Valle Baroque | Göteborg Baroque i Varnhem Klosterkyrka

Varnhems klosterkyrka, 532 73 Varnhem
12 aug 2021 19:00 - 20:30
Biljetter 189,00 SEK
Biljetter 189,00 SEK

Konsert under festivalen Valle Baroque

Göteborg Baroque bjuder in till invigningskonsert i Varnhem Klosterkyrka och har med sig sitt världsunika instrument: ett claviorganum. Bild: Magnus Gotander

Göteborg Baroque grundades 2003 av ensemblens konstnärlige ledare, organisten Magnus Kjellson. Ensemblen har regelbundet konserter i Tyska Kyrkan i Göteborg och framför både välkänd barockmusik såväl som tidig musik som kommit lite i skymundan under århundradenas gång. 2019 firade ensemblen 15-årsjubileum med världspremiären för det tidstrogna och unika instrumentet claviorganum.

Göteborg Baroque har satt upp två fullskaliga operaproduktioner på Röda Sten Konsthall i Göteborg: Dido & Aeneas (Purcell) 2014 och Orfeo (Monteverdi) 2018. Båda regisserade av Per Buhre och blev publik- och kritikersuccér. Samtliga föreställningar var fullsatta och föreställningen fick recensioner som  "...i det absoluta toppskiktet av det svenska musiklivet" DN och "Ett Monteverdispel i världsklass" GP .

När Georg Friedrich Händel i mitten av 1700-talet står på toppen av sin karriär, och är Europas mest firade musiker, leder han sångare och instrumentalister från ett claviorganum. Det unika med instrumentet är bland annat att det har fler toner än normalt per oktav, kan placeras bakom musikerna med ljudet klingande mot publiken och att det har en fantastisk övertonsrikedom som ger en helt unik klang med stor dynamik och rytmisk pregnans. Trots att Händel såg sitt claviorganum som oöverträffat när han ledde sina operor och oratorier så har ett liknande instrument inte byggts sedan slutet av 1700-talet. Göteborg Baroques claviorganum betyder mycket för ensemblens ljudbild, därför är det extra roligt att det även går att ta med ut på konserter utanför Göteborg!

Konsertlängd: ca 75 min

Festivalen Valle Baroque äger rum i vackra Vallebygden, med konserter i Varnhem, Skara och Falköping. 2021 är temat djur och vi har bjudit in ensembler som Göteborg Baroque, Woodpeckers, Frispel och trion Samuel Runsteen, Andreas Edlund och Anders Ericson. 


Läs mer om programmet på www.vallebaroque.se

Vill du gå på fler events?

Registrera dig för att få handplockade events direkt till din mail.