Eventet är avslutat

Logik för livet – kurs i filosofisk praxis

1.250,00 SEK - 1.375,00 SEK

Plats

Online-event

Datum

7 feb 2021 10:00 - 17:00

Beskrivning

Under denna endagskurs dyker vi ner i filosofisk logik som en del av ett gott liv. Logik, menar kursledarna, är lite som rationalitetens lagar; ett ”förnuftets legobitar”. Under dagen kommer vi att reda ut logikens grundprinciper och struktur. Vi använder oss av exempel från media, politiken och vardagslivet, och kombinerar miniföreläsningar med gruppsamtal. Och vi ägnar en hel del tid till övningar – testar argument, testar om premisser och slutledningar är giltiga, och hjälper varandra nå klarsyn (förhoppningsvis). Vilka argument är ’logiska’, egentligen? Efter kursdagens slut vill vi att varje deltagare får med sig en god förståelse för de vanligaste logiska fallasierna, och hur man upptäcker dem. Logik är ett av de bästa sätten att navigera det hav av åsikter och konstateranden som omger oss, säger kursledarna.

Den här endagskursen är för dig som arbetar eller vill arbeta med filosofisk praxis. Kursen är meriterande om du vill listas bland SSFP:s praktiserande medlemmar.

Kursavgift: 1250 kr/1375 kr (medlemmar i SSFP/övriga. Bli medlem här).

Sista anmälningsdag: 31 januari 2021.

Avbokningsregler: Vid avbokning 7 dagar innan kursstart ges ingen återbetalning. Att skicka en ersättare fungerar också. Kursen genomförs bara vid tillräckligt antal anmälningar.

Kursledare
Joshua Bronson disputerade 2015 (Birkbeck College, London University). Numera bor han i Göteborg, där han arbetar som Senior Researcher på det statliga företaget RISE, med forskning inom gränsområdena mellan människa och AI. Joshua organiserar även filosofievenemang och tillhandahåller filosofisk coachning, och kommer aldrig att överge aldrig sin kärlek till akademisk filosofi. joshuabronson.com

Miriam van der Valk har studerat filosofi vid University of Auckland, Nya Zeeland, Universiteit van Amsterdam, Nederländerna, liksom hos American Philosophical Practitioners Association i New York, USA. Miriam modererar panelsamtal, organiserar evenemang, kurser och workshops, spelar in poddar, skriver, föreläser och coachar i sin filosofiska praktik, Filoprax.


Schema

10:00-
10:15
Incheckning Kaffe, presentation, introduktion
10:15-
11:00  
Logikens
grunder
Vad är logik? Var kommer den ifrån? Hur hänger den ihop med argumentation, rationalitet, beslutsfattande, tänkande, sanning, eller meningen med livet?
11:15-
11:30
Paus  
11:45-
12:30
Logiska
fallasier
Att upptäcka vanliga fallasier (logiska misstag): Kontemporära versioner av klassiska exempel ur text, film, media
12:30-
13:15
Lunch
13:15-
14:00
Logisk
soliditet
och
giltighet
Att upptäcka logisk soliditet och giltighet: Exempel på utmärkt logik
14:30-
14:45
Paus  
14:45-
15:30
Logik för
livet
Logik och helheten: Om hur logik (verkligen) spelar roll
15:30-
15:45
Fika
15:45-
16:15
Logikens
gränser
Vad logik kan – och inte kan – göra
16:15-
16:30
Utcheckning Sammanfattning och evaluering

Arrangör

Är du intresserad av filosofi – av livets stora frågor, etik, politik? Vill du besöka ett filosoficafé, lära dig mer om hur man kan filosofera eller utbilda dig till samtalsledare?
Svenska sällskapet för filosofisk praxis, SSFP är en förening för filosofer, filosofiska praktiker och för dig som vill filosofera med andra.

Lokal

Göteborgs Litteraturhus Göteborgs Litteraturhus, Heurlins Plats 1, 413 01 Göteborg

Vanliga frågor

 • Jag har inte mottagit min biljett via mail. Vad ska jag göra?

  Det första du kan göra är att kontrollera din spam/skräppost och mailet hamnat där. Dina biljetter skickades som en bilaga och kan ses som spam eller skräppost av vissa e-posttjänster. Du kan alltid också hitta dina biljetter under fliken "Mina biljetter" när du är inloggad på ditt Billettokonto, antingen på webbläsaren eller i vår app. För mer information, läs här.

 • Jag önskar avboka min biljett och få biljetten återbetalad. Vad ska jag göra?

  Det är arrangören som beslutar om återbetalning av biljetter på deras event. Du bör därför kontakta dem direkt för att höra vilka möjligheterna är just för dig. Du hittar deras mailadress i ditt orderbekräftelsemail eller genom att gå in på deras arrangörssida och klicka på "Kontakta arrangören". För mer information, läs här.

 • Jag har registrerat mig på väntelistan, vad händer nu?

  Om fler biljetter blir tillgängliga kommer du, tillsammans med andra som registrerat sig på väntelistan, att meddelas om detta via mail. Köp av de tillgängliga biljetterna sker därefter enligt först-till-kvarn-principen. För mer information, läs här.

 • Var hittar jag länken till ett online-event?

  Vanligtvis tillhandahåller arrangören av eventet detaljerna i orderbekräftelsen som du mottar via mail efter köp eller så kan det hända att arrangören skickar ett uppföljande mail med en länk till deras online-event. Du kan även kika in på eventsidan där du finner arrangörens beskrivning av eventet. För mer information, läs här.

 • Vad är avbeställningsförsäkring och varför skulle jag behöva det?

  Med avbeställningsförsäkringen kan du vid vissa oförutsedda händelser som hindrar dig att delta i ett eventet, begära en återbetalning. För mer information, läs här.