Turkiet – förfall för demokratin och mänskliga rättigheterna

18 sep 2018 18:00 - 20:00

ABF Stockholm,, Sveavägen 41, 111 83 Stockholm

Sedan det misslyckade kuppförsöket i Turkiet i juli 2016 har demokratin och mänskliga rättigheterna befunnit sig i ett djupt förfall. Massor av människor som opponerat mot Erdoganregimen har fängslats, avsatts från sina befattningar och torterats. Diskrimineringen av den kurdiska minoriteten har tilltagit. Många personer har valt att gå i landsflykt. Under midsommarhelgen hölls nyval både till presidentposten och parlamentet. Erdogan fick majoritet redan i första valomgången av presidentvalet, medan hans parti AKP förlorade egna majoriteten men styr vidare med hjälp av stödpartiet MHP. Det oppositionella HDP-partiet klarade spärren på 10 procent och blir därmed representerat i parlamentet. Bägge valen har kritiserats för oegentligheter av oppositionen. Turkiets relationer till EU har försämrats. Turkiet är en aktiv aktör i konflikterna i Mellanöstern, särskilt i Irak och Syrien, där det bor kurdiska minoriteter. I Syrien har Turkiet samarbetat med Ryssland.

Seminariet kommer att ta upp den aktuella situationen i Turkiet vad gäller demokratin, mänskliga rättigheterna, kvinnors ställning och ekonomin. Landets utrikes relationer till USA, Ryssland, EU och Nato samt dess roll i Mellersta Östern kommer att behandlas. Vilken utveckling kan väntas i Turkiet under den närmaste framtiden?

Medverkande:
Paul Levin, chef för Institutet för Turkietstudier, Stockholms universitet
Helin Sahin, Turkietsakkunnig, Olof Palmes Internationella Center
Michael Sahlin, tidigare svensk ambassadör i Turkiet

Lokal: Katasalen, plan 1
Observera att föreläsningssal kan ändras vid behov. Uppdaterad information om föreläsningssal finns alltid på skärmarna i ABF-husets entré. Välkommen!

Ordinarie Ej tillgänglig
Student, arbetssökande, pensionär Ej tillgänglig