Hoppa till huvudinnehåll

Event avslutat - Missade du detta event?

Kolla in dessa andra events som kommer snart. För information om tidigare evenemang, scrolla bara nedåt.

Återbesök evenemang

Laddar...

 
 

Laddar...

 
 

Populära events

Laddar...

 
 

Närliggande evenemang

Queer Moving History II på West Pride

Eventet är avslutat

Queer Moving History II på West Pride

Från Gratis

Plats

Datum

28 sep 2021 19:00 - 21:00
Billetto Peace of Mind
Boka tryggt med oss: Billetto garanterar återbetalning vid inställda event. Läs mer
Betalningsmetoder accepteras:

Beskrivning

Note: Films will have English subtitles and the Q&A afterward will be in English if required

Från Frigörelse till Transmilitans - dokument från queerkampen i Sverige

Filmprogram och dokumentationer som visar på den queerpolitiska kampen kring Priderörelsen i Sverige.

Filmprogrammet uppmärksammar queerpolitisk kamp och priderörelsens historia i Sverige, från 1979 till idag. Vi får följa med på demonstrationer, festivaler, aktioner och upptåg som fört den queera kampen framåt, utåt och inåt. Här är rosa ballonger som sprids för vinden, knutna nävar och glada sånger, lesbisk kamp, queerfeminism, transmilitans, Sveriges modigaste man i täten för en göteborgsk frigörelsedemonstration och berättelsen om när Sundsvall blev Queersvall. Här är antiäktenskapsaktion, Sápmi prides födelse och svartrosa regnbågar. Här är spåren som leder till nuet och inspiration för framtiden.

Innehåll filmprogrammet:
1. Frigörelsedemonstration, Sthlm 1979
2. Frigörelsedemonstration, Gbg 1981
3. Frigörelsedemonstration, Sthlm 1981
4. Frigörelsedemonstration, Sthlm 1984
5. Systerskapets År – Intervju med Fitt 4 Fight
& Queer feministisk marsch 2005
6. Lesbisk festival, Gbg 2005
7. Anti-äktenskapsaktion, Gbg 2010
8. Ljusmanifestation, Gbg 2012
9. Aktioner från Queersvall, Sndsvll 2019
10. Sápmi Pride, Gironis 2014

Mer info om filmerna nedan
och på www.saqmi.se 

______________________

 Om arrangörerna:
Programmet har satts samman av Anna Linder (SAQMI) och Olov Kriström (QRAB) och genomförs i samarbete med Kronhuset Kreativ Arena och HIGAB.SAQMI, The Swedish Archive for Queer Moving Images, är Sveriges första arkiv och plattform för queer rörlig bild.

QRAB, Queerrörelsens Arkiv och Bibliotek, samlar, bevarar och sprider all sorts dokumentation av queer kamp och kultur. 

__________________________

Datum: onsdag 28/9
Starttid: 19.00
Insläpp: 18.30

Plats: Kronhuset Kreativ Arena på Kronhusgatan 1D

Tillgänglighet: filmerna kommer att vara textade.
50 sittplatser. 
Ytterligare info inom kort.

___________________________ 

FILMERNA:

Frigörelsedemonstration Stockholm, 1979, 3:30 min
Den första svenska demonstrationen för homosexuellas rättigheter hölls 15 maj 1971 i Örebro. Homosexuella Frigörelsehelgen i Stockholm firades första gången 1977. I samband med Frigörelseveckan i slutet av augusti 1979 ockuperade ett 30-tal aktivister Socialstyrelsen för att kräva att homosexualitet ströks från listan med sjukdomsklassifikationer. Tre dagar efter ockupationen filmades följande klipp, och 19 oktober togs sjukdomsklassifikationen för homosexualitet bort.

Frigörelsedemonstration, Göteborg, 1981, 13 min
I Göteborg arrangerades den första Homosexuella Frigörelsehelgen i maj 1981, även om demonstrationer hållits i olika sammanhang sedan 1975. I följande klipp från SVT:s Sommarfakta intervjuas Allan Hellman, som var en av grundarna av RFSL 1950. I programmet syns också Wenche Lowzow, Norges första öppna homosexuella stortingsledamot. 1978 sänktes åldersgränsen för homosexuellt umgänge från 18 till 15 – samma som för heterosexuella – något som nämns i Jan Hammarlunds framträdande med låten Ville.

Frigörelsedemonstration Stockholm, 1981, 1:45 min
Under sommaren 1981, medan förberedelserna för Homosexuella Frigörelseveckan pågick i Stockholm, rapporterades de första fallen av hiv/aids i USA. I Stockholm var ett av Frigörelseveckans teman internationell solidaritet. Det första fallet av hiv i Sverige skulle komma att diagnostiseras hösten 1982, och kampen mot viruset och nya former av stigmatisering skulle prägla HBTQ-rörelsen för årtionden.

Frigörelsedemonstration Stockholm, 1984, 8:30 min
Närradio var ett viktigt medium för att sprida HBTQ-nyheter under 1980- och 1990-talen, och Gayradio-sändningar gjordes från Borås, Göteborg, Halland, Malmö, Norrköping, Umeå, Örebro – och Stockholm. I följande klipp nämner Stockholm Gay Radio en statlig utredning om homosexuellas situation i samhället. Utredningen förordade bland annat en antidiskrimineringslag, stärkt asylrätt och partnerskapslagstiftning. Många politiker var dock skeptiska.

