Shtoltse Lider/Proud Poems

1 nov 2017 15:00 - 16:30

Cinnober Teaterförening, Masthuggsterrassen 3, 413 18 Göteborg

Shtoltse Lider/Proud Poems
Poetry in jiddisch by female writers performed in new written music.

Shtoltse lider/Proud poems är en konsertföreställning under tillblivelse, med tonsatt jiddisch lyrik, av och med duon Ida&Louise. Premiär på Planeta Festival 1–5 november, 2017.

Ida&Louise är en symbiotisk och uttrycksfull duo som skapar stor musik med små medel. 2013 gav de ut debutskivan Vilda Vinde med originalkompositioner och året efter spelade de in en EP med traditionell klezmer och sånger på jiddisch. I Shtoltse lider/Proud poems förenar duon dessa två världar – det egna komponerandet och intresset för jiddishkultur. Duon skapar en tät, berörande samklang mellan musiken, uttrycket och poesin.

Litteraturen som musiken bygger på är hämtad från verk av Celia Dropkin, Anna Margolin, Malka Heifetz Tussman, Kadya Molodowsky och Rachel Korn; samtliga födda i Östeuropa. Celia, Anna, Malka och Kadya var verksamma i USA före andra världskriget, medan Rachel emigrerade till Kanada 1948.

Sångerna i Shtoltse lider/Proud poems, med teman som frigörelse, längtan och förbjudna begär, framförs på jiddisch och engelska. Föreställningen för övrigt – som berättar om poesin, kvinnornas öden och tiden de levde i – är på svenska.

Föreställningarna inleds med en introduktion till poeterna av litteraturvetare Beila Engelhardt Titelman, vars svenska översättningar av dikterna kommer ut på Ellerströms Förlag, våren 2018.

Introduktion och föreställning, ca 75 min.

Louise Vase – sång, piano, komposition
Ida Gillner – sopransaxofon, sång, komposition

David Sperling Bolander – regi
Staffan Böös – språkcoach
Donovan von Martens – video projektioner
Karl Wassholm – ljusdesign
Majlie af Ekenstam – kostym
Beila Engelhardt Titelman – litteraturvetare/översättningar
Jonatan Sahlin – grafisk design
Produktion: Possibilitas

Initiativtagare och samarbetspartner: Föreningen Jiddischkultur Göteborg.

Med stöd av Göteborgs Stad, Västra Götalandsregionen, Kulturrådet, Sensus och Katz Judiska Kulturfond

Vuxen

Stängd

Student

Stängd