Vårens Stora Litteraturfest!

15 maj 2018 20:30 - 16 maj 2018 01:00

Scalateatern, Wallingatan 32-34, 111 24 Stockholm

Vad har skrivits, lästs och hyllats hittills i år? 10TAL lyfter vårens hetaste författare under en helkväll med läsningar, musik och fest!


Kajsa Grytt, aktuell med och rosad för både bok och album, läser ur romanen Du lever i mig (Natur & Kultur) och framför låtar från skivan Kniven i hjärtat. Mirja Unge läser ur efterlängtade romanen Jag går och lever (Norstedts) om vilken Jonas Thente skriver i DN: "Jag tror att Mirja Unge är den svenska författare som använder sig av minsta antalet ord, men också den som når störst effekt." I. B. Sundström, känd från musikprojekt som Pascal och Skriet, framför låtar från hyllade albumet I den skinande gyttjan, ett prosaiskt album om en pågående långsam undergång. Poeten Hanna Rajs Lundström framträder med en långdikt, ur debutsamlingen Armarna som har rosats av många recensenter. Linnea Axelsson läser ur diktdebuten Aednan, ett hisnande epos som speglar samernas moderna historia från 1900-talets början till vår tid.

Passa på att köpa biljett idag – begränsat antal platser!

Läs om de medverkande

Kajsa Grytt

Foto Josefine Bäckström

Kajsa Grytt har skrivit pjäser, poesi, krönikor och romaner. Hon slog igenom med punkgruppen Tant Strul på 80-talet och har sedan dess producerat ett stort antal skivor både som soloartist och i andra konstellationer. Om senaste romanen Du lever i mig skriver Erik Löfvendahl i SvD: "Grytts beskrivning av den amerikanska Södern kommer jag att bära med mig länge – hettan, fukten, Mississippis träskmarker, rednecks, den ständigt närvarande rasismen, vidskepelse och voodoo. Kajsa Grytt har tillägnat sig landskapet och de människor som bor där och ger dem liv genom en total språklig närvaro."

Mirja Unge

Foto Göran Segeholm

Mirja Unge har hyllats för sin särpräglade berättarstil och har mottagit flera prestigefyllda priser för sina böcker. Första romanen Det var ur munnarna orden kom utgavs 1998. År 2005 debuterade hon som dramatiker med pjäsen Var är alla? som turnerade med Riksteatern, och hon har sedan dess skrivit flera pjäser. Av litteraturkritikern Victor Malm har Unge beskrivits som en av samtidens främsta dramatiker.

I. B. Sundström

Foto Jonas Teglund


Isak Sundström, musiker och konstnär, arbetar genreöverskridande i sitt konstnärskap, i en upplöst användning av medier, tekniker, konstnärsroller. Den senaste skivan, I den skinande Gyttjan, är ett konceptuellt album med tematiska texter som utspelar sig bortanför samtiden, i ett slags sagovärld som befolkas av diffusa gestalter och scener, där gränserna mellan människor och djur suddats ut. Alla låtar relaterar sömlöst till varandra och bildar en helhet som skildrar ett drömskt, uppgivet och vilset tillstånd, som i en annan värld, strax före eller efter en undergång.

Hanna Rajs Lundström

Foto Suri Lara

Hanna Rajs Lundström debuterade i mars med diktsamlingen Armarna (10TAL Bok). Med en okonstlad och känsloladdad talspråklig poesi formuleras en svit dikter om släkten och den egna bakgrunden med vardagen som utgångspunkt. I dikten "chai", en uppmärksammad dikt som hon kommer att framföra på Vårens Litteraturfest, tecknas det samtida judehatet i all dess absurditet. Lundström har gått skrivarlinjen på Biskops Arnö och studerat på Konstfack. Hon är en av grundarna till nättidskriften fikssion samt pdf­-förlaget Ett av Sveriges största förlag.

Linnea Axelsson


Foto Sara Mac Key

Linnea Axelsson, född i Porjus, Norrbotten, debuterade med romanen Tvillingsmycket 2010. Hennes första diktsamling, eposet ÆDNAN, berättar om två samiska familjer vars öden speglar samernas moderna historia från 1900-talets början till vår tid. ÆDNAN har hyllats på kultursidorna, Åsa Beckman skrev i DN: “Plötsligt, men med många års mellanrum, kommer en poesidebut som är så stark att tiden liksom hejdar sig. En sådan debut gör nu Linnea Axelsson med ´Aednan`”


10TALs evenemang stöds av Kulturrådet och Stockholms stad

Tack till Norstedts och Natur & Kultur!

Fullt pris

Stängd

Student

Stängd