Utøya

11 dec 2018 18:00 - 20:00

ABF Stockholm,, Sveavägen 41, 111 83 Stockholm

Massmorden på Utøya den 22 juli 2011 då 69 personer, mest ungdomar, dödades var ett unikt terroristdåd. De flesta terroristdåd drabbar urskillningslöst personer som råkar vara på en viss plats. Massakern på Utøya var uteslutande inriktad  på unga socialdemokrater. Bomben i Oslos regeringskansli samma dag, som tog 8 dödsoffer, var riktad mot den socialdemokratiska regeringen.

Den svenske konstnären Jonas Dahlberg vann tävlingen om ett minnesmärke över morden. Men efter långa turer stoppades hans projekt. Varför? 

Under detta seminarium berättar Dahlberg om sitt förslag och hur det stoppades. En film om konstverk kommer även att visas. Jonas Dahlberg är som konstnär mest känd för omtalade videoinstallationer. 

Ali Esbati analyserar och kommenterar den politiska bakgrunden. Ali Esbati är riksdagsledamot för Vänsterpartiet och har i många år arbetat med politik och journalistik i Norge. Han har regelbundet medverkat i dagstidningen (Oslo) Klassekampen.

Medverkande:
Jonas Dahlberg, konstnär
Ali Esbati, riksdagsledamot för Vänsterpartiet

Samtalsledare:
Carl Tham, ABF Stockholm

Lokal: Palmesalen, plan 1.
Observera att föreläsningssal kan ändras vid behov. Uppdaterad information om föreläsningssal finns alltid på skärmarna i ABF-husets entré. Välkommen!

ordinarie

Ej tillgänglig

Student, pensionär, arbetssökande

Ej tillgänglig