Psykoanalys: Vad har Freuds judiska identitet för betydelse för psykoanalysen?

Psykoanalys: Vad har Freuds judiska identitet för betydelse för psykoanalysen?

Från 50,00 SEK

Plats

Datum

20 dec 2023 19:00 - 20:30

Beskrivning

Välkomna till det fjärde och avslutande samtalet för hösten i föreläsningsserien Med psykoanalys från vaggan till graven.

Varför skulle det behövas en ateistisk jude för att frambringa psykoanalysen? Det är Freud själv som ställer frågan. Länge var den infekterad eftersom psykoanalysens vedersakare försökte beskriva den som en judisk vetenskap utan relevans för andra än judar. Freuds stridsbroder Jung, till exempel, menade att det fanns ett judiskt omedvetet beskrivet av Freud och ett ariskt omedvetet beskrivet av honom själv.

Det judiska var mycket påtagligt i Freuds familj och i hans vänskapsrelationer men det tyska språket och den tyska kulturen präglade också den livsluft som födde fram psykoanalysen. Samtalet kretsar kring hur psykoanalysen som disciplin, och Freud som person, kan förstås i relation till det judiska kulturarv som Freud var en del av.

Ett samtal mellan:

 • Svante Weyler, skribent, tidigare förläggare, ordförande i Svenska kommittén mot antisemitism.
 • Elisabeth Punzi, specialist i klinisk psykologi, docent i psykologi, Göteborgs universitet.
 • Mikael Sundén, leg. läkare, psykoanalytiker (IPA).

Tid och plats:
20 december kl. 19:00-20:30
Katasalen, plan 1, ABF Stockholm

Arrangeras av: Svenska psykoanalytiska föreningen och ABF Stockholm

Arrangör

Förköp och boka biljetter till event med ABF Stockholm. Läs mer om evenemangen, registrera dig och bjud in vänner. Kommande event visas nedan, annars kan du alltid kika in igen längre fram när fler event lagts till i kalendern.

Lokal

ABF huset, Sveavägen 41, 111 34 Stockholm

Vanliga frågor

 • Jag har inte mottagit min biljett via mail. Vad ska jag göra?

  Det första du kan göra är att kontrollera din spam/skräppost och mailet hamnat där. Dina biljetter skickades som en bilaga och kan ses som spam eller skräppost av vissa e-posttjänster. Du kan alltid också hitta dina biljetter under fliken "Mina biljetter" när du är inloggad på ditt Billettokonto, antingen på webbläsaren eller i vår app. För mer information, läs här.

 • Jag önskar avboka min biljett och få biljetten återbetalad. Vad ska jag göra?

  Det är arrangören som beslutar om återbetalning av biljetter på deras event. Du bör därför kontakta dem direkt för att höra vilka möjligheterna är just för dig. Du hittar deras mailadress i ditt orderbekräftelsemail eller genom att gå in på deras arrangörssida och klicka på "Kontakta arrangören". För mer information, läs här.

 • Jag har registrerat mig på väntelistan, vad händer nu?

  Om fler biljetter blir tillgängliga kommer du, tillsammans med andra som registrerat sig på väntelistan, att meddelas om detta via mail. Köp av de tillgängliga biljetterna sker därefter enligt först-till-kvarn-principen. För mer information, läs här.

 • Var hittar jag länken till ett online-event?

  Vanligtvis tillhandahåller arrangören av eventet detaljerna i orderbekräftelsen som du mottar via mail efter köp eller så kan det hända att arrangören skickar ett uppföljande mail med en länk till deras online-event. Du kan även kika in på eventsidan där du finner arrangörens beskrivning av eventet. För mer information, läs här.

 • Vad är avbeställningsförsäkring och varför skulle jag behöva det?

  Med avbeställningsförsäkringen kan du vid vissa oförutsedda händelser som hindrar dig att delta i ett eventet, begära en återbetalning. För mer information, läs här.

Rekommenderade events
Genvägar
Upptäck mer