Skissfestival

Finngatan 2, 223 62 Lund
4 okt 2021 09:30
5 okt 2021 16:00
Superarrangör
Biljetter Gratis
Biljetter Gratis

Skissfestival är ett initiativ av Pernilla Glaser Boiler, Skissernas Museum, K3 Malmö Universitet, Arkitektskolan vid Lunds Universitet, Förnyelselabbet SVID, Form/Design Center och Konstfack och genomförs i samarbete med Skånes Dansteater, Malmö Konsthall och Svenska Tecknare.


Skissfestival erbjuder en plattform för att undersöka och dela erfarenheter kring skissen som metod, kvalitet och perspektiv i gränssnitten mellan konst, pedagogik och samhällsutveckling.


Utan skissen finns inget skapande. Att testa, kludda och pröva är hur tankar och idéer utvecklas, hur material uppstår och aktiveras och hur samspel med andra kan utforskas och förstås. Vad betyder det att göra en skiss? Vilka sätt finns det att utveckla skissande som process i olika rum och vilka kvaliteter har skissen?


I två dagar upplever, undersöker och delar vi erfarenheter om hur skissen kan ta plats som lärande och i utforskande. Vad är möjliga skiss-metodiker i konst och design? Hur kan skissen som utkast, något preliminärt eller en enkel prototyp skapa ett utrymme för förhandlingar och nya överenskommelser? Vad betyder det att skissa med kroppen? En skissmiljö utmanar normer för hur utveckling och information ska hanteras. Där kan material, rum, språk och kropp växelverka i olika sätt att utveckla och dela ett idéarbete.


Skissen erbjuder metoder och tankemodeller kring hur vi hanterar ovisshet och komplexitet. Genom skissande möter vi den öppna reflektionen och modet att vara i ett gemensamt omprövande. Skissen visar oss på mellanrummen, skav och krockar som kan bli meningsfulla och en testmiljö som strävar bortom en polariserad syn på rätt och fel.


Under skiss-festivalens två dagar erbjuder forskare, pedagoger och konstnärer deltagarna upplevelser, föreläsningar och samtal kring hur arbete med skiss kan se ut och fungera.


Programmet kommer att uppdateras löpande, detaljerad programinformation på: https://skissernasmuseum.se/ka...


Måndag 4 oktober - Skissernas Museum

09.30: Öppning med Etienne Glaser, Jonas Larsen, Myrsky Rönkä, Marjut Sabina Hernesniemi och Pernilla Glaser

10.00: Jonas Larsen och Yuki Tango: Skissen utan slut

10.30: Brendon Clark

12.00: Lunch

13.00: Mathilda Tham

14.00: Pernilla Glaser och Rebecca Vinthagen

15.30 - 16.30: Eftermiddagsprogram med Författarskolan, Visning av museet, Workshop med Beast Studio/Svenska Tecknare Syd, Södra Communityteatern


Tis 5 oktober - Malmö Konsthall och Form/Design Center

09.30: Frukost på Malmö Konsthall, performance av Skånes Dansteater och samtal om kroppen och skissen med bland andra Susan Kozel och Pelle Hanaeus.

13.30: Program på Form/Design Center. Bland annat får vi lyssna på samtal mellan Anna Seravalli och Elin Eng.

14.50: Skissen i praktiken: Gustav Carlberg, Alberte Holmø Bojesen och Max Gerthel


- - - - - - - - - -


Entréavgift: 185 sek, gäller för en eller båda dagar. Vegetarisk lunch ingår i priset på måndagen, frukost och fika på tisdagen. Du föranmäler dig här på Billetto.


Du väljer om du vill besöka 4 okt, 5 okt eller båda. Du betalar entréavgift på plats.


Medlemmar i Svenska Tecknare som endast vill besöka workshopen på måndag 15.00-17.00 har en egen biljett och fri entré, välj 4 okt, starttid 09.30 och sedan "Svenska Tecknare medlemmar".

Profile picture
Skissernas Museum

Skissernas Museum – Museum of Artistic Process and Public Art är ett unikt konstmuseum med fokus på den konstnärliga kreativa processen. Här finns världens största samling av skisser, modeller och förlagor till svensk och internationell offentlig konst. 

Vill du gå på fler events?

Registrera dig för att få handplockade events direkt till din mail.