skip to main content

Event avslutat - Missade du detta event?

Kolla in dessa handplockade kommande!För information om tidigare evenemang, scrolla bara nedåt.
Laddar...
 
 
Närliggande evenemang
Laddar...
 
 
Evenemang från samma kategori
Laddar...
 
 
Liknande upplevelser
Rekommenderade events
Laddar...
 
 

Kvalitet i filosofiska samtal - om att systematiskt undersöka och utveckla dialogkvalitet

Event inställt

Kvalitet i filosofiska samtal - om att systematiskt undersöka och utveckla dialogkvalitet

Från 1.975,00 SEK

Beskrivning

Kursinnehåll

Många som praktiserar filosofiska gruppsamtal med barn, ungdomar eller vuxna har starka positiva erfarenheter av samtalen, men hur försäkrar vi oss om att det vi gör är bra? Och hur arbetar vi med att bli ännu bättre som samtalsledare? Inom kursen kommer vi huvudsakligen att arbeta med nedanstående frågor:

 • Vad är kvalitet inom filosofiska samtal?
 • Hur kan vi systematiskt och pålitligt värdera kvalitet inom filosofiska samtal?
 • Hur kan vi systematiskt utveckla det egna samtalsledarskapet?

För att närma oss svar på dessa frågor kommer vi under kursen att använda oss av ett strukturerat observationsverktyg som kallas ”ART” (Argumentation Rating Tool) under kursen, vilket utvecklats av bl.a. professor Alina Reznitskaya från IAPC (Institute for the Advancement of Philosophy for Children), i USA. IAPC grundades av Matthew Lipman, som på 1960-talet startade ”Philosophy for Children” (P4C). Detta verktyg har översatts till svenska av kursledarna med kollegor.

I kursen tar vi utgångspunkt i Reznitskaya, A., & Wilkinson, I. A. G. (2017). The Most Reasonable Answer. Cambridge, MA: Harvard Education Press. Boken kan med fördel införskaffas av deltagarna på egen hand inför kursen, men detta är inte ett krav. Det går även bra att delta i kursen utan litteraturen eller med planen att införskaffa den efter kursens avslut.

Deltagarna kommer att själva få praktisera samtalsledning och delta i samtal. Utifrån dessa samtal kommer vi att träna oss på att bedöma kvalitet i samtal, och på att hitta systematiska och pålitliga metoder för att utveckla kvaliteten i vårt samtalsledarskap. Därmed kommer deltagare i kursen också att under kursen få feedback med syfte att utveckla sitt samtalsledarskap.

Till följd av rådande samhällsläge hålls kursen som en distansbaserad kurs via Zoom. Länk kommer att meddelas till anmälda deltagare.

Den här tvådagarskursen är för dig som arbetar eller vill arbeta med filosofisk praxis. Kursen är meriterande om du vill listas bland SSFP:s praktiserande medlemmar.

Förkunskaper Du förutsätts ha gått SSFP:s introduktionskurs i filosofisk praxis eller motsvarande (ange i meddelande till arrangören vilken utbildning du i så fall vill åberopa)

Kostnad och anmälan: 1975 kr (medlemmar i SSFP) 2 275 kr (övriga). Bli medlem här

Sista anmälningsdag: 15 november.

Avbokningsregler: Vid avbokning 7 dagar innan kursstart ges ingen återbetalning. Att skicka en ersättare fungerar också. Kursen genomförs bara vid tillräckligt antal anmälningar.

Kursledarna
Fil. doktor Ylva Backman har mer än ett decenniums erfarenhet av praktik, undervisning och forskning inom filosofiska samtal. Hon har en lärarutbildning, samt utbildning inom filosofi från Stockholms universitet och Luleå tekniska universitet (LTU). Ylva har under ett antal år undervisat i filosofi, pedagogik och specialpedagogik. Hon är för närvarande forskningsledare för ett projekt om filosofiska samtal finansierat av Vinnova, och har tidigare även fått finansiering av Vetenskapsrådet och Riksbankens Jubileumsfond.

Fil. doktor Viktor Gardelli har också över ett decenniums erfarenhet av praktik, undervisning och forskning inom filosofiska samtal. Han är medlem i forskningskommittén i den världsledande organisationen inom filosofiska samtal ICPIC – International Council of Philosophical Inquiry with Children. Viktor är även topic editor på philpapers.org för ämnet ”philosophy for children; ethics”. Han har studerat teoretisk och praktisk filosofi i Luleå och Örebro, samt praktisk filosofi vid Stockholms universitet.

Kursledarna har forskningssamarbete med forskare från IAPC, bl.a. samarbetar kursledarna med Alina Reznitskaya. Kursledarnas forskning har rönt internationell uppmärksamhet och publicerats i internationella tidskrifter, presenterats vid världskongresser och konferenser, och publicerats i internationella böcker om filosofiska samtal. I sin forskning har de själva bl.a. arbetat med det verktyg som deltagarna vid kursen kommer att få träna sig i att använda.

Arrangör

Är du intresserad av filosofi – av livets stora frågor, etik, politik? Vill du besöka ett filosoficafé, lära dig mer om hur man kan filosofera eller utbilda dig till samtalsledare?
Svenska sällskapet för filosofisk praxis, SSFP är en förening för filosofer, filosofiska praktiker och för dig som vill filosofera med andra.

Vanliga frågor

 • Jag har inte mottagit min biljett via mail. Vad ska jag göra?

  Det första du kan göra är att kontrollera din spam/skräppost och mailet hamnat där. Dina biljetter skickades som en bilaga och kan ses som spam eller skräppost av vissa e-posttjänster. Du kan alltid också hitta dina biljetter under fliken "Mina biljetter" när du är inloggad på ditt Billettokonto, antingen på webbläsaren eller i vår app. För mer information, läs här.

 • Jag önskar avboka min biljett och få biljetten återbetalad. Vad ska jag göra?

  Det är arrangören som beslutar om återbetalning av biljetter på deras event. Du bör därför kontakta dem direkt för att höra vilka möjligheterna är just för dig. Du hittar deras mailadress i ditt orderbekräftelsemail eller genom att gå in på deras arrangörssida och klicka på "Kontakta arrangören". För mer information, läs här.

 • Jag har registrerat mig på väntelistan, vad händer nu?

  Om fler biljetter blir tillgängliga kommer du, tillsammans med andra som registrerat sig på väntelistan, att meddelas om detta via mail. Köp av de tillgängliga biljetterna sker därefter enligt först-till-kvarn-principen. För mer information, läs här.

 • Var hittar jag länken till ett online-event?

  Vanligtvis tillhandahåller arrangören av eventet detaljerna i orderbekräftelsen som du mottar via mail efter köp eller så kan det hända att arrangören skickar ett uppföljande mail med en länk till deras online-event. Du kan även kika in på eventsidan där du finner arrangörens beskrivning av eventet. För mer information, läs här.

 • Vad är avbeställningsförsäkring och varför skulle jag behöva det?

  Med avbeställningsförsäkringen kan du vid vissa oförutsedda händelser som hindrar dig att delta i ett eventet, begära en återbetalning. För mer information, läs här.

Upptäck mer