Valle Baroque | Göteborg Baroque i Varnhem Klosterkyrka

Varnhems klosterkyrka, 532 73 Varnhem
12 aug 2021 19:00 - 20:30
Superarrangör
Biljetter 189,00 SEK
Biljetter 189,00 SEK

Konsert under festivalen Valle Baroque

Göteborg Baroque bjuder in till invigningskonsert i Varnhem Klosterkyrka och har med sig sitt världsunika instrument: ett claviorganum. Bild: Magnus Gotander

Göteborg Baroque grundades 2003 av ensemblens konstnärlige ledare, organisten Magnus Kjellson. Ensemblen har regelbundet konserter i Tyska Kyrkan i Göteborg och framför både välkänd barockmusik såväl som tidig musik som kommit lite i skymundan under århundradenas gång. 2019 firade ensemblen 15-årsjubileum med världspremiären för det tidstrogna och unika instrumentet claviorganum.

Göteborg Baroque har satt upp två fullskaliga operaproduktioner på Röda Sten Konsthall i Göteborg: Dido & Aeneas (Purcell) 2014 och Orfeo (Monteverdi) 2018. Båda regisserade av Per Buhre och blev publik- och kritikersuccér. Samtliga föreställningar var fullsatta och föreställningen fick recensioner som  "...i det absoluta toppskiktet av det svenska musiklivet" DN och "Ett Monteverdispel i världsklass" GP .

När Georg Friedrich Händel i mitten av 1700-talet står på toppen av sin karriär, och är Europas mest firade musiker, leder han sångare och instrumentalister från ett claviorganum. Det unika med instrumentet är bland annat att det har fler toner än normalt per oktav, kan placeras bakom musikerna med ljudet klingande mot publiken och att det har en fantastisk övertonsrikedom som ger en helt unik klang med stor dynamik och rytmisk pregnans. Trots att Händel såg sitt claviorganum som oöverträffat när han ledde sina operor och oratorier så har ett liknande instrument inte byggts sedan slutet av 1700-talet. Göteborg Baroques claviorganum betyder mycket för ensemblens ljudbild, därför är det extra roligt att det även går att ta med ut på konserter utanför Göteborg!

Konsertlängd: ca 75 min

Profile picture
Valle Baroque

"Det finns alltså inget att gömma sig bakom. Allt hörs. Och det blir så naket och personligt det bara kan bli. Varje soloinsats är klar och innerlig, och samklangen mellan de tio sångarna är perfekt."...

skrev Carl Magnus Juliusson i GöteborgsPosten 2019 när Göteborg Baroque framförde Buxtehudes Membra Jesu Nostri som en del av ensemblens 15-årsjubileum!


Göteborg Baroque grundades 2003 av dess konstnärliga ledare Magnus Kjellson, som leder ensemblen traditionsenligt som spelande dirigent vid orgeln eller cembalon. Det som gör Göteborg Baroques sound unikt är det intima samspelet mellan ensemblens instrumentalister och sångare och deras gemensamma passion för den tidiga musiken. Ensemblen har sin hemmascen och generalprogramserie i Tyska Christinae kyrka. Göteborg Baroque framför regelbundet de stora välkända barockverken men presenterar gärna även mindre kända musikaliska pärlor, ofta bortglömda sedan hundratals år.

Göteborg Baroque mottog 2018 en generös donation från Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur som möjliggjorde byggandet av ett claviorganum; ett kombinationsinstrument av en cembalo och en orgel. När Georg Friedrich Händel i mitten av 1700-talet står på toppen av sin karriär, och är Europas mest firade musiker, leder han sångare och instrumentalister från ett claviorganum. Tack vare donationen har Göteborg Baroque också fått möjligheten att genomföra tre större konsert- och operasatsningar under ett antal år. Den första av dessa var Monteverdis opera L' Orfeo som spelades på Röda Sten Konsthall 2018. Föreställningen fick recensioner som "...i det absoluta toppskiktet av det svenska musiklivet" (Martin Nyström, Dagens Nyheter) och "Ett Monteverdispel i världsklass"(Magnus Haglund, GöteborgsPosten) Finalen blev en konsertfilm “Voices from a spinning pan” som släpptes i mars 2021 och prisades i GöteborgsPosten med orden:

”Man behöver inte veta vilka karaktärerna är, vad som har hänt dem eller vilka lidanden de står inför. Det är en ren känsla av förtvivlan som binder filmen samman och som förmedlas med stor inlevelse av de tre sångsolisterna. Allt är mycket precist, professionellt och smakfullt genomfört. Jag ryser av välbehag. Bättre än så här blir det inte i pandemitider.”Eventet är avslutat

Valle Baroque | Göteborg Baroque i Varnhem Klosterkyrka

Visa detaljer
Vill du gå på fler events?

Registrera dig för att få handplockade events direkt till din mail.