Svenskar i Världens sommarprogram 2019

22 aug 2019 09:00 - 23 aug 2019 15:00

Storgatan 19, Näringslivets Hus, 114 51 Stockholm

När Sveriges sommarskrud är som vackrast bjuder Svenskar i Världen in till tre spännande evenemang: Utlandssvenskarnas parlament inklusive mingel på UD, Svenskar i Världens årsmöte och avslutningsvis firandet av Årets svensk i världen. OBS! Notera att medlemmar måste använda en aktiveringskod för att komma åt medlemsbiljetter. Kontakta kansliet om du saknar din kod.

22 augusti:

Utlandssvenskarnas parlament

Utlandssvenskarnas parlament är ett viktigt forum för att synliggöra och sammanfatta de utmaningar många utlandssvenskar har i relation till svenska regelverk. Det kan bland annat handla om svårigheten med att ansöka om nytt pass eller körkort, avsaknaden av aktivt personnummer för utskrivna svenskar och svenska barn födda i utlandet, bedömningen av IB-betyg och SINK-skatten för att nämna några områden som förenar en i övrigt heterogen grupp. På parlamentet diskuterar utlandssvenskar i samråd med experter och politiker olika lösningar på dessa utmaningar.

På sikt är målet att svenskar med framgång ska kunna arbeta, studera och bo utomlands för att kunna tillgodogöra sig internationell erfarenhet som inte bara gynnar individen utan även det svenska näringslivet och samhället i stort.

Årets tema är ”Internationell erfarenhet – en framgångsfaktor för svenskar, det svenska näringslivet och samhället i stort”.

Talare:
Anna König Jerlmyr, finansborgarråd och gruppledare för kommunfullmäktigegruppen i Stockholms stad

Tove Lifvendahl, politisk chefredaktör på Svenska Dagbladet och författare till boken ”Från sagoland till framtidsland – om svensk identitet, utveckling och emigration”

Lena Olving, företagsledare med mångårig internationell erfarenhet, utsedd till Näringslivets mäktigaste kvinna 2012 av Veckans Affärer

Politiker:
Lars Andersson (SD), Alexandra Anstrell (M), Sofia Damm (KD), Jens Holm (V), Kerstin Lundgren (C), Johan Pehrson (L), Pernilla Stålhammar (MP), Mattias Tegnér (S).

Moderator:
Lisa Emelia Svensson, ambassadör, diplomat vid FN och UD, doktorsexamen i företagsekonomi och ledamot i Svenskar i Världens styrelse

Arbetsgrupper:
Grupp 1 – Utbildningsfrågor
Grupp 2 – Skatte- och pensionsfrågor
Grupp 3 – Mobilitetsfrågor
Grupp 4 – Försäkring- och sjukvårdsfrågor
Grupp 5 – Medborgarrättsfrågor
Grupp 6 – Medborgarskapsfrågor
Grupp 7 – Attityd- och värderingsfrågor

Datum: 22 augusti, 2019
Tid:
10:00-17:00, registrering från 9:00
Plats: Näringslivets Hus, Storgatan 19, Stockholm
Kostnad: 350 kr för medlemmar (kräver aktiveringskod), 450 kr för icke-medlemmar. Avgift från Billetto tillkommer. Lunch, för- och eftermiddagsfika ingår. Har du matallergier? Kontakta kansliet.


Mingel på UD

I anslutning till parlamentet öppnar Utrikesdepartementet sina portar och välkomnar oss till det traditionsenliga minglet som i år äger rum i Bankhallen på Malmtorgsgatan 3. Om det politiska läget tillåter närvarar utrikesminister Margot Wallström. Observera att minglet endast är avsett för medlemmar. De medlemmar som deltar på parlamentet prioriteras, först till kvarn gäller.

Datum: 22 augusti, 2019
Tid:
17:30-19:30
Plats: Bankhallen, Malmtorgsgatan 3, Stockholm
Kostnad: gratis (kräver aktiveringskod)

23 augusti:

Svenskar i Världens årsmöte

På årsmötet kommer vi bland annat att välja ny ordförande, rösta om stadgeändring avseende §4 och presentera hur verksamheten framåt har stakats ut. Endast för medlemmar. Kallelsen och material till årsmötet hittar du här.

Datum: 23 augusti, 2019
Tid:
10:00-11:00, registrering från 9:30
Plats: Vapensalen, Grand Hôtel, Södra Blasieholmshamnen 8, Stockholm
Kostnad: gratis (kräver aktiveringskod)

Årets svensk i världen-lunch

Välkommen att delta i firandet av Årets svensk i världen 2019!

I över trettio år har Svenskar i Världen uppmärksammat svenskar som på ett extraordinärt sätt har utmärkt sig inom olika områden och satt Sverige på världskartan.

Årets firande inleds med en fördrink där pristagaren deltar, följt av en lunch med vin eller alkoholfritt alternativ, och avslutningsvis kaffe. Det bjuds på underhållning av bland annat pianisten Adam Jonströmer och tal av pristagaren.

Vi har dessutom den stora äran att gästas av några av tidigare års pristagare.

Datum: 23 augusti, 2019
Tid:
registrering från 11:30, fördrink 12:00-13:00, lunch 13:00-15:00
Plats: Spegelsalen, Grand Hôtel, Södra Blasieholmshamnen 8, Stockholm
Klädsel: kavaj
Kostnad: 800 kr för medlem (kräver aktiveringskod), 1 300 kr för övriga – då ingår 2019 års medlemskap.
Avgift från Billetto tillkommer. Har du matallergier? Kontakta kansliet.