Syrien - Vad händer efter IS har besegrats?

12 sep 2019 18:00 - 24 sep 2019 19:30

ABF Stockholm, Sveavägen 41, 111 83 Stockholm

Fri Entré, ingen föranmälan

Tidigare i vår rapporterade media att IS hade besegrats och har inga fästen kvar i Syrien. Det har åttaåriga kriget i Syrien har krävt nära 400 000 människors liv. Nära 13 miljoner människor har tvingats på flykt i ett land som innan konflikten bröt ut hade 23 miljoner invånare.

Den materiella förstörelsen är enorm, infrastrukturen i stor utsträckning sönderslagen och psykiska trauman efter krigsupplevelserna i det närmaste obeskrivliga.

Syriska regimen har med hjälp av Ryssland stärkt sin ställning och bedöms nu kontrollera 60 procent av landets territorium. YPG (Kuridska: Yekineyen Parastina Gel) och USA besegrade tillsammans IS i de norra delarna i Syrien trots att Turkiet motsätter sig att parterna samarbetar.

FNs fredsansträngningar som började med Kofi Annans medlingsförsök i inbördeskrigets inledningsskede har blivit resultatlösa i brist på stöd från inblandade parter.

Hur kan situationen nu beskrivas i Syrien? Hur ser de närmaste framtidsutsikterna ut? Vad skulle parterna, FN och Sverige kunna göra - och vad görs de facto? Finns det något hopp om att tragedin ska kunna börja lösas?

Medverkande:
Per Örneus, utrikesdepartementets representant för Syrienkrisen
Andrei Engstrand Neacsu, chef Svenska Röda Korsets MENA-enhet
Omar Sheikhmous, författare

Samtalsledare:
Thomas Hammarberg, riksdagsledamot

Lokal: Palmesalen, plan 1
Observera att föreläsningssal kan ändras vid behov. Uppdaterad information om föreläsningssal finns alltid på skärmarna i ABF-husets entré. Välkommen!


Ordinarie Ej tillgänglig
Pensionärer, studenter, arbetssökande Ej tillgänglig