Light & Darkness

Valhallavägen 105, 115 51 Stockholm
30 okt 2021 18:00 - 20:00
Biljetter Gratis - 150,00 SEK
Biljetter Gratis - 150,00 SEK

Arméns musikkår spelar musik av Sir Malcolm Arnold.

Sir Malcolm Arnold var en av de mest kända Brittiska 1900-talskompositörerna, han var stilbildande och komponerade allt från symfonier och baletter till konserter och filmmusik. Hans musik tilltalar och engagerar men bakom den populära bilden av Arnold finns en mycket mer komplex personlighet.

Med en konsert fylld av hans egna toner, bl.a. Sonatina for Clarinet & Band, A Grand, Grand Overture  och HRH The Duke of Cambridge’s March hyllar Arméns musikkår Sir Malcolm Arnold som i år skulle fyllt 100 år.

Före Arméns musikkårs konsert kommer det finnas möjlighet att lära känna Malcolm Arnold närmre då Musikhögskolans brass kommer bjuda på några verk för stort brass. Musikdirektör Andreas Hanson bjuder också på en konsertintroduktion precis innan kvällens huvudkonsert.

Klarinettsolist: Ionel Cristea
Dirigent: Musikdirektör Andreas Hanson

Arméns musikkår är en fullstor symfonisk blåsorkester som består av 53 heltidsanställda musiker. Orkestern är en av Försvarsmaktens tre professionella musikkårer, och hör till Livgardet i Stockholm. Arméns musikkår gör både konserter och parader, och har ett figurativt uppvisningsprogram som är en uppskattad och spektakulär del av kårens framträdanden.

Det huvudsakliga uppdraget för Arméns musikkår är att förse Försvarsmakten, Hovet och regeringen med musik vid ceremonier och högtidliga tillfällen. Utöver det gör musikkåren konserter och parader som är öppna för allmänheten. 

Varje år gör Arméns musikkår cirka 200 framträdanden, främst i Stockholm, men även nationellt och internationellt. Musikkåren har spelat på Försvarsmaktens missioner i Kosovo och Afghanistan, och deltagit vid tattooer och musikfestivaler runt om i världen.

De varierande uppdrag som musikkåren genomför kräver en stor musikalisk bredd och flexibilitet, både genre- och ensemblemässigt. Musikkåren spelar repertoar som spänner över fyra sekler, och kan tack vare sin storlek besätta och framföra allt från de största verken till kammarmusikaliska kompositioner.

Historiskt sett har Arméns musikkår en lång militärmusikalisk tradition att blicka mot, samtidigt som man utvecklar militärmusiken och för den in i framtiden. Den här kombinationen av att vårda, bära och utveckla ett arv och en tradition är en uppgift som kräver kunskap och öppenhet. Med nyfikenhet och kraft tar Arméns musikkår ansvar för arvet, samtiden och framtiden.

Vill du gå på fler events?

Registrera dig för att få handplockade events direkt till din mail.