skip to main content

Event avslutat - Missade du detta event?

Kolla in dessa handplockade kommande!För information om tidigare evenemang, scrolla bara nedåt.
Andra event från arrangören
Laddar...
 
 
Genvägar
Laddar...
 
 
Andra events i samma kategori
Laddar...
 
 
Rekommenderade events
Laddar...
 
 

UTBILDNING: Introduktion till filosofisk praxis

Eventet är avslutat

UTBILDNING: Introduktion till filosofisk praxis

Från 1.975,00 SEK

Plats

Datum

28 jan 2023 09:00 - 29 jan 2023 17:00

Beskrivning

Välkommen till en två dagars introduktion i filosofisk praxis!


Filosofisk praxis handlar i stort om att filosofera i dialog. Inspirationskällan var från början filosofen Sokrates (469 f.Kr - 399 f.Kr.). Det har sedan främst 1980-talet utvecklats vidare till en mängd metoder, perspektiv och teorier anpassade för grupper inom skola, vård, företag, organisationer och för att möta livsfilosofiska frågor.
Under helgen kommer vi framför allt arbeta med filosofiska samtal i grupp och konkret fokusera på:

 • Vad är filosofisk praxis?
 • Verktyg och perspektiv som tydliggör vad vi gör när vi filosoferar i dialog och hur vi gör det. Exempelvis genom sokratiska frågor.
 • Prova att filosofera genom att använda estetiska uttryck som exempelvis konst och teater.
 • Filosofisk loggbok - vi avsätter tid då vi använder oss av en loggbok för skriftlig individuell reflektion.
 • Vi kommer att utforska begreppen lyssnande, nyfikenhet och dialog.
 • Filosofiska övningar och tips för att filosofera vidare på sin arbetsplats och i sin vardag.

Efter avslutad kurs erhåller deltagarna ett intyg från Svenska Sällskapet för Filosofisk Praxis (SSFP). Kursen är en introduktion och meriterande för att bli godkänd som filosofisk praktiker. Mer om kriterier för att bli godkänd av SSFP kan du läsa här. Introduktionskursen är du sedan behörig att gå SSFP:s fortsättningskurser.

FÖRKUNSKAPER
Inga formella förkunskaper i filosofi krävs. Kom med öppet sinne och en vilja att filosofera med andra!

FAKTA
VAD Introkurs i filosofisk praxis.
NÄR 28-29 januari 2023, båda dagarna 09.00-17.00.
VAR Ringvägen i Stockholm.
KOSTNAD 2 275 kr / 1 975 kr (reducerat pris för medlemmar i SSFP – bli medlem här det kostar 100 kr)
ANTAL PLATSER Max 14 deltagare
LÄRARE Praktiserande filosoferna Lars Hammer, Agneta Josephson och Sofia Wrangsjö

Sista anmälningsdag 13 januari 2023

 AVBOKNINGSREGLER: Vid avbokning senare än 7 dagar innan kursstart ges ingen återbetalning, men du kan överlåta din plats till någon annan. Kursen genomförs bara vid tillräckligt antal anmälningar.

Kursledare
Lars Hammer är filosofisk praktiker med studier från Södertörns högskola och Høgskolen i Buskerud i samarbete med Norsk Selskap for Filosofisk Praksis (NSFP). Han driver filosofikaféer i Stockholm, bygger filosofisk praxis-projekt i Dalarna, håller kurser och workshops i filosofisk praxis där det efterfrågas samt undervisar i filosofi vid ESS-gymnasiet i Stockholm. Lars formulerar gärna frågor om hur filosoferande, andlighet, förnuft och ansvar kan kombineras och jobbar gärna med filosofisk praxis i olika film-, teater- och impro-sammanhang. Mer om Lars Tankepausa.


Agneta Josephson är filosofisk praktiker med en master i den praktiska kunskapens teori från Norduniversitetet, Bodø Norge och Södertörns högskola där hon också har läst Det existentiella samtalet. Hon har också studerat kontinentalfilosofi på Newmaninstitutet och Filosofisk samtalskonst på Umeå universitet. Agneta leder öppna filosofiska kaféer för vuxna på bibliotek och arbetar annars främst i offentlig sektor och civilsamhällesorganisationer med forumspel, ett gestaltande arbetssätt inspirerat av forumteater. Läs mer om Agneta på https://dramapedagogbyran.tumblr.com/


Sofia Wrangsjö är filosofisk praktiker med studier i filosofi från Stockholms universitet. Hon har även läst filosofiska samtal med barn steg I och II vid Luleå tekniska universitet. Sofia leder filosofiska samtal med vuxna på arbetsplatser, håller filosofikaféer och andra filosofiska samtalsgrupper för vuxna samt arbetar som konstpedagog med filosofisk inriktning på Moderna museet. Hon är särskilt intresserad av filosofiska undersökningar som tar avstamp i bild. sofiawrangsjo.se

Arrangör

Är du intresserad av filosofi – av livets stora frågor, etik, politik? Vill du besöka ett filosoficafé, lära dig mer om hur man kan filosofera eller utbilda dig till samtalsledare?
Svenska sällskapet för filosofisk praxis, SSFP är en förening för filosofer, filosofiska praktiker och för dig som vill filosofera med andra.

Lokal

Ringvägen 76, 11860 Stockholm

Vanliga frågor

 • Jag har inte mottagit min biljett via mail. Vad ska jag göra?

  Det första du kan göra är att kontrollera din spam/skräppost och mailet hamnat där. Dina biljetter skickades som en bilaga och kan ses som spam eller skräppost av vissa e-posttjänster. Du kan alltid också hitta dina biljetter under fliken "Mina biljetter" när du är inloggad på ditt Billettokonto, antingen på webbläsaren eller i vår app. För mer information, läs här.

 • Jag önskar avboka min biljett och få biljetten återbetalad. Vad ska jag göra?

  Det är arrangören som beslutar om återbetalning av biljetter på deras event. Du bör därför kontakta dem direkt för att höra vilka möjligheterna är just för dig. Du hittar deras mailadress i ditt orderbekräftelsemail eller genom att gå in på deras arrangörssida och klicka på "Kontakta arrangören". För mer information, läs här.

 • Jag har registrerat mig på väntelistan, vad händer nu?

  Om fler biljetter blir tillgängliga kommer du, tillsammans med andra som registrerat sig på väntelistan, att meddelas om detta via mail. Köp av de tillgängliga biljetterna sker därefter enligt först-till-kvarn-principen. För mer information, läs här.

 • Var hittar jag länken till ett online-event?

  Vanligtvis tillhandahåller arrangören av eventet detaljerna i orderbekräftelsen som du mottar via mail efter köp eller så kan det hända att arrangören skickar ett uppföljande mail med en länk till deras online-event. Du kan även kika in på eventsidan där du finner arrangörens beskrivning av eventet. För mer information, läs här.

 • Vad är avbeställningsförsäkring och varför skulle jag behöva det?

  Med avbeställningsförsäkringen kan du vid vissa oförutsedda händelser som hindrar dig att delta i ett eventet, begära en återbetalning. För mer information, läs här.

Upptäck mer