Vague Research Studios på Galleri Lars Palm
Vague Research Studios på Galleri Lars Palm
Från Gratis
Plats
Flera tidpunkter
Beskrivning
”Våra äldre äldre mödrar, födde oss på sextiotalet, in i ett energigirigt samhälle som nu vill ha mer och mer. Hur blev vi så energigiriga? En okänd närvaro närvarar, en okänd närvaro presenterar sig.”
ur filmen RITUAL
Vague Research Studios; Kajsa G Eriksson, Lena Berglin och Maria Magnusson; genomför en energi-ritual och premiärvisar samtidigt filmen RITUAL (50 min) i galleriet. Filmen utforskar energigirighet som samhällsfenomen och ritualen som konstnärlig metod.
Film och utställning har sitt ursprung i projektet ”Teknikanvändning som Ritual och Motstånd” som drivs av Vague Research Studios. Projektet har under 2019 – 2020, filmat på tio platser i Sverige, dessa är: Burseryd, Kinnekulle, Sandviken, Hofors, Grängesberg, Njakafjäll, Meselefors, Kallak, Ligga, Messaure och Jokkmokk. Platserna är valda utifrån en önskan att koppla samman platser I Sverige där det finns en historisk koppling till utvinning av energi och råvaror som idag åter aktualiseras i omställning till grön energi och förnyelsebara råvaror. Syftet med projektet har varit att utforska energigirighet och att frammana det som höljs i dunkel i en ökande elektrifiering och teknikanvänding. I en omställning av energi och råvara är frågan om vi inte måste göra en omställning av vår teknikanvändning och förhållande till energi? Från energigirig till energimedveten.
De olika platserna har undersökts genom ritualer. Med ritual menas här en iscensättning som förändrar både platsen och människorna, ett görande för att skapa något tillsammans men också som en upprepad och vardaglig micro-handling som till exempel att använda mobilen. Konstnärerna Kajsa G Eriksson, Lena Berglin och Maria Magnusson, delar generation och en förkroppsligad kunskap av att stå med ena benet i en analog tradition och med det andra benet i en digital tradition. På så sätt blir de som konstnärer, deras historia och deras kroppar länken mellan det analoga och det digitala. Ritualerna gestaltas av analog teknik som dom återanvänt på nya sätt för att visualisera teknikanvändning med andra perspektiv och möjligheter. Begrepp som on/off blir en akt där laddningar måste mötas när on/off inte bara är en strömbrytare. Att höja och sänka volymen blir en fråga om material och form och inte ett vridbart reglage.
Delar av filmen ”Ritual” är filmad med en hand-driven 16 mm Bolex Kamera och där filmen framkallats förhand med växtbaserad eko-framkallare. En annan del av filmen består av phytogram, som är en analog och fotografisk teknik där man använder sig av växters och blommors egna kemiska uppsättning och en ekologisk framkallare för att skapa fotografier direkt på filmens emulsion.
I anslutning till filmen gestaltas en energi-ritual där uttjänta batterier får nytt liv och genom att mötas på nya sätt. Som besökare kan du lämna dina uttjänta AA-batterier, dessa blir då del i en ritual som pågår under utställningen. Efter perioden kommer batterierna lämnas på ÅVC och därmed återvinnas.
OM KONSTNÄRERNA
Vague Research Studios är en oberoende studio för utforskande och experimentell konstnärlig verksamhet. Studion startades i Göteborg 2013 av designer Lena Berglin och konstnär Kajsa G. Eriksson med syfte att skapa nya samarbetsformer. Samarbetet bygger på en praktik av gemensamt utforskande präglat av förtroende och respektfull kommunikation mellan alla parter och genom hela processen. Verksamheten sker i första hand utomhus, utvecklar informella deltagandepraktiker och använder performativa metoder där konstnärerna själva ingår både som subjekt och objekt. Det vill säga, konstnärerna utforskar fenomen och platser utifrån sina egna upplevelser och gestaltar med sina egna kroppar och samtidigt undersöks och granskas den konstnärliga rollen som en del av samhället och omvärlden. I projektet ”Teknikanvändning som Ritual och Motstånd” har ett nytt samarbete inletts med Maria Magnusson konstnär, fotograf och experimentell filmare. Projektet har lett fram till novellfilmen RITUAL där studion även samarbetar med Klara Andersson kompositör och ljudkonstnär och Milena Karlsson grafisk formgivare.
