Hoppa till huvudinnehåll

Event avslutat - Missade du detta event?

Kolla in dessa andra events som kommer snart. För information om tidigare evenemang, scrolla bara nedåt.

Återbesök evenemang

Laddar...

 
 

Laddar...

 
 

Populära events

Laddar...

 
 

Närliggande evenemang

Om lappspelmannens sorgerliga död

Eventet är avslutat

Om lappspelmannens sorgerliga död

Från 150,00 SEK

Plats

Datum

1 dec 2021 19:00 - 20:30
Billetto Peace of Mind
Boka tryggt med oss: Billetto garanterar återbetalning vid inställda event. Läs mer
Betalningsmetoder accepteras:

Beskrivning

Den här historien är dessvärre sann.                                                           

En spelman dödade en annan. Brottsoffret räknades som en särdeles begåvad storspelman, vilket resulterade i att händelsen blev omtalad vida omkring. Det pratades också om att avundsjuka skulle ha haft med saken att göra.                                                          Fast den här föreställningen handlar inte enbart om hans död, utan lika mycket om hans liv.                                                                                                                  

I samtida dokument står han omnämnd som ” kringvandrande och utfattig.” En sådan person lämnar inte efter sig någon egendom att tala om utan snarare spår i människor i form av starka musikupplevelser och minnen från förtrollade danskvällar. Sådant som ju gärna transformeras till muntliga berättelser och legender. Så ryktet om hans bragder med fiolen har levat vidare genom tiden.                                                                                                     

Han hette Johannes Renström (1857 - 1886) född och uppväxt i Skellefteå men som vuxen alltså utan varaktig bostadsort. I folkmun kallades han allmänt ”Lappojken”. ”Lapp” - för att det var så man sade om samer på den tiden och ”pojken” för han var så ovanligt liten till växten. Liten i kroppen alltså – men stor på andra vis.

Titeln på föreställningen ”Om lappspelmannens sorgerliga död”     är hämtad från en visa som diktades om händelsen. 

Från och med onsdag 1:a december, så kommer våra offentliga arrangemang att kräva Covidbevis för personer från 18 år och uppåt (eftersom att våra arrangemang inomhus är öppna för mer än 100 personer). Har man ännu inte hunnit skaffa covidbevis, så går det bra att göra via denna länk https://www.ehalsomyndigheten.se/covidbevis/Antingen papperskopia och/eller digitalt format går bra.Sen gäller ju som vanligt, känner man symtom eller är sjuk, så ska man hålla sig hemma samt testa sig. Besök folkhälsomyndighetens sidor för utförligare information om just det.                                                                                                   

Lokal

Eric Sahlström Institutet AB Eric Sahlström Institutet AB, Bruksgatan 3, 74850 TOBO

Vanliga frågor

 • Jag har inte mottagit min biljett via mail. Vad ska jag göra?

  Det första du kan göra är att kontrollera din spam/skräppost och mailet hamnat där. Dina biljetter skickades som en bilaga och kan ses som spam eller skräppost av vissa e-posttjänster. Du kan alltid också hitta dina biljetter under fliken "Mina biljetter" när du är inloggad på ditt Billettokonto, antingen på webbläsaren eller i vår app. För mer information, läs här.

 • Jag önskar avboka min biljett och få biljetten återbetalad. Vad ska jag göra?

  Det är arrangören som beslutar om återbetalning av biljetter på deras event. Du bör därför kontakta dem direkt för att höra vilka möjligheterna är just för dig. Du hittar deras mailadress i ditt orderbekräftelsemail eller genom att gå in på deras arrangörssida och klicka på "Kontakta arrangören". För mer information, läs här.

 • Jag har registrerat mig på väntelistan, vad händer nu?

  Om fler biljetter blir tillgängliga kommer du, tillsammans med andra som registrerat sig på väntelistan, att meddelas om detta via mail. Köp av de tillgängliga biljetterna sker därefter enligt först-till-kvarn-principen. För mer information, läs här.

 • Var hittar jag länken till ett online-event?

  Vanligtvis tillhandahåller arrangören av eventet detaljerna i orderbekräftelsen som du mottar via mail efter köp eller så kan det hända att arrangören skickar ett uppföljande mail med en länk till deras online-event. Du kan även kika in på eventsidan där du finner arrangörens beskrivning av eventet. För mer information, läs här.

 • Vad är avbeställningsförsäkring och varför skulle jag behöva det?

  Med avbeställningsförsäkringen kan du vid vissa oförutsedda händelser som hindrar dig att delta i ett eventet, begära en återbetalning. För mer information, läs här.

Upptäck mer