A Tribute to Dizzy Gillespie

Oct 29 2017 18:00 - 20:00

Thomas Arena, Strängnäs, 645 33 Strängnäs


Uppsala Storband hyllar 100-årsjubilaren Dizzy Gillespie med en konsert tillsammans med solisterna Peter Asplund och Per ”Texas” Johansson.

Trumpetaren, orkesterledaren, sångaren och kompositören John Birks ”Dizzy” Gillespie (1917-1993) har haft stort inflytande på jazzens utveckling under 1900-talet och räknas tillsammans med Charlie Parker som skaparen av ”bebop”. Dizzy var också tidig med att blanda in kubanska och afrikanska rytmer i jazzmusiken. En av hans mest kända kompositioner är A Night in Tunisia. Dizzy skulle ha fyllt 100 år i år.

Peter Asplund (trumpet, flygelhorn, sång) har gjort sig känd som en av landets främsta och flitigaste jazzmusiker och orkesterledare med många egna projekt. Han har gett ut 8 skivor som soloartist med såväl originalmusik som hyllningar till Louis Armstrong och Leonard Bernstein.

Per ”Texas” Johansson (tenorsax, klarinett, basklarinett) var under 90-talet tongivande inom svensk jazz, med 5 soloplattor och en rad priser och utmärkelser. Tog sedan paus från musiken och jobbade inom sjukvården under många år, men gjorde bejublad comeback 2015.

Uppsala Storband leds av Mats Engström som bland annat är kapellmästare för Nobelbanketten.

Band: Adam Forkelid (piano), Fredrik Jonsson (bas), Axel Fagerberg (percussion), Johan Löfcrantz Ramsay (trummor)


Konserten arrangeras av Axel Fagerberg, medarrangörer är Strängnäs Kulturskola och Jazz i Mariefred.

Biljett 18.00

Not Available