Namnge en planet!

Eventet är avslutat

Namnge en planet!

Biljetter från 100,00 SEK

Plats

Datum

30 nov 2022 17:45 - 20:00

Beskrivning

Den första planeten utanför vårt solsystem upptäcktes 1992. Sedan dess har över 5000 exoplaneter kunnat bekräftas och ständigt strävar vi efter att lära oss mer om dessa avlägsna, främmande världar.

James Webb Space Telescope, som sköts upp den 25 december förra året, är ett av de senaste verktygen som används för att lösa fler av exoplaneternas gåtor och med anledning av detta fokuserar Internationella Astronomiska Unionen (IAU) årets namngivartävling på 20 av planeterna som det nya rymdteleskopet kommer att observera närmare.

På Slottsskogsobservatoriet uppmärksammar vi JWST samt IAUs tävling genom att ge just dig möjligheten att komma med ett bidrag till namngivningen av stjärnan HAT-P-12 och dess planet HAT-P-12b.
HAT-P-12-systemet ligger 466 ljusår från jorden i konstellationen Jakthundarna. Det är det enda stjärnsystemet på IAUs lista som är synlig från vår position på det norra halvklotet och därför vi har valt ut just detta till föremålet för kreativa namnförslag.

Har du alltid drömt om att få namnge en främmande himlakropp har du nu chansen! Onsdagen den 30 november kommer att tillägnas exoplaneterna och vem som helst som känner sig manad kommer då att kunna presentera sina förslag men tänk på att det finns regler att hålla sig till. Dessa finner du här:
https://www.nameexoworlds.iau....

Oavsett du vill namnge planeter eller ej, blir onsdagen den 30 november en afton i sann anda av public outreach där forskning och allmänhet förenas så varmt välkommen!

Program:

17:45: Insläpp
18:00 – 18:20: Presentation av exoplaneter och Webbteleskopets exoplanetära mål. 
18:20 – 18:40: Iskra Georgieva, exoplanetforskare, berättar om sin forskning kring exoplaneter.

18:40 - 19:00: Name ExoWorlds 2022

19:00: Stjärnhimmelsvisning


Att tänka på:

Observera att vi inte kan svara på frågor angående bokningssystemet eller eventuella återköp, utan detta sker genom kontakt med Billetto.


Lokal

Slottsskogsobservatoriet Slottsskogsobservatoriet, Björn Hedvalls Stig, 413 15 Göteborg

Vanliga frågor

 • Jag har inte mottagit min biljett via mail. Vad ska jag göra?

  Det första du kan göra är att kontrollera din spam/skräppost och mailet hamnat där. Dina biljetter skickades som en bilaga och kan ses som spam eller skräppost av vissa e-posttjänster. Du kan alltid också hitta dina biljetter under fliken "Mina biljetter" när du är inloggad på ditt Billettokonto, antingen på webbläsaren eller i vår app. För mer information, läs här.

 • Jag önskar avboka min biljett och få biljetten återbetalad. Vad ska jag göra?

  Det är arrangören som beslutar om återbetalning av biljetter på deras event. Du bör därför kontakta dem direkt för att höra vilka möjligheterna är just för dig. Du hittar deras mailadress i ditt orderbekräftelsemail eller genom att gå in på deras arrangörssida och klicka på "Kontakta arrangören". För mer information, läs här.

 • Jag har registrerat mig på väntelistan, vad händer nu?

  Om fler biljetter blir tillgängliga kommer du, tillsammans med andra som registrerat sig på väntelistan, att meddelas om detta via mail. Köp av de tillgängliga biljetterna sker därefter enligt först-till-kvarn-principen. För mer information, läs här.

 • Var hittar jag länken till ett online-event?

  Vanligtvis tillhandahåller arrangören av eventet detaljerna i orderbekräftelsen som du mottar via mail efter köp eller så kan det hända att arrangören skickar ett uppföljande mail med en länk till deras online-event. Du kan även kika in på eventsidan där du finner arrangörens beskrivning av eventet. För mer information, läs här.

 • Vad är avbeställningsförsäkring och varför skulle jag behöva det?

  Med avbeställningsförsäkringen kan du vid vissa oförutsedda händelser som hindrar dig att delta i ett eventet, begära en återbetalning. För mer information, läs här.