Eventet är avslutat

LiSO - Säsongsavslutning

Gratis - 150,00 SEK

Plats

Datum

15 maj 2022 18:00 - 20:00

Beskrivning

Dirigent: Saga Ekedal
Solist: Lukas Hellman, trombon

PROGRAM:
Elfrida Andrée: Concerto-Ouvertyre in D-dur
Ferdinand David: Trombon-Concertino
PAUS
Franz Schubert/Berio: Rendering (Universal Edition)

Elfrida Andrée föddes i Visby och fick sina grundläggande musikkunskaper förmedlade av fadern. Hon avlade organistexamen som privatist vid Musikkonservatoriet i Stockholm 1857. 1865 blev hon vår första kvinnliga telegrafist, och öppnade därmed en yrkeskarriär som åtskilliga kvinnor kom att nappa på. Dessutom blev hon efter en lagändring vår första kvinnliga domkyrkoorganist 1867. Hon anställdes i Göteborg, och kom att stanna där till sin död. Hennes musikaliska insatser i denna stad är överväldigande. Hon verkade nämligen även som dirigent och ledde från 1897 inte mindre än 800 så kallade folkkonserter. Genom systern Fredrikas giftermål med Wilhelm Stenhammar kom hon in i musiklivets innersta kretsar.

Vid sidan av denna imponerande gärning var hon också sin tids ledande kvinnliga tonsättare med studier för Niels W Gade och Ludvig Norman. Med kammarmusik, symfonier och andra orkesterverk, orgelverk och en opera på sin verkförteckning är hennes produktion imponerande. Hon komponerade gärna i en sympatiskt lättflytande och charmerande musik, naturlig, inspirerad och med stor lärdom. Men hon mötte också mycket misstro – inte bara från män. Kunde verkligen en kvinna komponera, frågade många sig.

Konsertuvertyren i D-dur fullbordades i Göteborg i mars 1873, men uruppfördes inte förrän i mars fem år senare då hon själv med inhyrd orkester framförde verket i en fullsatt domkyrka i Göteborg. Tio år därefter dirigerade hon med stor framgång uvertyren också i Berlin. 

Ferdinand David föddes i Hamburg och blev tidigt elev till den firade tonsättaren och violinisten Louis Spohr. Som sextonåring framträdde han som violinvirtuos vid en konsert med Gewandhausorkestern i Leipzig, och efter den framgången spelade han även i städer som Moskva, St Petersburg och Riga. 1836 kallade Felix Mendelssohn honom åter till Leipzig, där han fick undervisa i violinspel vid konservatoriet. Som pedagog betraktades han som en av 1800-talets bästa, och hans violinskola vann världsrykte.

Han var vid sidan av sin violinkarriär även verksam som kompositör och skrev operan Hans Wacht, som inte blev någon framgång, två symfonier och de fem violinkonserter som samtiden satte så högt – vid sidan av en fagottkonsert, sånger och kammarmusik. Men om man idag tittar i skivkatalogerna märker man att det egentligen endast är hans mest originella bidrag till musikhistorien som finns representerad, en liten Trombonkonsert från 1837. Förmodligen är det han bästa verk, i alla händelser är den helt enastående för denna tid. Trombonen var nämligen mycket ovanlig som soloinstrument under romantiken, den förekom bara i större orkesterverk och i operaorkestrar.


Italienaren Luciano Berio hörde vid förra seklets mitt till de ledande avantgardisterna, men han var alltför mångsidig och nyfiken för att inte gå vidare och pröva många andra uttryck och stilar. Ofta har han gjort parafraser på äldre musik av Boccherini, Brahms, Mozart och Purcell. 1988–90 arbetade han på den halvtimmeslånga, tresatsiga orkesterkompositionen Rendering (tolkning, översättning), som till stor del bygger på de skisser och fragment som Franz Schubert veckorna innan sin bortgång (oktober-november 1828) avsåg skulle blir hans tionde symfoni.

