URBAN GARDEN DAY talks

26 jan 2020 10:00 - 15:00

Aulan Elof Lindälvs Gymnasium, LINDÄLVS GATA 3, 434 32 Kungsbacka

Välkommen till en söndag med två fullmatade föredrag!

TRÄD, EN AV STADENS VIKTIGASTE SPELARE
FÖR EN LEVANDE OCH HÅLLBAR MILJÖ?
Henrik Sjöman
Kl. 10−12

Levande träd är en vacker och viktig del av vårt stadslandskap, träd skapar magiska rum och väcker känslor. Träd renar luften från farliga partiklar. Träd begränsar översvämningar genom att vara en del av hållbar dagvattenhantering. Träd ger svalka under varma sommardagar. Träd begränsar kalla vindar och påverkar uppvärmningsbehov av byggnader.

Trots alla dessa fantastiska möjligheter, pekar allt på en framtid där stadens träd, kommer att få möta stora utmaningar i form av extremt väder med både blöta och riktigt torra växtförhållanden. Våra trädhjältar ska också hantera befintliga och framtida skade- och sjukdomsangrepp. Vilka träd har en långsiktigt hållbar framtid i våra förtätade städer?

Det pågår intensiv forskning kring träd för framtiden i hela världen och Henrik kommer att presentera den senaste kunskapen från omfattande studier i Kina, USA, Georgien, japan, Ryssland och Azerbajdzjan. I dessa länder utsätts träden redan för vårt framtida klimat. Så vilka träd behöver vi använda oss mer av i framtiden och varför? Finns dessa träd på marknaden idag?

Henrik Sjöman är lärare och forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet,
vetenskaplig intendent vid Göteborgs botaniska brädgård
Boktitlar: Stadsträdslexikon, Träd i urbana landskap

-------------------

VAD HÄNDER I EN STAD
DÄR MÄNNISKOR BÖRJAR ODLA MAT
OCH KAN MAN ODLA HELA ÅRET?
Farbror Grön, Johannes Wätterbäck
Kl. 13−15

Du behöver inte ha en stor trädgård för att odla. Johannes Wätterbäck och Theres Lundén bor i lägenhet i centrala Västerås med sina två barn. Det kan låta svårt och konstigt, om man vill odla riktigt mycket. Hur går det till egentligen? De testar nyfiket olika växter, odlingsmetoder och odlingsplatser. De odlar på landet och i staden. De odlar i källare och på takterrass. De kombinerar inomhusodling med utomhusodling. Det har blivit många erfarenheter och mycket lärande att dela. Just nu är det vintersådder i kallt växthus som får mycket uppmärksamhet, en ganska ny trend som vi får veta mera om.

Till vardags driver de den populära bloggen Farbror Grön, där de bjuder på sina gröna kunskaper och sitt kretsloppstänkande. ”Vi odlar för att vi vill laga god mat. Redan när vi köper fröer eller samlar egna, har vi den där goda måltiden i sikte. Vi vill odla de allra godaste grönsakerna, som ger smak och variation i säsong, som man inte alltid hittar i handeln”. Johannes föredrag innehåller mycket kunskap och inspiration. För att inte tala om alla fantastiska bilder, så vi kan drömma oss bort tillsammans denna januaridag.

Johannes Wätterbäck är trädgårdsbloggare och författare
Boktitlar: Alla fingrar gröna 2105, Flera fingrar gröna 2019
Utmärkelser: Nominerad till Årets Trädgårdsbok 2015 av Gartner Sällskapet, Årets Köksträdgårdsbok 2015 av Måltidsakademin, Best Cookbook Illustrations in Sweden av Gourmand world cookbook awards 2015, Nominerad till Årets trädgårdsbok 2019.

Välkommen till lärorika timmar tillsammans.
Karina Paulsson, Lena Troedson och Magnus Olsson
Urban Garden Day®.