skip to main content

Event avslutat - Missade du detta event?

Kolla in dessa handplockade kommande!För information om tidigare evenemang, scrolla bara nedåt.
Närliggande evenemang
Evenemang från samma kategori
Liknande upplevelser
Rekommenderade events
Laddar...
 
 

William MacAskill föreläser i Stockholm: Vad framtiden förtjänar - Att planera för en miljon år

Eventet är avslutat

William MacAskill föreläser i Stockholm: Vad framtiden förtjänar - Att planera för en miljon år

Från 225,00 SEK

Plats

Datum

13 jun 2023 18:30 - 19:30

Beskrivning

Att planera för en miljon år...

Möt William MacAskill i en omvälvande föreläsning, följt av ett panelsamtal där det långa perspektivet får vara i centrum.

Filosofen William MacAskill är för många känd som en av grundarna till Effektiv altruism, rörelsen som uppmärksammats globalt för att med hjälp av evidensbaserad forskning visa hur enskilda individer kan bidra till en bättre värld på mest effektivt sätt.

Med begreppet longtermism tydliggör han nu hur de beslut vi tar idag är avgörande för hur livet på jorden kommer att utvecklas i det långa perspektivet. Homo Sapiens har funnits i ca 300 000 år. Om människan, som de flesta andra däggdjursarter, kan förväntas existera i minst en miljon år är vi fortfarande alldeles i början av vår tideräkning. Vi lever i det som framtidens människor kommer att betrakta som forntid. De beslut vi tar idag har konsekvenser för alla dem som kommer efter oss. Är vi beredda att ta det ansvaret?

I kvällens föreläsning och samtal diskuterar William MacAskill existentiella ödesfrågor som den pågående AI-revolutionen, kärnvapenhotet och klimatkrisen. Allt är inte enkelt och självklart, ändå ger William MacAskill konkreta exempel på beslut som inte går att skjuta upp om vi vill att framtidens människa ska få ett liv värt att leva.

I sin nyutkomna bok Vad framtiden förtjänar - Att planera för en miljon år skriver han:

Syftet med den här boken är att sporra till fortsatt arbete på området, inte att dra några definitiva slutsatser om vad vi bör göra. Men framtiden är så viktig att vi åtminstone måste försöka ta reda på hur vi ska styra den i positiv riktning. Och vissa saker är redan möjliga att slå fast.

Efter en inledande föreläsning följer ett samtal lett av Volantes förlagschef Tobias Nielsén. Medverkar gör bland andra Beatrice Fihn, som tog emot Nobels fredspris 2017 i egenskap av generalsekreterare för ICAN, the International Campaign to Abolish Nuclear Weapons och Krister Bykvist, professor i praktisk filosofi vid Stockholms universitet och institutet för framtidsstudier. Kristers forskning rör sig om vårt ansvar för framtida generationer, konsekvensetikens grunder, värdemässig osäkerhet ("Hur ska man handla när man inte är säker på vad som är värdefullt?"), och förhållandet mellan preferenser, värde, och välfärd. I samtalet deltar också den uppmärksammade AI-entreprenören Oliver Edholm och Siri Helle, psykolog, författare och engagerad samhällsdebattör.

William MacAskill
är filosof och medgrundare till Effektiv altruism. I vår är han aktuell med boken Vad framtiden förtjänar - Att planera för en miljon år (Volante). MacAskill är verksam som Associate Professor vid universitet i Oxford och har tidigare gett ut den mycket uppmärksammade boken Doing Good Better (2015).

Föreläsning och samtal hålls på engelska.

I samarbete med Effektiv Altruism och Institutet för framtidsstudier 

Arrangör

Lokal

Kulturhuset, HÖRSALEN, Sergels Torg, 111 57 Stockholm

Vanliga frågor

 • Jag har inte mottagit min biljett via mail. Vad ska jag göra?

  Det första du kan göra är att kontrollera din spam/skräppost och mailet hamnat där. Dina biljetter skickades som en bilaga och kan ses som spam eller skräppost av vissa e-posttjänster. Du kan alltid också hitta dina biljetter under fliken "Mina biljetter" när du är inloggad på ditt Billettokonto, antingen på webbläsaren eller i vår app. För mer information, läs här.

 • Jag önskar avboka min biljett och få biljetten återbetalad. Vad ska jag göra?

  Det är arrangören som beslutar om återbetalning av biljetter på deras event. Du bör därför kontakta dem direkt för att höra vilka möjligheterna är just för dig. Du hittar deras mailadress i ditt orderbekräftelsemail eller genom att gå in på deras arrangörssida och klicka på "Kontakta arrangören". För mer information, läs här.

 • Jag har registrerat mig på väntelistan, vad händer nu?

  Om fler biljetter blir tillgängliga kommer du, tillsammans med andra som registrerat sig på väntelistan, att meddelas om detta via mail. Köp av de tillgängliga biljetterna sker därefter enligt först-till-kvarn-principen. För mer information, läs här.

 • Var hittar jag länken till ett online-event?

  Vanligtvis tillhandahåller arrangören av eventet detaljerna i orderbekräftelsen som du mottar via mail efter köp eller så kan det hända att arrangören skickar ett uppföljande mail med en länk till deras online-event. Du kan även kika in på eventsidan där du finner arrangörens beskrivning av eventet. För mer information, läs här.

 • Vad är avbeställningsförsäkring och varför skulle jag behöva det?

  Med avbeställningsförsäkringen kan du vid vissa oförutsedda händelser som hindrar dig att delta i ett eventet, begära en återbetalning. För mer information, läs här.

Upptäck mer