skip to main content

Event avslutat - Missade du detta event?

Kolla in dessa handplockade kommande!För information om tidigare evenemang, scrolla bara nedåt.
Laddar...
 
 
Närliggande evenemang
Laddar...
 
 
Evenemang från samma kategori
Laddar...
 
 
Liknande upplevelser
Rekommenderade events
Laddar...
 
 

Nordic Choir Expedition 2023: Möt Nordens främsta körer!

Eventet är avslutat

Nordic Choir Expedition 2023: Möt Nordens främsta körer!

Från 150,00 SEK

Plats

Datum

7 jun 2023 18:00 - 20:00

Beskrivning

Konserten är en del av Nordic Choir Expedition 2023 där fyra av nordens främsta professionella körer turnerar till Helsingfors, Oslo, Stockholm och Köpenhamn. Under sexton konserter presenterar Helsingfors Kammarkör, Det Norske Solistkor, Ars Nova Copenhagen och Eric Ericsons Kammarkör körmusik på högsta internationella nivå.

Kvällens konsert är tvådelad. I första halvan möter vi Ars Nova Copenhagen. I den andra halvan samlas alla 80 professionella sångare i ett stort uruppförande av den ukrainsk/estniska tonsättaren Galina Grigorjeva.

_____

AKT 1 - EN FOD I PARADIS

I den här delen utforskar Ars Nova Copenhagen under ledning av dirigent Graham Ross det komplexa förhållandet mellan människa och natur. Genom verk från olika tidsperioder undersöks hur vårt föränderliga förhållande till naturen återspeglas i musiken.

Ars Nova Copenhagen grundades 1979 och har sedan länge etablerat sig som en av Europas finaste vokalensembler. Ensemblen är specialiserad på tolkning av renässans polyfon körmusik och ny vokalmusik, som framförs med precision och nerv och med ett uttryck som väcker uppmärksamhet.

Ensemblen har genom åren turnerat i mer än 35 länder. Med en årlig konsertserie i Köpenhamn och Aarhus, många konserter i övriga Danmark och återkommande turnéer över hela världen, är ensemblen idag mer efterfrågad än någonsin.

______

AKT 2 - GALINA GRIGORJEVA: BETWEEN THE EARTH AND SKIES

Efter paus vidtar det svenska uruppförandet av det stora beställningsverket av den ukrainsk/estniska tonsättaren Galina Grigorjeva. Verket är baserat på texter av bland annat Tranströmer, Fredricsen och Yrjänä. Beställningsverket kretsar kring frågor om den pågående klimatkrisen. Galina Grigorjeva skriver:

"Texterna är skrivna av poeter från olika länder och delar något gemensamt – sökandet efter svar på existentiella frågor och sätt att rädda världen, naturen och miljön för framtiden generationer.

Vi måste lära oss att älska. Vi kan inte finna sanningen, naturens skönhet i dess högsta betydelse och vi kommer inte att lyckas rädda vår ömtåliga värld utan kärlek."

Körerna sjunger en sats var, och möts sedan i en mäktig, avslutande sats med alla de fyra körernas totalt åttio sångare.

_______

Program:
Caroline Shaw: How to fold the Wind
Nicholas Maw: One foot in Eden still I stand
Robert Pearsall: Lay a garland
Vaughan Williams: The Turtle Dove
John Frandsen: Weather4Casts
James MacMillan: The gallant weaver
arr James Erb: Shenandoah
– Paus –
Galina Grigorjeva: Between the Earth and Skies (svenskt uruppförande)


Läs mer om turnén och konserterna i Stockholm: https://www.eekk.se/nordic-cho...

Konserten och projektet har stöd från Europeiska Unionen, Nordisk kulturkontakt samt Kulturrådet.

