Rosarvet i Nationella genbanken

Rosarvet i Nationella genbanken

Från Gratis

Plats

Datum

22 okt 2023 14:00 - 15:30

Beskrivning

Välkommen på föredrag med Lars-Åke Gustavsson – i samarbete med Lunds trädgårdssällskap.

I många äldre svenska trädgårdar kan man fortfarande återfinna en del av de tusentals rossorter som introducerats i Sverige under framför allt 1800- och 1900-talen, i några fall långt tidigare. Det är rosor som odlats, älskats och gått i arv i generationer. I dag är de här långlivade, väldoftande och tåliga rosorna en del av vårt lands gröna kulturarv.

Under 2004–2010 genomförde Programmet för odlad mångfald, Pom, en landsomfattande inventering under namnet Rosuppropet. Drygt 100 rosinventerare sökte upp och dokumenterade rosor och roshistorier över hela landet. Särskilt intressanta rosor samlades in och efter mångårig provodling och utvärdering valdes 331 ut för att bevaras i Nationella genbanken vid Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp. Rosorna är en växtgenetisk och kulturhistorisk resurs för trädgårdar i vår tid och i framtiden.

I boken Rosarvet i Nationella genbanken presenteras 274 av genbankens rossorter ingående med sort- och gruppbeskrivningar, ett omfattande bildmaterial och med fascinerande historier om människorna som odlade dem. 169 av rosorna beskrivs här för allra första gången. Boken är unik med sitt breda tvärvetenskapliga innehåll. Den kombinerar, som ingen annan rosbok tidigare har gjort, ny kunskap från ämnena botanik, hortikultur, genetik och svensk kulturhistoria.

Under föredraget i Lund presenteras några av rosorna som påträffades i skånska trädgårdar.

LARS-ÅKE GUSTAVSSON, Loftahammar är en välkänd rosexpert och rosboksförfattare till bland annat standardverket Rosor för nordiska trädgårdar. Han var med att grunda Svenska Rosensällskapet och var dess första ordförande och har under två perioder varit vice president i World Federation of Rose Societies.

Lars-Åke var verksam inom Pom som projektledare för Rosuppropet. I projektet ansvarade han för projektets vetenskapliga delar med frågor kring rosornas klassificering, släktskap och namnsättning.

Boken Rosarvet i Nationella genbanken kommer kunna inköpas i samband med föredraget.

Biljettpriser: Vuxen 150 kr, pensionär och student 100 kr. 75 kr för medlemmar i Lunds trädgårdssällskap och Kulturen. Fri entré för besökare 0–18 år. Entré till hela museet ingår i priset.

Förköp biljett

Begränsat antal biljetter, max 120 platser. Entré till museet ingår i biljettpriset!

Arrangör

Kulturen i Lund är ett kulturhistoriskt museum med historiska hus från olika tider, flertalet utställningar och programverksamhet för olika åldrar. Kulturen har en rik programverksamhet (cirka 500 evenemang om året) med allt från visningar, föredrag och pyssel till teaterföreställningar, musikevenemang och firande av årets högtider.

Lokal

Kulturen i Lund, Tegnérsplatsen, 223 50 Lund

Vanliga frågor

 • Jag har inte mottagit min biljett via mail. Vad ska jag göra?

  Det första du kan göra är att kontrollera din spam/skräppost och mailet hamnat där. Dina biljetter skickades som en bilaga och kan ses som spam eller skräppost av vissa e-posttjänster. Du kan alltid också hitta dina biljetter under fliken "Mina biljetter" när du är inloggad på ditt Billettokonto, antingen på webbläsaren eller i vår app. För mer information, läs här.

 • Jag önskar avboka min biljett och få biljetten återbetalad. Vad ska jag göra?

  Det är arrangören som beslutar om återbetalning av biljetter på deras event. Du bör därför kontakta dem direkt för att höra vilka möjligheterna är just för dig. Du hittar deras mailadress i ditt orderbekräftelsemail eller genom att gå in på deras arrangörssida och klicka på "Kontakta arrangören". För mer information, läs här.

 • Jag har registrerat mig på väntelistan, vad händer nu?

  Om fler biljetter blir tillgängliga kommer du, tillsammans med andra som registrerat sig på väntelistan, att meddelas om detta via mail. Köp av de tillgängliga biljetterna sker därefter enligt först-till-kvarn-principen. För mer information, läs här.

 • Var hittar jag länken till ett online-event?

  Vanligtvis tillhandahåller arrangören av eventet detaljerna i orderbekräftelsen som du mottar via mail efter köp eller så kan det hända att arrangören skickar ett uppföljande mail med en länk till deras online-event. Du kan även kika in på eventsidan där du finner arrangörens beskrivning av eventet. För mer information, läs här.

 • Vad är avbeställningsförsäkring och varför skulle jag behöva det?

  Med avbeställningsförsäkringen kan du vid vissa oförutsedda händelser som hindrar dig att delta i ett eventet, begära en återbetalning. För mer information, läs här.

Rekommenderade events
Genvägar
Upptäck mer