Membra Jesu Nostri

Norra Hamngatan 16, 411 14 Göteborg
24 mar 2022 19:00 - 21:15
Superarrangör
Biljetter Gratis - 200,00 SEK
Biljetter Gratis - 200,00 SEK

Äntligen är det dags att spela musiken från vår kommande CD-skiva, ett av Göteborg Baroques absoluta favoritverk: Buxtehudes smärtsamt vackra kantatcykel Membra Jesu Nostri! När vi framförde verket senast blev vi hyllade i GöteborgsPosten med orden:

“Det finns alltså inget att gömma sig bakom. Allt hörs. Och det blir så naket och personligt det bara kan bli. Varje soloinsats är klar och innerlig, och samklangen mellan de tio sångarna är perfekt.”

De sju kantaterna besjunger varsin del av Jesus korsfästa kropp: fötterna, knäna, händerna, sidorna, bröstet, hjärtat och ansiktet. Buxtehude har valt bibeltexter som på olika sätt associerar till de olika kroppsdelarna. I den tredje kantaten, till händerna, sjunger kören: ”Quid sunt plagae istae in medio manuum tuarum?” – Vad är det för sår du har mitt i dina händer? Och i den sjätte kantaten, till hjärtat, får vi höra texten ”Vulnerasti cor meum” – Du har sårat mitt hjärta.

Lokalen är tillgänglighetsanpassad. För att boka plats för rörelsebegränsade vänligen kontakta Richard Lindström (richard@goteborgbaroque.se).

Konserten arrangeras enligt rådande restriktioner. Vi uppdaterar löpande med information kring evenemanget på vår hemsida och Facebook-sida.

Göteborg Baroque arrangerar konserten med stöd av Västra Götalandsregionen, Statens Kulturråd, Göteborgs Stad och i samarbete med Tyska Christinae kyrka.

Profile picture
Göteborg Baroque

"Det finns alltså inget att gömma sig bakom. Allt hörs. Och det blir så naket och personligt det bara kan bli. Varje soloinsats är klar och innerlig, och samklangen mellan de tio sångarna är perfekt."...

skrev Carl Magnus Juliusson i GöteborgsPosten 2019 när Göteborg Baroque framförde Buxtehudes Membra Jesu Nostri som en del av ensemblens 15-årsjubileum!


Göteborg Baroque grundades 2003 av dess konstnärliga ledare Magnus Kjellson, som leder ensemblen traditionsenligt som spelande dirigent vid orgeln eller cembalon. Det som gör Göteborg Baroques sound unikt är det intima samspelet mellan ensemblens instrumentalister och sångare och deras gemensamma passion för den tidiga musiken. Ensemblen har sin hemmascen och generalprogramserie i Tyska Christinae kyrka. Göteborg Baroque framför regelbundet de stora välkända barockverken men presenterar gärna även mindre kända musikaliska pärlor, ofta bortglömda sedan hundratals år.

Göteborg Baroque mottog 2018 en generös donation från Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur som möjliggjorde byggandet av ett claviorganum; ett kombinationsinstrument av en cembalo och en orgel. När Georg Friedrich Händel i mitten av 1700-talet står på toppen av sin karriär, och är Europas mest firade musiker, leder han sångare och instrumentalister från ett claviorganum. Tack vare donationen har Göteborg Baroque också fått möjligheten att genomföra tre större konsert- och operasatsningar under ett antal år. Den första av dessa var Monteverdis opera L' Orfeo som spelades på Röda Sten Konsthall 2018. Föreställningen fick recensioner som "...i det absoluta toppskiktet av det svenska musiklivet" (Martin Nyström, Dagens Nyheter) och "Ett Monteverdispel i världsklass"(Magnus Haglund, GöteborgsPosten) Finalen blev en konsertfilm “Voices from a spinning pan” som släpptes i mars 2021 och prisades i GöteborgsPosten med orden:

”Man behöver inte veta vilka karaktärerna är, vad som har hänt dem eller vilka lidanden de står inför. Det är en ren känsla av förtvivlan som binder filmen samman och som förmedlas med stor inlevelse av de tre sångsolisterna. Allt är mycket precist, professionellt och smakfullt genomfört. Jag ryser av välbehag. Bättre än så här blir det inte i pandemitider.”Vill du gå på fler events?

Registrera dig för att få handplockade events direkt till din mail.