Hoppa till huvudinnehåll
Event avslutat - Missade du detta event? Kolla in dessa andra events som kommer snart. För information om tidigare evenemang, scrolla bara nedåt.

Laddar...

 
 

Andra event från arrangören

Återbesök evenemang

Laddar...

 
 

Laddar...

 
 

Evenemang du skulle älska

Laddar...

 
 

Närliggande evenemang

  • Är du arrangör?

    Maximera ditt events framgång med Billetto – biljettplattformen som hjälper dig sälja fler biljetter, enkelt marknadsföra dina event och spara tid.

  • SAKLI(G)T litteraturfestival

    Eventet är avslutat

    SAKLI(G)T litteraturfestival

    Från 300,00 SEK

    Plats

    Datum

    12 aug 2023 11:00 - 13 aug 2023 19:00
    Billetto Peace of Mind
    Boka tryggt med oss: Billetto garanterar återbetalning vid inställda event. Läs mer
    Betalningsmetoder accepteras:

    Beskrivning


    Sommaren 2022 arrangerades den första upplagan av ÖSTLITT, en litteraturfest på Österlen i samarbete mellan Rikstolvan, Rámus förlag och Anti förlag. Under tre dagar framträdde drygt 30 svenska och internationella författare, dramatiker, musiker och skådespelare. Trots att det var första gången denna litteraturfest hölls blev det en mycket välbesökt och uppskattad festival av såväl publik som medverkande.

    ÖSTLITT är tänkt att återkomma vart annat år som en biennal medan vi under det mellanliggande året, för första gången sommaren 2023, genomförs en systerfestival: SAKLI(G)T - med inriktning mot sakprosa.
    Festivalen arrangeras i samarbete Institutet för framtidsstudier med stöd av Svenska Akademien och Simrishamn Kommun. Årets festival bygger även på samarbeten med an rad bokförlag bland dem: Kaunitz-Olsson, Fri Tanke, Mondial, Ordfront, Teg Publishing, Volante och Wahlström & Widstrand.


    Dag 1 - lördag den 12 aug

    11:00 - 11:45
    Liza Alexandrova-Zorina
    Imperiets barn (Volante), omtalad som en av årets viktigaste reportagebok om det ryskspråkiga parallellsamhället i Sverige. Det finns delar av Sverige som de flesta aldrig ser. Det är samma städer, samma gator och torg. Men i den här världen gäller inte svensk lag. Ekonomin är svart, maffian sköter arbetsförmedlingen. Och språket som talas är ryska.

    I flera års tid har journalisten Liza Alexandrova-Zorina granskat det ryskspråkiga parallellsamhället i Sverige, i perioder under falsk identitet.

    I samtal med Mikael Nydahl

    12:30 – 13:30
    Text som motstånd, två ryska exilförfattare, Jelena Kostiutjenko och Jana Kuchina om underground författarverksamhet i Ryssland idag. Jelena som betraktas som den nya Anna Politkovskaja nominerades till Prix Europa i kategorin Årets europeiska journalist 2022. Hösten 2023 kommer hennes nyöversatta bok Mitt älskade land (Ersatz 2023) ut. Kostiutjenko började som 16-åring arbeta för den oppositionella dagstidningen Novaja Gazeta. I mars 2022 korsade hon gränsen till Ukraina för att bevaka kriget från den ukrainska sidan och visa ryssarna vilka brott som Putinregimen begår i deras namn. Hon skrev sina artiklar i vetskap om att hon sannolikt skulle bli åtalad och dömd till 15 års fängelse vid hemkomsten.

    Jana Kuchina är journalist, redaktör. Var förläggare för förlaget ”Livebook” i 7 år och skriver nu på sin första bok.

    Moderator Mikael Nydahl

    14:00 – 14:45 Jakten på det autentiska (Teg Publishing 2023) red Staffan Julén och Marit Kapla. Om sanningsanspråk inom sakprosa och dokumentärfilm. Samtal mellan Staffan Julén, dokumentärfilmare och konstnärlig forskare på Institutet för framtidsstudier, Hynek Pallas, författare, filmvetare och kritiker samt författaren Magnus Linton.
    Moderator Folke Tersman, st VD Institutet för Framtidsstudier professor i praktisk filosofi

    15:30 – 16:15

    Salad Hilowle, konstnär, filmare författare aktuell in utställningen Threads of empowerment på Rikstolvan sommaren 2023. I samtal om boken Halima om de sina (Volante 2023) med Kari Andén Papadopoulos, forskare på Institutet för Framtidsstudier och professor i medie.- och kommunikationsvetenskap.

    16:30 – 17:00

    Performance ur Vanus Labor med Salad Hilowle, konstnär och musikern Christopher Cook/Dim out.

    17:45 – 18:45

    Nina Lykke, norsk författare som under våren kommit ut med en kritikerhyllade, Vi är inte här för att ha roligt (W&W 2023) om Knut, en medelålders författare som allt oftare blir förbisprungen av nya och mer spännande röster. För tjugo år sedan skrev han en framgångsrik roman som han därefter aldrig har lyckats följa upp. Nu har Knut bjudits in till litteraturfestivalen i Lillehammer, visserligen som ersättare i sista sekunden, men ändå. Han tänker göra det bästa av situationen, eftersom han äntligen har fått en andra chans.