Systerskapets År – Intervju med Fitt 4 Fight & Queer feministisk marsch, Stockholm, 2005, 11 min
Av Åsa Elzen och Sonia Hedstrand
Ursprungligen en nio timmar lång dokumentationsfilm om den tredje vågens feminism i Stockholm under ett års tid 2003-2004. Det är en skildring av demonstrationer, fester, direkta aktioner och föredrag. Systerskapets år är ett arkiv, en kunskapskälla och ett porträtt av sin tid. Filmskaparnas idé var att skriva historia (her-story) från sitt eget perspektiv. Queerfeministiska marscher hölls 2002-2003 för att väcka radikala frågor inom HBTQ-rörelsen. 2003 var Fredrik Reinfeldt – som föregående år röstat mot samkönade adoptioner och snart skulle bli Moderaternas ordförande – invigningstalare för Stockholm Pride.

Lesbisk festival, Göteborg, 2005, 9:30 min
Av Åse Brändström och Camilla Sundkvist
Efter samtal på Kvinnofolkhögskolan om hur solidaritetsarbete med en lesbisk demonstration i Mexico City skulle kunna genomföras, bildades gruppen Lesbisk Aktion. Under 2003-2010 anordnade gruppen en årlig Lesbisk Festival med musik, debatter, fester och demonstrationer. När festivalen HBT-GBG schemalades till samma datum och marknadsförs som Göteborgs första HBT-festival höjdes många röster om osynliggörande av lesbiska.

Anti-äktenskapsaktion Göteborg, 2010, 7 min
Av Leo Palmestål
2009 legaliserades samkönade äktenskap i Sverige. Vid avslutningen av prideparaden i Göteborg följande år skulle vigselceremonier på scenen fira detta. Arrangörerna hade svårt att hitta ett lesbiskt par som ville ställa upp, vilket gjorde det möjligt för två queeraktivister att infiltrera tillställningen och hålla ett tal om anpassningspolitikens begränsningar.

Ljusmanifestation Göteborg, 2012, 9 min
Av Varg Holmdahl
Frågor om polisens närvaro vid pride-arrangemang har debaterats sedan rörelsens tidigaste dagar, i efterdyningarna av polisrazzian vid Stonewall Inn 1969. 2012 ändrades en formulering om våld i Göteborgs prideorganisations policy, vilket fick några aktivister att på ett kreativt sätt belysa vad som verkade vara dubbelmoral. I filmen förekommer ett kort klipp som visar ett polisingripande i prideparken några dagar tidigare, där queeraktivister togs i förvar.

Aktioner från Queersvall, Sundvall, 2019, 6 min
Av Eila Wall Boholm
Det här är berättelsen om hur en sömnig småstad i södra Sápmi en dag väcktes till liv av ett gäng queeraktivister. Staden vaknade och blev till ett queert mecka. De som bodde i staden hade aldrig kunnat tro att det fanns så många…

Sápmi Pride, Gironis, 2014, 6 min
Av Max Mackhé för Várdobáiki Sámi Centre
Vad som skulle ha blivit ännu ett möte för de inblandade i projektet Queering Sápmi, förvandlades istället till världens första samiska pridefestival – Sápmi Pride. I mitten av oktober 2014 samlades queera samer i Kiruna för seminarier och workshops. Den första samiska prideparaden lockade runt 300 personer. Filmat för den samiska kanalen Márkomáilbmi.

Lokal

Kronhuset och kronhusbodarna Kronhuset och kronhusbodarna, Kronhusgatan 1D, 411 13 Göteborg

Vanliga frågor

 • Jag har inte mottagit min biljett via mail. Vad ska jag göra?

  Det första du kan göra är att kontrollera din spam/skräppost och mailet hamnat där. Dina biljetter skickades som en bilaga och kan ses som spam eller skräppost av vissa e-posttjänster. Du kan alltid också hitta dina biljetter under fliken "Mina biljetter" när du är inloggad på ditt Billettokonto, antingen på webbläsaren eller i vår app. För mer information, läs här.

 • Jag önskar avboka min biljett och få biljetten återbetalad. Vad ska jag göra?

  Det är arrangören som beslutar om återbetalning av biljetter på deras event. Du bör därför kontakta dem direkt för att höra vilka möjligheterna är just för dig. Du hittar deras mailadress i ditt orderbekräftelsemail eller genom att gå in på deras arrangörssida och klicka på "Kontakta arrangören". För mer information, läs här.

 • Jag har registrerat mig på väntelistan, vad händer nu?

  Om fler biljetter blir tillgängliga kommer du, tillsammans med andra som registrerat sig på väntelistan, att meddelas om detta via mail. Köp av de tillgängliga biljetterna sker därefter enligt först-till-kvarn-principen. För mer information, läs här.

 • Var hittar jag länken till ett online-event?

  Vanligtvis tillhandahåller arrangören av eventet detaljerna i orderbekräftelsen som du mottar via mail efter köp eller så kan det hända att arrangören skickar ett uppföljande mail med en länk till deras online-event. Du kan även kika in på eventsidan där du finner arrangörens beskrivning av eventet. För mer information, läs här.

 • Vad är avbeställningsförsäkring och varför skulle jag behöva det?

  Med avbeställningsförsäkringen kan du vid vissa oförutsedda händelser som hindrar dig att delta i ett eventet, begära en återbetalning. För mer information, läs här.

Upptäck mer