Arrangör

Eric Ericsons Kammarkör grundades 1945 av den då 27-årige Eric Ericson, och har sedan dess intagit en central plats i svenskt och internationellt musikliv. Hans och körens stora intresse att hela tiden hitta ny musik och nya arbetsområden gör att ensemblens repertoar än idag är mycket bred: från tidig musik till det allra senaste och nykomponerade. För generationer svenska och internationella tonsättare har kören varit en idealensemble med sin typiska ”nordiska” klang och långt drivna virtuositet.

Att förvalta arvet efter Eric Ericson handlar om att bevara och utveckla den unika klangen, att ständigt fördjupa den kammarmusikaliska attityden och att söka ny repertoar. Efter Eric Ericsons bortgång 2013 har, vid sidan av svenska och internationella gästdirigenter, Fredrik Malmberg engagerats som chefdirigent.

I EEKK:s led finns Sveriges främsta ensemblesångare, som valt att utöver sina egna solistiska sångarkarriärer och andra kvalificerade musikergärningar medverka i detta vitala ensemblearbete.

På världsscenen hör Eric Ericsons Kammarkör till det absoluta toppskiktet av professionella ensembler, och har genom åren belönats med många utmärkelser. EEKK gör årligen flera utlandsturnéer, men arbetar även pedagogisk med amatörkörer runt om i Sverige.

Kören har genom åren gjort åtskilliga fonograminspelningar och återfinns i många skivbolags kataloger. Höjdpunkter i det internationella arbetet är bl.a. samarbetena med Radiokören och Berlins Filharmoniska Orkester med dirigenter som Claudio Abbado, James Levine och Riccardo Muti, samt de många inspelningarna och konserterna med Nicolas Harnoncourt och Concentus Musicus Wien.

Sedan 2003 har Eric Ericsons Kammarkör ett nära samarbete med Kungliga Filharmonikerna och Stockholms konserthus, och inom ramen för den statliga kulturbudgeten har kören genom ett garanterat årligt stöd en viss grundtrygghet i sin frilansande tillvaro.

Eric Ericsons Kammarkör är en del av TENSO – det europeiska nätverket för professionella kammarkörer.

Lokal

Kungasalen - hela Kungasalen, Kungliga Musikhögskolan, Valhallavägen 105, 115 51 Stockholm

Vanliga frågor

  • Jag har inte mottagit min biljett via mail. Vad ska jag göra?

    Det första du kan göra är att kontrollera din spam/skräppost och mailet hamnat där. Dina biljetter skickades som en bilaga och kan ses som spam eller skräppost av vissa e-posttjänster. Du kan alltid också hitta dina biljetter under fliken "Mina biljetter" när du är inloggad på ditt Billettokonto, antingen på webbläsaren eller i vår app. För mer information, läs här.

  • Jag önskar avboka min biljett och få biljetten återbetalad. Vad ska jag göra?

    Det är arrangören som beslutar om återbetalning av biljetter på deras event. Du bör därför kontakta dem direkt för att höra vilka möjligheterna är just för dig. Du hittar deras mailadress i ditt orderbekräftelsemail eller genom att gå in på deras arrangörssida och klicka på "Kontakta arrangören". För mer information, läs här.

  • Jag har registrerat mig på väntelistan, vad händer nu?

    Om fler biljetter blir tillgängliga kommer du, tillsammans med andra som registrerat sig på väntelistan, att meddelas om detta via mail. Köp av de tillgängliga biljetterna sker därefter enligt först-till-kvarn-principen. För mer information, läs här.

  • Var hittar jag länken till ett online-event?

    Vanligtvis tillhandahåller arrangören av eventet detaljerna i orderbekräftelsen som du mottar via mail efter köp eller så kan det hända att arrangören skickar ett uppföljande mail med en länk till deras online-event. Du kan även kika in på eventsidan där du finner arrangörens beskrivning av eventet. För mer information, läs här.

  • Vad är avbeställningsförsäkring och varför skulle jag behöva det?

    Med avbeställningsförsäkringen kan du vid vissa oförutsedda händelser som hindrar dig att delta i ett eventet, begära en återbetalning. För mer information, läs här.

Upptäck mer