skip to main content

Event avslutat - Missade du detta event?

Kolla in dessa handplockade kommande!För information om tidigare evenemang, scrolla bara nedåt.
Laddar...
 
 
Evenemang från samma kategori
Laddar...
 
 
Liknande upplevelser
Rekommenderade events
Laddar...
 
 

Uppfattningar och argument i gemensamt utforskande - Kurs i Filosofisk praxis

Event inställt

Uppfattningar och argument i gemensamt utforskande - Kurs i Filosofisk praxis

Från 1.275,00 SEK

Online-event

Datum

10 okt 2020 10:00 - 18:00
Billetto Peace of Mind
Boka tryggt med oss: Billetto garanterar återbetalning vid inställda event. Läs mer

Beskrivning

Denna endagarskurs kretsar kring våra uppfattningar och åsikter. Varför har vi dem och vad finns det för skäl att hävda att de är rimliga? Är det svårt att överge en föreställning även om fakta verkar peka mot den? I så fall varför då? Baserat på argumentationsanalys och mänskliga faktorer som utgör hinder för oss att vara så rationella som vi kanske tror kommer vi under dagen att varva kortare föreläsningar med övningsuppgifter, enskilt och i grupp. Efter kursen ska intresse och insikt ha väckts över att föreställningar behöver utmanas och att det finns andra grunder än rationalitet för våra uppfattningar.

Teoretiska källor: Innehållet bygger på vår samlade erfarenhet och baseras inte på någon specifik existerande teori eller metod. Grundtanken att människor har uppfattningar för vilka det finns argument och antaganden är elementär inom analytisk filosofi och beskrivs på ett relativt tillgängligt sätt exempelvis i boken Argumentationsanalys: Färdigheter för kritiskt tänkande (Björnsson et.al. 2009). Vi använder dock mer vardagliga, mindre tekniska, ord och en något annorlunda struktur. Kursen kommer delvis bygga på argumentationsanalys och delvis på personligt utforskande (varför tror just jag som jag tror?).

Målsättning: Att träna förmågan att identifiera uppfattningar, argument och antaganden, samt att bedöma hur starka argument är och hur välgrundade uppfattningar är. Att ge förståelse för vad det är att ha uppfattningar och varför man har dem. Att lära ut metoder för att resonera om detta med andra.

Den här endagskursen är för dig som arbetar eller vill arbeta med filosofisk praxis. Kursen är meriterande om du vill listas bland SSFP:s praktiserande medlemmar.

Förkunskaper: SSFP:s introduktionskurs i filosofisk praxis eller motsvarande (ange i meddelande till arrangören vilken utbildning du vill åberopa). 

Tekniska krav: Vid de interaktiva momenten behöver du ha någon form av videokamera påslagen

Kostnad och anmälan: 1250 kr (medlemmar i SSFP )/1 375 kr (övriga). Bli medlem här

Sista anmälningsdag: 4 oktober (OBS! Framflyttad).

Avbokningsregler: Vid avbokning 7 dagar innan kursstart ges ingen återbetalning. Vid avbokning 8–14 dagar innan kursstart återbetalas halva kurskostnaden. Att skicka en ersättare fungerar också. Kursen genomförs bara vid tillräckligt antal anmälningar.

Kursledare
Kalle Grill är docent och lektor i filosofi vid Umeå universitet. Han är diplomerad filosofisk praktiker genom Norsk selskap for filosofisk praksis och har arbetat med filosofisk rådgivning sedan 2009.

Tulsa Jansson. Adjunkt Human Rights, Malmö Universitet. Driver företaget Philosophy at work. Skrivit Du Har Svaren! Filosofi till vardags om filosofisk praxis. Grundare av SSFP.

Program (OBS. Preliminärt)

10.00-10.25     Introduktion: Incheck, praktiskt, schema, upplägg.

10.25-10.35     Lyssna passivt med intresse

10.35-10.45     Återsamling

10.45-11.05     Lyssna aktivt: Kort introduktion om att fokusera intresset på den andra + övning i par

11.05-11.15     Återsamling

11.15-11.30     PAUS

11.30-11.50     Föredrag om uppfattningar

11.50-12.00     Frågor om föreläsning

12.00-12.15     Övning uppfattningar

12.15-12.40     Undersöka en annans uppfattning: Kort introduktion + övning i par

12.40-13.00     Återsamling

13.00-14.00        LUNCH

14.00-14.30        Föredrag om argument

14.30-14.40        Frågor om föreläsning

14.40-15.40        Övning gemensam undersökning av argument och antaganden                           

15.40-16.10        PAUS

16.10-17.00        Övning, undersökning av argument och antaganden i mindre grupper

17.00-17.25        Återsamling och redovisning, jämföra resultat. Tid för frågor.

17.25-17.50        Avslutningsrunda

17.50-18.00        Utvärdering

Arrangör

Är du intresserad av filosofi – av livets stora frågor, etik, politik? Vill du besöka ett filosoficafé, lära dig mer om hur man kan filosofera eller utbilda dig till samtalsledare?
Svenska sällskapet för filosofisk praxis, SSFP är en förening för filosofer, filosofiska praktiker och för dig som vill filosofera med andra.

Vanliga frågor

 • Jag har inte mottagit min biljett via mail. Vad ska jag göra?

  Det första du kan göra är att kontrollera din spam/skräppost och mailet hamnat där. Dina biljetter skickades som en bilaga och kan ses som spam eller skräppost av vissa e-posttjänster. Du kan alltid också hitta dina biljetter under fliken "Mina biljetter" när du är inloggad på ditt Billettokonto, antingen på webbläsaren eller i vår app. För mer information, läs här.

 • Jag önskar avboka min biljett och få biljetten återbetalad. Vad ska jag göra?

  Det är arrangören som beslutar om återbetalning av biljetter på deras event. Du bör därför kontakta dem direkt för att höra vilka möjligheterna är just för dig. Du hittar deras mailadress i ditt orderbekräftelsemail eller genom att gå in på deras arrangörssida och klicka på "Kontakta arrangören". För mer information, läs här.

 • Jag har registrerat mig på väntelistan, vad händer nu?

  Om fler biljetter blir tillgängliga kommer du, tillsammans med andra som registrerat sig på väntelistan, att meddelas om detta via mail. Köp av de tillgängliga biljetterna sker därefter enligt först-till-kvarn-principen. För mer information, läs här.

 • Var hittar jag länken till ett online-event?

  Vanligtvis tillhandahåller arrangören av eventet detaljerna i orderbekräftelsen som du mottar via mail efter köp eller så kan det hända att arrangören skickar ett uppföljande mail med en länk till deras online-event. Du kan även kika in på eventsidan där du finner arrangörens beskrivning av eventet. För mer information, läs här.

 • Vad är avbeställningsförsäkring och varför skulle jag behöva det?

  Med avbeställningsförsäkringen kan du vid vissa oförutsedda händelser som hindrar dig att delta i ett eventet, begära en återbetalning. För mer information, läs här.

Upptäck mer