    "Lykke slår knockout på verklighetslitteraturen i en hejdundrande roman om den så ofta utskällda vita kulturmannen." VG

    samtal med Folke Tersman, st VD Institutet för Framtidsstudier professor i praktisk filosofi

    Mat och dryck på krogen

    Dag 2 - söndag den 13 aug

    11:00 – 11:45
    Patrik Lindenfors Äckel (Ordfront) evolutionsforskaren Patrik Lindenfors undersöker gränslandet mellan vår känslomässiga intuition och vår moral, och hur en emotion har kunnat forma allt från marknader till religioner och vår tids politiska debatt. I samtal med Magnus Linton

    12:15 – 13:00
    Kurdo Baksi, Endast den som är turk är lycklig (Kaunitz-Olsson), författare, samhällsdebattör och människorättskämpe. Sedan 1980-talet har han varit en stark röst i frågor rörande invandring, integration, rasism och pressfrihet. År 2000 mottog han Olof Palmes fredspris. Är Turkiet på väg att bli ett nytt Saudiarabien? Känt för sina vackra turistorter vid Medelhavet och Svarta havet. Men Turkiet är också ett land som förföljer sin egen befolkning, sina läkare, lärare och akademiker. Ett land där medborgarna är rädda för sin egen stat.
    Samtal med Sara Stenholm, journalist och författare sedan 2007 är hon programledare och reporter för Godmorgon världen!

    13:30 – 14:15
    Hynek Pallas, Skotten i Slovakien (Kaunitz-Ohlsson). Hynek Pallas är

    disputerad filmvetare, verksam som kritiker, författare.
    På kvällen den 21 februari 2018 sköts den slovakiske journalisten Ján Kuciak och hans fästmö Martina Kuanírová till döds. Efter morden följde stora protester som tvingade bort Slovakiens premiärminister, polischefer och åklagare. Enligt utredningen hörde morden samman med Ján Kuciaks avslöjanden om kopplingar mellan den italienska maffian och premiärministerns parti. Förändring låg i luften. Sen vände det.

    Samtal med Ludvig Beckman, forskare vid Institutet för framtidsstudier, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

    14:30 – 15:15

    Ludvig Beckman, All makt åt folket (Fri Tanke 2021)
    Från höger och vänster framträder just nu rörelser i Sverige och i många andra länder som anser sig tala för folket. Att all politisk makt utgår från folket kallas med ett hävdvunnet uttryck för folksuveränitet och är den självklara utgångspunkten i en demokrati. Men vilka är ”folket” i folkstyret?
    Samtal med Folke Tersman, st VD Institutet för Framtidsstudier professor i praktisk filosofi.

    16:00 – 16:45
    AI - hur kommer stora språkmodeller som ChattGPT att påverka litteratur och journalistik

    Samtal med Emma Engström, tekn. dr i miljöteknik och forskare kring AI vid Institutet för framtidsstudier, Alexandra Borg litteraturvetare vid Uppsala universitet och kulturjournalist och Leonidas Aretakis, författare, journalist och litteraturkritiker. Hur kommer AI påverka litteraturen och journalistiken? En utgångspunkt är de fyra AI-genererade noveller, bl.a. Hemlängtan som bygger på karaktären Klara Gulla i Selma Lagerlöfs Kejsarn av Portugallien som förlaget Novellix låtit ChatGPT skriva.

    Moderator TBA

    18:00 - 19:30
    Waiting for Life (Staffan Julén 2023)
    Filmen följer Twin och Happy, två f.d. livstidsfångar som avtjänat 32 och 34 år på San Quentin-fängelset. 1989 var de båda med i den svenska regissören Jan Jönsons uppsättning av I väntan på Godot inne på fängelset. Något som förändrade deras liv för alltid.

    Ett samarbete mellan Rikstolvan och Institutet för framtidsstudier finansierat av Svenska Akademien och Simrishamns Kommun.

    Arrangör

    Lokal

    Rikstolvan, Rikstolvan 34, 272 92 Simrishamn

    Vanliga frågor

    • Jag har inte mottagit min biljett via mail. Vad ska jag göra?

      Det första du kan göra är att kontrollera din spam/skräppost och mailet hamnat där. Dina biljetter skickades som en bilaga och kan ses som spam eller skräppost av vissa e-posttjänster. Du kan alltid också hitta dina biljetter under fliken "Mina biljetter" när du är inloggad på ditt Billettokonto, antingen på webbläsaren eller i vår app. För mer information, läs här.

    • Jag önskar avboka min biljett och få biljetten återbetalad. Vad ska jag göra?

      Det är arrangören som beslutar om återbetalning av biljetter på deras event. Du bör därför kontakta dem direkt för att höra vilka möjligheterna är just för dig. Du hittar deras mailadress i ditt orderbekräftelsemail eller genom att gå in på deras arrangörssida och klicka på "Kontakta arrangören". För mer information, läs här.

    • Jag har registrerat mig på väntelistan, vad händer nu?

      Om fler biljetter blir tillgängliga kommer du, tillsammans med andra som registrerat sig på väntelistan, att meddelas om detta via mail. Köp av de tillgängliga biljetterna sker därefter enligt först-till-kvarn-principen. För mer information, läs här.

    • Var hittar jag länken till ett online-event?

      Vanligtvis tillhandahåller arrangören av eventet detaljerna i orderbekräftelsen som du mottar via mail efter köp eller så kan det hända att arrangören skickar ett uppföljande mail med en länk till deras online-event. Du kan även kika in på eventsidan där du finner arrangörens beskrivning av eventet. För mer information, läs här.

    • Vad är avbeställningsförsäkring och varför skulle jag behöva det?

      Med avbeställningsförsäkringen kan du vid vissa oförutsedda händelser som hindrar dig att delta i ett eventet, begära en återbetalning. För mer information, läs här.

    Eventet är avslutat

    SAKLI(G)T litteraturfestival

    Upptäck mer