Work in progress: Carmen med förhinder

Kronhusgatan 1D, 411 13 Göteborg
4 nov 2021 19:00 - 20:00
Biljetter Gratis
Biljetter Gratis

Planeta Festival!

Romsk Carmen tar över Kronhuset med musikteatern ”Carmen med förhinder”!

Kom på öppet rep med Arthem – Romska Teatern.

Tradition och Nyskapat. Musik där mötet sCarmen med förhinder kan beskrivas som en explosiv dansant konsert med monolog och dialog. Utgångspunkten är att ge ett nutida perspektiv till den klassiska operan Carmen. I musikföreställningen fördjupas, utmanas och kompletteras dramat innehållsmässigt med vittnesbörder från huvudrollsinnehavaren Salamanca Taikon Gonzalez och andra intervjuade romer. Salamancas erfarenheter av att vara rom, gift och ensamstående kvinna vävs ihop till en postdramatisk Carmen gestaltad på alla plan: sceniskt, musikaliskt, scenografiskt och koreografiskt. Gränserna är stundtals upplösta mellan scen och salong såväl som i förhållande till originalversionen från 1800-talet. Georges Bizets musik i Carmen med förhinder blandas med flamenco, jazz, romsk folkmusik, breakdance och nyskriven kollektivt komponerad musik.

Carmen med förhinder är en utveckling av den föreställningsform som skapades med En oförglömlig historia som hade premiär 2018 på Stora Teatern i Göteborg. A.R.Them, som är organisationen bakom båda scenkonstprojekten, utforskar, lyfter och problematiserar den romska kulturen samt romernas förutsättningar att realisera sina rättigheter som kulturbärare och svenska medborgare.

Carmen med förhinder har premiär på Kronhuset, 26 november.

I samarbete med Kronhuset Kreativ Arena och Teater Halland.
Med stöd av Kulturrådet, Göteborgs Stad, Levande Historia, Musikverket, Västra Götalandsregionen, Sveriges Författarfond.

Profile picture
ARTHEM - Romska teatern

Om romer och med romer. En oförglömlig historia hade premiär på Stora Teatern, i Göteborg, 2018. I föreställningen gestaltades romers egna berättelser med teater, dans och musik. Projektet var en lysande erfarenhet. Några av oss som var med i den konstnärliga kärnan ville fortsätta. Fortsätta utveckla föreställningsformen. Fortsätta berätta. 

2019 skapade vi därför ett hem för fler oförglömliga historier. Vi kallar oss Artistikano Romano Them, på svenska Artistiskt Romskt Land. Kort sagt: ARTHEM. Under hösten 2021 har vi premiär för en ny föreställning: Carmen med förhinder, som planeras turnéra runt om i Sverige. 

Utöver egna föreställningar och husbandet Taikons orkester är vi öppna att inleda samarbeten; arrangera konserter, dans, workshops och föreläsningar. Event där vi kan involvera vårt kontaktnät av romska organisationer men också artister, journalister, politiker, föreläsare och forskare med olika ingångar att värna, vitalisera och förmedla den romska kulturen. 

Arthems förening är demokratisk och bygger på delaktighet både konstnärligt och organisatoriskt. 

Vår ambition och vision är att bli en permanent romsk kulturinstitution – hela Sveriges teater.

Eventet är avslutat

Work in progress: Carmen med förhinder

Visa detaljer
Vill du gå på fler events?

Registrera dig för att få handplockade events direkt till din mail.