stängas ner när totalitära, politiska regimer kommer till makten. Sanningen är alltså något politiken på en gång verkar behöva, och samtidigt hotas av.

Dora Garcias verk Profeterna ställer frågor om den gåtfulla och tvetydiga konflikten mellan sanning och politik, och i ett möte med hennes verk sätter filosofen Anna-Karin Selberg den i spel.

Filosofen Anna-Karin Selberg ger ett fördjupande föredrag om sanning kontra lögn i relation till Dora Garcias verk Profeterna. Verket tar avstamp i filmen All The President’s Men som handlar om avslöjandet av Watergate-affären. Anna-Karin Selberg är författare och filosofidoktorand som skriver på sin avhandling The Politics of Truth.

Ordinarie 100 kr. 80 kr för pensionär/student. Gratis för medlemmar. Entré till utställningen ingår i biljettpriset. Begränsat antal platser.

Bild: All The Presidents Men, 1976.Biljett

Not Available

Biljett, red.

Not Available