Sufismen och konstarterna

Finngatan 2, 223 62 Lund
23 sep 2021 19:00 - 20:30
Superarrangör
Biljetter Gratis
Biljetter Gratis

Sufismen – den islamska mystiken – är känd för sin kärlek till musiken och poesin. Många nutida jazzmusiker inspireras av den sufiska traditionen. De persiska 1200-talspoeterna, med Jalal al-din Rumi som förgrundsgestalt, läses världen över. I Sverige har den sufiska andligheten, med sitt budskap om hjärtats kärlek framför dogmatiken, fascinerat poeter och konstnärer som Gunnar Ekelöf och Ivan Aguéli, liksom baron Eric Hermelin, som översatte tusentals sidor sufisk lyrik under åren han var inlagd på Sankt Lars sjukhus i Lund.

Under kvällen samtalar Simon Sorgenfrei, religionsvetare och islamforskare, med Ashk Khan, språkvetare och översättare, om kopplingarna mellan sufismens andlighet och de estetiska uttrycken. Samtalet varvas med sufisk poesi och musik framförd av musikern Päyam Tabatabayi.

Kvällen är kopplad till forskningsprojektet Öppningar mot det numinösa: Skärningspunkter mellan religion och estetik i det sekulära samhället. Projektet är finansierat av LMK-stiftelsen.

Fri entré!

Simon Sorgenfrei är docent i religionsvetenskap vid Södertörns högskola. Hans forskning rör islam i historia och nutid, sufism och persisk sufilyrik. I boken Islam i Sverige - de första 1300 åren har han skrivit om sufism i Sverige. Ett pågående projekt studerar hur den internationella Sufirörelsen, grundad av den indiske sufiern Inayat Khan, utvecklades i Sverige.

Päyam Tabatabayi är sångare, musiker och kompositör. Han trakterar instrument som setar, tar och tambur, och sjunger på persiska, arabiska, engelska och svenska. Han är också intresserad av den svenska musikhistorien som Bellman och Evert Taube och har delat scen med bland andra Benny Anderson, Sven-Bertil Taube, Peter Nordahl och Rickard Söderberg.
Illustration: Sufier samlas på en terass. 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

Skissernas Museum följer regeringens beslut och Folkhälsomyndighetens riktlinjer gällande coronaviruset. Här kan du läsa mer om de anpassningar museet gör med anledning av pandemin: https://skissernasmuseum.se/besok-museet/information-till-vara-besoekare-med-anledning-av-coronaviruset/ 

Bokillumination, Iran, Isfahan, 1584-85. Davids Samling. Fotograf: Pernille Klemp.

Profile picture
Skissernas Museum

Skissernas Museum – Museum of Artistic Process and Public Art är ett unikt konstmuseum med fokus på den konstnärliga kreativa processen. Här finns världens största samling av skisser, modeller och förlagor till svensk och internationell offentlig konst. 

Eventet är avslutat

Sufismen och konstarterna

Visa detaljer
Vill du gå på fler events?

Registrera dig för att få handplockade events direkt till din mail.