Öppna rum – en samtalsfestival

Frescativägen 26A, 114 18 Stockholm
23 okt 2021 12:00 - 17:00
Biljetter Gratis
Biljetter Gratis

I samtalsfestivalen Öppna rum möts konstnärer och forskare för att tillsammans tänka nya tankar om aktuella frågor. Kan människan optimeras? Hur har hanteringen av fakta kring Covid-19 blivit ett verktyg för politiska intressen? Kan och ska vi verkligen mäta nyttan av konst och forskning? Och hur hjälper en kris oss att tänka nytt?


Förbokade biljetter garanterar sittplats, men det kommer även att finnas gott om platser för drop-in. Om du som bokat biljett får förhinder, kontakta gärna Accelerator på accelerator@su.se så att vi kan erbjuda din biljett till andra intresserade.

Accelerator café är öppet under hela dagen och serverar lunch mellan kl 11-15.Program kl 12–17: 

●  Sifferdjur: En sund själ i en optimerad kropp? Micael Dahlen, författare och ekonomiprofessor vid Handelshögskolan i Stockholm, i ett samtal med konstnären Fathia Mohidin om vilka beslut och metoder som leder till mentalt välbefinnande. Var går gränsen mellan hälsosam livsstil och besatthet? Moderator: Mårten Snickare, professor i konstvetenskap vid Stockholms universitet.

●  Efter covid: Samma munskydd här som där? Vetenskapsjournalisten Emma Frans samtalar med Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi vid Stockholms universitet om hur Covid-19 inte bara var en kris för folkhälsan utan även en informationskris, där forskning och vetenskap ställdes mot politiska intressen. Moderator: Ester Pollak, professor i journalistik vid Stockholms universitet.

●  Kreativ friktion: Varför gör motstånd att vi tänker nytt? Kulturjournalisten Jan Gradvall sammanför Carolina Frände, teaterregissör och doktorand vid Stockholm Business School med Staffan Bergwik, professor i idéhistoria vid Stockholms universitet, i ett samtal om hur kunskap blir till.

●  Konst och forskning: Det omätbaras renässans? Författaren och professorn i filosofi vid Södertörns högskola Jonna Bornemark i samtal med konstnären Hanni Kamaly om att hantera och värdera det irrationella inom konst och forskning. Moderator: Naima Chahboun


Öppna rum är ett samarbete mellan konsthallen Accelerator och förlaget Volante. En dag tillägnad öppna samtal där studenter och allmänhet möter professorer och konstnärer i dialog om vårt samhälles utmaningar och möjligheter.

En konsthall där konst, vetenskap och samhällsfrågor möts. Verksamheten är en del av Stockholms universitet, med uppdrag att aktivt samverka med samhället. Accelerator producerar utställningar med internationell och svensk samtidskonst.

Vill du gå på fler events?

Registrera dig för att få handplockade events direkt till din mail.