TILLVARON - fem dansare, fem stationer, ett litet rave och en kopp kaffe

I augusti bjuder Scenkonst Sörmland och street-dansaren Viktor Fröjd in dig till fyra spännande platser för att bjuda på gemenskap, puls och ritual. Besök Idéfarmen i Dunker, ETC Solcellspark i Katrineholm, Hälleforsnäs bruk och Sävtsaholms slott i Vingåker på ett nytt sätt; guidad av fem dansare. Viktor Fröjd och ljusdesignern Anton Andersson skapar ett upplevelseverk där publiken och dansarna tillsammans får syn på vardagsmagin.

Det är inte en dansföreställning, det är mer ett häng. Det äger inte rum på en scen, det är mer som en promenad. Det är inte ”dem”, det är mer ”vi”.

Tillfällen
Fredag 21/8 kl. 18-20
Fredag 21/8 kl. 22-24
Lördag 22/8 kl. 15-17
Lördag 22/8 kl. 19-21
Söndag 23/8 kl. 11-13
Söndag 23/8 kl. 15-17

Koreograf Viktor Fröjd
Dansare Viktor Fröjd, Yared Tilahun Cederholm, Anton Borgström, Johanna Fröjd och Maria Naidu
Ljusdesign Anton Andersson
Kostym Liselotte Bramstång
Ljuddesign Eric Sjöström
Foto/film Gustav Ågerstrand
Dramaturgiskt stöd Bodil Persson
Producent Annette Taranto Fuller

Foto: Gustav Ågerstrand

Redan 1659 etablerade Abine Noy ett järnbruk vid forsen Hälleforsen i Gnyssleån, då för att gjuta kanoner. Men det skulle dröja in på 1800-talet innan gjuteriet växte till en modern industri, och med det utvecklades samhället. När bruket var som störst på 1960-talet jobbade där omkring 1200 anställda, det var då kommunens största arbetsgivare.

I närheten av bruket ligger gården Näs, namnet Hellefors-Näs uppkom när järnvägen kom till området 1877 och stationen placerades vid gården Näs.

Bruket lade ner i början på 2000-talet men området har nu börjat få nytt liv. Där hittar du bland annat butiker, gjuterimuseum, galleri, ateljé, teater, mejeri, restaurang, café och turistbyrå. På kullen mitt emot Lager 157 finns även en äventyrsbana som barnen kan leka i.

Ett tips är också att ta en promenad vid Brukssjön som ligger intill bruket, kanske en tur ut på udden vid herrgården. För den promenadsugne så finns det en handikappanpassad promenadväg som går hela vägen till spångarna i mitten av Brukssjön och som sedan leder er tillbaka till bruksområdet.

Social

Vill du gå på fler events?

Registrera dig för att få handplockade events direkt till din mail.