ÖPPETTIDER
Utställningen öppnar utan vernissage den 15 Maj kl 12.00. Galleriet är öppet: Fre, Lör, Sön: 12-16.
BOKA BESÖK
På grund av rådande pandemi tar vi just nu endast emot bokade besök. Boka din biljett via biletto. I besöket ingår besök i galleriet och visning av filmen RITUAL i bekväm stol med micro popcorn! Sällskap kan boka plats för två personer. Biljett kan bokas varje hel-timme. Tänk på att inte besöka oss om du är sjuk! Filmen finns tillgänglig på föreningens You Tube-kanal, Backbeatbolaget TV, under öppettiderna. Utöver det publiceras en visning av energi-ritualen i våra sociala medier och ett artist talk under utställningsperioden.
OM GALLERI LARS PALM
Sandviken. Vi är ett experimentellt rum där hela galleriet är föränderligt. Galleriets verksamhet tar inte enbart plats i gallerirummet, ofta dyker konsten upp i andra sammanhang och vävs samman med föreningens övriga verksamhet. Ibland är galleriet initiativtagare till konstnärliga upptäcktsfärder och händelser i andra delar av Sandviken. Vi vill stötta konstnärer och konstnärlig produktion i vår region genom skäliga ersättningar enligt MU-Avtalet till professionellt verksamma konstnärer. Samtidigt vill vi ge tillbaka till platsen vi verkar på genom workshops och visningar.
Projektet “Teknikanvändning som Ritual och Motstånd” bedrivs med stöd av Kulturbryggan. Utställningen produceras i samarbete med ABF Gästrikebygden och Konstfrämjandet Gävleborg, med stöd av Kulturrådet och Sandvikens kommun.
Arrangör
Backbeatbolaget är din lokala kulturförening i Sandviken! Backbeatbolagets scen är en självklar plats för alternativ och smal musik! Föreningen drivs av konstnärer och kulturintresserade i Sandviken. Vi vill skapa en gränsöverskridande kreativ plats genom konserter, utställningar,festivaler, spelkultur, urban odling, graffitiplank, screentryck och musikstudio.
Lokal
Kungen, Fredriksgatan 35, 811 33 Sandviken
Vanliga frågor
-
Jag har inte mottagit min biljett via mail. Vad ska jag göra?
Det första du kan göra är att kontrollera din spam/skräppost och mailet hamnat där. Dina biljetter skickades som en bilaga och kan ses som spam eller skräppost av vissa e-posttjänster. Du kan alltid också hitta dina biljetter under fliken "Mina biljetter" när du är inloggad på ditt Billettokonto, antingen på webbläsaren eller i vår app. För mer information, läs här.
-
Jag önskar avboka min biljett och få biljetten återbetalad. Vad ska jag göra?
Det är arrangören som beslutar om återbetalning av biljetter på deras event. Du bör därför kontakta dem direkt för att höra vilka möjligheterna är just för dig. Du hittar deras mailadress i ditt orderbekräftelsemail eller genom att gå in på deras arrangörssida och klicka på "Kontakta arrangören". För mer information, läs här.
-
Jag har registrerat mig på väntelistan, vad händer nu?
Om fler biljetter blir tillgängliga kommer du, tillsammans med andra som registrerat sig på väntelistan, att meddelas om detta via mail. Köp av de tillgängliga biljetterna sker därefter enligt först-till-kvarn-principen. För mer information, läs här.
-
Var hittar jag länken till ett online-event?
Vanligtvis tillhandahåller arrangören av eventet detaljerna i orderbekräftelsen som du mottar via mail efter köp eller så kan det hända att arrangören skickar ett uppföljande mail med en länk till deras online-event. Du kan även kika in på eventsidan där du finner arrangörens beskrivning av eventet. För mer information, läs här.
-
Vad är avbeställningsförsäkring och varför skulle jag behöva det?
Med avbeställningsförsäkringen kan du vid vissa oförutsedda händelser som hindrar dig att delta i ett eventet, begära en återbetalning. För mer information, läs här.
Vague Research Studios på Galleri Lars Palm
Från Gratis