Vittnesmål: Min farmors hemlighet

21 feb 2018 18:30 - 19:30

Akvariet, Karl Johansgatan 1-3, 414 59 Göteborg


I samarbete med Överlevandegruppen och Zikaron från Judiska församlingen i Göteborg presenterar Sjöfartsmuseet Akvariet två vittnesmål från Förintelsen, överförda till yngre generationer.
Föranmälan krävs, anmäl dig via billetto.se/sjofartsmuseet-akvariet eller i museets reception 031-368 35 50.

Ons 21 feb, 18.30

Min farmors hemlighet

Helenas farmor Manja växte upp i en liten stad i Polen tillsammans med sin mamma, pappa och sina fyra syskon. När Manja var 15 år gick hon ut skolan och skulle börja arbeta, men samtidigt bröt andra världskriget ut och Manjas liv förändrades till en mardröm över en natt. Nazisterna hämtade Manja och hennes syster Eva och tvingade dem att kliva på ett tåg. Det var tåget som skulle föra dem till helvetet, till koncentrations- och dödsläger, där 6 miljoner judar mördades. Det var sista gången som de såg sin familj.

Helena Kryssman är med i föreningen Zikaron där hon åker ut till skolor och föreläser om sin farmor som överlevde förintelsen.

- - -

Judiska församlingens Överlevandegrupp erbjuder personliga vittnesmål från Förintelsen till skolor, som ett komplement till skolans historieundervisning om Andra världskriget, Förintelsen och alla människors lika värde. Minnet av Förintelsen skall fungera som varningsklocka för att motverka antisemitism, rasism och främlingsfientlighet.Judiska församlingens överlevandegrupp har som övergripande syfte att göra överlevandegruppens verksamhet med kostnadsfria föreläsningar i skolor permanent.

Alla föreläsningar är kostnadsfria och vi rör oss över hela västra Sverige, även om vårt huvudsakliga uppdrag är att besöka skolor i Göteborg med närmaste omnejd. Våra föreläsare är framförallt andra generationens Överlevande, men även ett fåtal ur första generationen och tredje generationen. Vi anordnar också studiedagar för lärare.

Obligatorisk anmälan

Stängd