Sköldkörteldagen 2018

26 maj 2018 10:00 - 17:00

Biograf Skandia, Drottninggatan 82, 111 36 Stockholm


Sköldkörteldagen lördag 26 maj 2018

OBS!
Biljetter inkl lunch kan ej köpas efter den 23 maj kl 12:00
Biljetter för endast inträde kan köpas fram till 26 maj kl 07:00

I år fick Sköldkörtelförbundets medlemmar – i en omröstning på Facebook – välja vilka föreläsare de vill se på Sköldkörteldagen, lördag den 26 maj. Därför är det extra roligt att hälsa Peter Martin, Karl Hultén och Anders Lönedal välkomna! Dessutom kommer Stefan Sjöberg och berättar om resultatet av sin senaste forskning.

Sköldkörteldagen och World Thyroid Day till ära kommer det under denna dag att lanseras något som är unikt i svensk sjukvårdshistoria. Det förekommer för en del andra kroniska sjukdomar men har alltså aldrig tidigare varit aktuellt för sköldkörtelsjukdom – förrän nu! Detta gör årets Sköldkörteldag till en extra spännande, och historisk dag!

Dagen börjar kl 10:00 och slutar kl 17:00. Programmet ser du längre ner på denna sida.

Som utställare träffar du bland andra Nordic Clinic, MediCheck, Blodkollen och Nadja Öström och möjlighet att köpa boken Sköldkörtelsjuk & Frisk till specialpris.

Föredragen kommer att filmas och blir möjliga för medlemmar att se i efterhand.

Plats: Skandia, Drottninggatan 82 i centrala Stockholm. Se karta

Lunchalternativ: Hälsosam glutenfri lunchwrap inkl dryck för 130 kr (Skandias pris)

Pris: 350 kr utan lunchwrap för medlem, 480 kr med lunchwrap och dryck för medlem, 600 kr utan lunchwrap för icke-medlem, 730 kr med lunchwrap och dryck för icke-medlem.

Ett medlemskap kostar 200 kr per år. Är du inte medlem spar du 50 kr på biljettpriset genom att bli medlem innan du bokar biljetten. Lösenordet får du i ditt välkomstmejl som kommer några dagar efter att din medlemsavgift är betald (välj att betala med kort eller Swish framför faktura, för att processen ska gå så fort som möjligt). Bli medlem här

Betalningsinfo:
För att boka biljetten till medlemspris behöver du en kod, vilken du har fått i ett utskick från förbundet i början av april. Är du medlem skriver du in koden när du klickat på ”Skaffa biljett”, så dyker ditt reducerade inträde upp. Endast 1 biljett i taget kan du köpa som medlem. Om du inte har köpt biljetter via Billetto tidigare skapar du ett konto med din e-post och ditt namn. Biljetter betalas med kort.

Pressackreditering: Skicka ett mejl till press(a)skoldkortelforbundet.se


Presentation av föreläsare

Funktionsmedicinskt perspektiv på sköldkörtelsjukdom

Läkaren Peter Martin kommer att berätta hur man inom funktionsmedicin strävar efter att hitta de underliggande orsakerna till autoimmunitet och hur man kan få patientens biokemi, tarmflora och immunsystem i balans igen. Inom funktionsmedicin fokuserar man inte på att dämpa sjukdomssymtom, utan istället på att hitta de underliggande orsakerna till sjukdom och ohälsa. Man utgår från att kroppen har en stor självläkande förmåga om den bara ges rätt förutsättningar, och det får den, förenklat, genom att man hos patienten ”tar bort dåliga saker” som hindrar läkning och istället ”tillför bra saker”. Funktionsmedicin är inte ”alternativmedicin” utan en vetenskapsbaserad utveckling av skolmedicinen där man bättre kan hantera komplexa kroniska sjukdomar och symptom. Man intresserar sig för det faktum att varje individ är genetiskt och biokemiskt unik. Läs mer om Peter Martin här

Kan T4 i ryggmärgsvätska ge ett bättre mått på måendet än att mäta T4 i blodet?

Stefan Sjöberg, docent och specialist i endokrinologi, och hans kollegor är nu klara med en första analys i den studie av 25 obehandlade patienter med mild hypotyreos, som jämförts med 25 åldersmatchade, friska kontroller. Analysen visar att de obehandlade patienter med mild hypotyreos som har högre andel fritt T4 i ryggmärgsvätskan jämfört med blodet, har en bättre rapporterad allmän hälsa (enligt frågeformulär och mått på QoL, livskvalitet). Enligt studien finns alltså en statistiskt signifikant korrelation mellan hälsan och T4-värdet i ryggmärgsvätskan – en korrelation som inte finns blodet. Stefan kommer att berätta om dessa spännande fynd och vad de kan vara tecken på, samt vad forskargruppen håller på att titta på just nu och i framtiden.

Kost och livsstil för minskade symtom

Kan du minska dina symtom och uppnå högre livskvalitet genom att ändra din kost och din livsstil? I den här föreläsningen berättar Karl Hultén, biomedicinare och författare, om kopplingen mellan tarmhälsa och uppkomsten av autoimmuna sjukdomar. Han presenterar också ett program för kost och livsstil, som har hjälpt tusentals personer att återvinna hälsan. Det autoimmuna protokollet (AIP) blir allt mer populärt och har hjälpt personer med olika autoimmuna tillstånd, där autoimmun sköldkörtelsjukdom är den största gruppen. Upplägget innehåller också specialanpassningar till sköldkörtelsjukdom samt steg för individanpassning, det vill säga att hitta den kost som passar bäst för individen. Läs mer om Karl Hultén här

Kan stress påverka min sköldkörtel?

Anders Lönedal arbetar med tillämpad psykofysiologi och har andningens påverkan på olika funktioner i kroppen samt vår välmående, som specialitet. Med BioFeedback – ett instrument som bland annat mäter andningsfrekvens, andningsbeteende och koldioxidhalt i kroppen – och andningsträning hjälper han människor att andas mer medvetet och har noterat hur alltifrån migrän och astma till fibromyalgi och psoriasis har lindrats genom andningsträningen. ”Du mår som du andas”, är Anders ledord. Anders kommer också att prata om stress och sköldkörtelsjukdom, hur olika hormonaxlar påverkar sköldkörteln och vad man kan göra för att återfå lugnet i kroppen. Läs mer om Anders Lönedal här

Program Sköldkörteldagen 2018

10:00-10:15 Välkommen och introduktion – Anders Palm, ordförande
10:15-10:30 Patientundersökningar – Emese Gerentsér, vice ordförande
10:30-11:15 Stress och sköldkörteln – Anders Lönedal
11:15-11:45 Ny svensk sköldkörtelforskning – Stefan Sjöberg
11:45-12:00 MediCheck – utställare presenterar sin verksamhet
12:00-12:15 Nordic Clinic – utställare presenterar sin verksamhet
12:15-13:30 Lunch
13:30-14:45 Funktionsmedicinskt perspektiv på sköldkörtelsjukdom – Peter Martin
14:45-15:15 Fika
15:15-16:30 Kost och livsstil för minskade symtom – Karl Hulthén
16:30-16:45 Avslutning


Varmt välkommen önskar Sköldkörtelförbundet

Sköldkörtelförbundet

Inträde utan medlemskap

Stängd


Ej medlem inkl lunch

Stängd