Rendering tillägnades dirigenten Riccardo Chailly som uruppförde verket med Concertgebouworkestern i Amsterdam 1990

        Stig Jacobsson

Saga Ekedal har sedan hösten 2017 studerat dirigering vid Universitetet i Stavanger och ska nu ha sin avslutande examenskonsert tillsammans med Linköpings Symfoniorkester. Sagas musikaliska resa började via Kulturskolan i Linköping, där hon spelade i flera av orkestrarna och tog lektioner i både piano, slagverk, fiol och dirigering. Under åren i Stavanger har hon haft lärare som Bjarte Engeset, Peter Szilvay och Trond Korsgård. Genom universitetet har hon fått möjlighet att jobba med ensembler som Bjergsted Blåsensemble, Sjøforsvarets Musikkorps och Kongelige Norske Marines Musikkorps. Saga har även rest på masterclasser i utlandet och i 2019 dirigerade hon Orpheus Kammerorkester Wien. I maj 2021 presenterade hon ett eget projekt med musiker från Stavanger Symfoniorkester och Universitet i Stavanger. Saga har mottagit flera stipendium, senaste i 2019 från Föreningen Aktiva Seniorer i Linköping. Nu ser hon väldigt mycket fram emot projektet med Linköpings Symfoniorkester och att få komma tillbaka till hemorten och orkestern hon vuxit upp med. Ferdinand Davids Trombonconcertino framförs av solisten Lukas Hellman, som Saga känner sedan tidigare genom orkestrarna på Linköpings Kulturskola.

Lukas Hellman började spela cello vid sju års ålder och sedan trombon när han var nio på kulturskolan i Linköping. Båda instrumenten kom att prägla hans uppväxt men när han började gymnasiet blev trombonen fokuset. Augusti till oktober 2020 påbörjade han sina studier på kungliga musikhögskolan i Stockholm. Detta blev dock kortvarig eftersom han i oktober samma år blev antagen till Högskolan för Musik, Teater och Media Hannover där han nu studerar sitt andra år för den svenske trombonprofessorn Jonas Bylund. 

Lukas har spelat i flera orkestrar i östergötland bland andra Linköpings symfoniorkester och Norrköpings symfoniorkester. Han har även varit aktiv i flera av de större kurser som finns i Sverige och Europa och därigenom fått spela för framstående musiker från hela världen. 

Saga Ekedal och Lukas Hellman känner sedan tidigare varandra genom orkestrarna på kulturskolan i Linköping. 

Arrangör

Lokal

Ryttargårdskyrkan Ryttargårdskyrkan, Djurgårdsgatan 97, 582 29 Linköping

Vanliga frågor

 • Jag har inte mottagit min biljett via mail. Vad ska jag göra?

  Det första du kan göra är att kontrollera din spam/skräppost och mailet hamnat där. Dina biljetter skickades som en bilaga och kan ses som spam eller skräppost av vissa e-posttjänster. Du kan alltid också hitta dina biljetter under fliken "Mina biljetter" när du är inloggad på ditt Billettokonto, antingen på webbläsaren eller i vår app. För mer information, läs här.

 • Jag önskar avboka min biljett och få biljetten återbetalad. Vad ska jag göra?

  Det är arrangören som beslutar om återbetalning av biljetter på deras event. Du bör därför kontakta dem direkt för att höra vilka möjligheterna är just för dig. Du hittar deras mailadress i ditt orderbekräftelsemail eller genom att gå in på deras arrangörssida och klicka på "Kontakta arrangören". För mer information, läs här.

 • Jag har registrerat mig på väntelistan, vad händer nu?

  Om fler biljetter blir tillgängliga kommer du, tillsammans med andra som registrerat sig på väntelistan, att meddelas om detta via mail. Köp av de tillgängliga biljetterna sker därefter enligt först-till-kvarn-principen. För mer information, läs här.

 • Var hittar jag länken till ett online-event?

  Vanligtvis tillhandahåller arrangören av eventet detaljerna i orderbekräftelsen som du mottar via mail efter köp eller så kan det hända att arrangören skickar ett uppföljande mail med en länk till deras online-event. Du kan även kika in på eventsidan där du finner arrangörens beskrivning av eventet. För mer information, läs här.

 • Vad är avbeställningsförsäkring och varför skulle jag behöva det?

  Med avbeställningsförsäkringen kan du vid vissa oförutsedda händelser som hindrar dig att delta i ett eventet, begära en återbetalning. För mer information, läs här.