skip to main content

Event avslutat - Missade du detta event?

Kolla in dessa handplockade kommande!För information om tidigare evenemang, scrolla bara nedåt.
Laddar...
 
 
Närliggande evenemang
Laddar...
 
 
Evenemang från samma kategori
Laddar...
 
 
Liknande upplevelser
Rekommenderade events
Laddar...
 
 

Lap-See Lam - Phantom Banquet

Eventet är avslutat

Lap-See Lam - Phantom Banquet

Från Gratis

Plats

Flera tidpunkter

14 maj 2020 - 29 juni 2020

Beskrivning

To read the text in English, please go to this link.

I Lap-See Lams debututställning på Galerie Nordenhake Stockholm fortsätter hon sin poetiskt laddade undersökning av den kantonesiska diasporan i Sverige genom kinakrogens historia i Stockholm.

I en iscensatt grupp av nya skulpturer och i en uppslukande Virtual Reality-upplevelse tas vi med på en resa genom en arkeologisk utgrävning i realtid som, likt en sub-genre till science fiction, framstår som både antik och futuristisk. Istället för att undersöka historiska civilisationer, frammanar Lam uppenbarelser ur familjens arv i staden. Men Lams arbete stannar inte i det biografiska. Med fiktionen som verktyg och retaurangernas typiska inredningsestetik som formspråk, synliggör Lam kulturhistorien i dessa lokaler och hur en idé om en plats konstruerar uppfattningar om kulturell identitet och tillhörighet.

Genom att utvinna data från en 3D-scanner återger Lam fragment av interiörer från nu stängda restauranger. Stolar, bord, en spis, alla i form av ruiner, liknande de söndervittrade möblerna på ett skeppsvrak sett genom en krusad hägring. Digitalt strippad till en skalliknande yta blir miljöerna som spillror av tider och rum.

Ett spöke i körsbärsröd neon lyser upp nästa rum. Det är inte en hotfull vålnad, utan en förfader - en gestalt från gångna generationer, ihopsatt av fragment från personer oavsiktligt fångade av 3D-scannern i de verkliga restaurangerna. Iakttagande sitter den och övervakar passagen som leder till en iscensatt bankett. Som i en seans slår sig besökaren ned vid det runda bordet där den via VR-glasögon transporteras till en annan rumslig verklighet. Kanske är det vålnaden som förtäljer historien och som vägleder besökaren genom arkitektur endast representerad av dess skal, till synes lika bekant som främmande. Rummen är placerade i ett vakuum lösgjorda från den infrastruktur som dess fysiska omgivning en gång utgjort.

Inne i dessa lösgjorda platser, vilka vi individuellt befolkar via VR, visar Lam dolda historier och möjliga framtider. Utställningen kan ses som en fördjupad antropologisk undersökning av föränderligheten i språk, identitet och kulturella historier.


Delar av denna utställning har producerats med donation från Christel Engelbert, ordförande för Maria Bonnier Dahlins stiftelse, för performancebiennalen Performa 19 i New York där verket presenterades för första gången.

Lap-See Lam föddes 1990 i Stockholm. I januari 2022 öppnar en stor separatutställning med Lam på Bonniers Konsthall. Hennes verk visas för närvarande i utställningen Un(homed) på Uppsala Konstmuseum samt i en presentation i samlingen på Moderna Museet, Stockholm. Hon har haft soloutställningar på Skellefteå Konsthall, Skellefteå (2019); Moderna Museet Malmö (2018-2019); och Bonniers Konsthall, Stockholm (2018). Lam har deltagit i grupputställningar på platser som Performa 19 i New York (2019), Metamorphosis - Art in Europe Now, nu nominerad för the Global Fine Art Award, på Fondation Cartier pour l'art contemporain, Paris (2019); Luleåbiennalen (2018), Kópavogur Art Museum, Kópavogur (2018); Kendra Jayne Patrick, New York City (2018); och Kunsthal Charlottenborg, Köpenhamn (2017). 2017 tog Lam emot Maria Bonnier Dahlins Stiftelses konstnärsstipendium för yngre bildkonstnärer.

Under rådande omständigheter prioriterar vi säkerheten:

Öppningen sker under tre dagar (den 14, 15, 16 maj) och är bokningsbar i perioder om 30 minuter. Helt privata visningar är tillgängliga tisdag – fredag mellan 11.00 – 12.00 och 17.00 – 18.00 under utställningens gång.

Övriga öppettider (tisdag - fredag 12.00 - 17.00 samt lördag 12.00 - 16.00) behöver biljetter inte bokas. Visning är begränsad till tre besökare åt gången.

Allmänna områden blir desinficerade regelbundet.

För de som inte har möjlighet att besöka utställningen finns dokumentation att tillgå på vår hemsida, nordenhake.com efter den 12 maj.

Det går att uppleva en lågupplöst version av VR-verket hemma här. Beställ VR-glasögon för smartphone för att se VR-verket hemma, eller gör dina egna. Hörlurar rekommenderas.

Arrangör

Galerie Nordenhake visar samtida konst med ett internationellt fokus. Galleriet har utställningslokaler i Stockholm, Berlin och Mexico City.

Snart på galleriet i Stockholm: Lap-See Lam - Phantom Banquet, 14 maj - 18 juni, 2020

Lokal

Galerie Nordenhake Stockholm Hudiksvallsgatan 8, 113 30 Stockholm

Vanliga frågor

  • Jag har inte mottagit min biljett via mail. Vad ska jag göra?

    Det första du kan göra är att kontrollera din spam/skräppost och mailet hamnat där. Dina biljetter skickades som en bilaga och kan ses som spam eller skräppost av vissa e-posttjänster. Du kan alltid också hitta dina biljetter under fliken "Mina biljetter" när du är inloggad på ditt Billettokonto, antingen på webbläsaren eller i vår app. För mer information, läs här.

  • Jag önskar avboka min biljett och få biljetten återbetalad. Vad ska jag göra?

    Det är arrangören som beslutar om återbetalning av biljetter på deras event. Du bör därför kontakta dem direkt för att höra vilka möjligheterna är just för dig. Du hittar deras mailadress i ditt orderbekräftelsemail eller genom att gå in på deras arrangörssida och klicka på "Kontakta arrangören". För mer information, läs här.

  • Jag har registrerat mig på väntelistan, vad händer nu?

    Om fler biljetter blir tillgängliga kommer du, tillsammans med andra som registrerat sig på väntelistan, att meddelas om detta via mail. Köp av de tillgängliga biljetterna sker därefter enligt först-till-kvarn-principen. För mer information, läs här.

  • Var hittar jag länken till ett online-event?

    Vanligtvis tillhandahåller arrangören av eventet detaljerna i orderbekräftelsen som du mottar via mail efter köp eller så kan det hända att arrangören skickar ett uppföljande mail med en länk till deras online-event. Du kan även kika in på eventsidan där du finner arrangörens beskrivning av eventet. För mer information, läs här.

  • Vad är avbeställningsförsäkring och varför skulle jag behöva det?

    Med avbeställningsförsäkringen kan du vid vissa oförutsedda händelser som hindrar dig att delta i ett eventet, begära en återbetalning. För mer information, läs här.

Upptäck mer