Tredingsriten

4 aug 2018 19:00 - 5 aug 2018 01:00

Medelplana bygdegård, 533 94 Hällekis, 533 94 Hällekis

TREDINGSRITEN – ETT ANDRA ÅR

Söder om den drygt tvåhundra miljoner år gamla diabastoppen, ”Högkullen”, och bara ett stenkast från 1100-talskyrkan i Medelplana, finns ett gravfält från järnåldern. I kanten av gravfältet reser sig tre rustika kalkhällar, det är Tredingsstenarna.

Ingen vet riktigt varför hällarna restes. Kanske är de minnesstenar över händelser eller över framstående personer från trakten. Fynd visar att man på den tiden brände de döda på bål. På en av stenarna finns inskriptioner av några namn. Dessa gjordes betydligt senare, under 1500-talet, då pesten härjade i trakten och skördade många liv.

Mycket har dessa hällar bevittnat under sina år tillsammans, och nu vill jag överraska dem ännu en gång med att hålla en fest i bygdegården, som ligger strax intill gravfältet.


SKIMRANDE ÖVER HÖJDEN

BHLEG
Bhleg är en duo, som genom sin folkmusikinspirerade metall, minner oss om en tid då människan levde mer i samklang med naturen. Bhleg har i år gett ut sitt andra album, ”Solarmegin”, i form av en dubbel-CD på Nordvis Produktion. Framförandet vid Tredingsriten blir Bhlegs debutspelning någonsin!

DRAUGURINN
Drugurinn är en artist, som konsekvent under tio års tid har frammanat en känsla av primitiv urkraft. Genom Draugurinns rituella scenframträdanden blir vi alla delaktiga i någonting tidlöst pulserande, inom och bortom oss. Till Tredingsriten har Draugurinn skrivit exklusiv ny musik, som framförs och ges ut av Nordvis Produktion.

GRIFT
Grift är lika med undertecknad. Jag inspireras dagligen av vad min hembygd har att ge. Därför känns det väldigt speciellt för mig att framföra mina låtar i just detta sammanhang. Under åren har jag utvecklat Grift så att jag kan framföra låtarna solo eller tillsammans med vänner. Under Tredingsriten kommer ni att bjudas på ett varierat set. Jag är i år aktuell med EP:n ”Vilsna andars boning”, som släpps av Nordvis Produktion.


I SKYMNINGSLJUSET
Johannes Bengtsson kommer att ställa ut verk som han under året har skapat för att exklusivt visa under Tredingsriten. Johannes har tidigare gjort illustrationer åt Grift, och den fantastiska ramen till årets affisch är målad av honom.

Hanna Larsson ställer för första gången ut sin konst i Sverige. Hanna har under åren gjort illustrationer åt både Bhleg och Grift, men vid denna utställning har Hanna valt att ställa ut konst som är sprungen ur den lappländska världen, som hon dagligen lever och verkar i.


NU SLUTS VÅRA TÖRSTIGA MUNNAR
Tempel Brygghus har i år bryggt en granskottsöl exklusivt för Tredingsriten! Förra året bryggde Tempel slåtterölen ”Griftefrid” som är Grifts egna öl. Griftefrid är helt slutsåld, men flera av Tempels andra delikata ölsorter kommer att finnas till förfogande under kvällen.


TILL SÖKARNAS FRISTAD
Eftersom det inte finns någonstans att sova precis intill bygdegården har jag som förra året bokat en buss som tar er från och till festen.
Ahléns buss utgår från Lidköpings resecentrum kl. 19.00 och går tillbaka kl 01.00.

Varmt välkomna!
Erik Gärdefors å Grifts vägnar


Biljett utan bussresa

Stängd

Biljett med bussresa

Stängd