Event inställt

Koloni & Ekvatorbaren: Mazaher Ensemble (Egypten)

150,00 SEK

Plats

Datum

28 mar 2020 19:00 - 23:59

Beskrivning

Oceanen, Ekvatorbaren och Koloni presenterar: Mazaher Ensemble (Egypten)

Plats: Oceanen, Stigbergstorget
Datum: 28 mars
Tid: 19.00 - 01.00
Åldersgräns: 20 år 

Fri entré efter konserten ca 21.00-01.00 med dj´s från Ekvatorbaren och Koloni. 


Mazaher Ensemble (Egypten)


Mazaher är bandet som skapat ett nytt performanceformat där musiken är kopplade till en gammal tradition av Zar-musik.

I Zar spelar kvinnorna en ledande roll och musikerna från Mazaher heter Um Sameh, Um Hassan, Nour El Sabah och dessa kvinnor är bland de sista Zar-utövarna i Egypten. Musiken är inspirerad av tre olika Zar-stilar i Egypten: den egyptiska eller övre egyptiska Zar, Abul Gheit Zar och Tamboura eller afrikanska Zar. Stilen skiljer sig tydligt från andra egyptiska musiktraditioner.

Zar-musik är en helande ritual som ska lugna andarna och den varierande och rytmiska trumman kan leda till trance. Målet med Zar är att deltagarna eller publikens inre liv ska harmoniseras. Sången, den poly rytmiska trumman (användning av två eller flera motstridiga rytmer)och dansen bärs huvudsakligen av kvinnor. Bandet bildades 1999 och utmärker sig genom sina texter, vokala uttryck, rytmiska beats och poly rytmiska kompositioner.

En konsert med Mazaher Ensemble är baserad på ett mänskligt utbyte och en spelning skiljer sig helt från moderna konserter där fansen sitter eller står framför artisten och konsumerar. En Zar-natt kan vara mellan sex eller sju timmar och kan till och med fortsätta i ”två dagar och en natt” – som de långa Zar-nätterna kallas. Traditionellt så sker en konsert i en Zar-cirkel med publiken i centrum. Zaren sägs ha sitt ursprung i Östra Afrika och även om dess tradition främst blomstrar i Egypten så sträcker sig praktiserandet av musiken över Östra Afrika till Arabiska halvön och Persien.

Instrumentet tamburan är en sexsträngslyra från Egypten som används i Zar-ritualen och Mazaher Ensemble är en av få musiker i världen som kan spela på instrumentet och skapa låtar som överlevt i sin ursprungliga form. Den praktiserande ritualen har nästan försvunnit i den moderna musikvärlden, inte mer än ett dussin personer i större Kairo har fortfarande kunskap om Zars musikaliska arv.

Idag har Mazaher Ensemble förvandlat ritualen till en ett nytt performanceformat där musikerna står i en halvcirkel och uppträder för en publik, något som tidigare aldrig skett. Bandet är den första ensemblen inom Zar-praktiken att använda mikrofoner och bandet tog den traditionella musikstilen utanför det hemligt rituella tillståndet till att göra allmänna konserter.

Det här experimentet visades vara en succé och trots att Mazaher Ensemble utvidgade cirkeln och bjöd in offentligheten så bevarades lyhördheten och man tappade inte sin intima kommunikation med varandra eller sin publik.

Arrangör

Kulturhuset Oceanen is located in the district of Majorna in Gothenburg, Sweden and has been officially running as a culture house since 1995. Oceanen represents innovative scenic concepts with more than 100 public events every year.

Lokal

Oceanen Oceanen, Stigbergstorget 8, 414 63 Göteborg

Vanliga frågor

 • Jag har inte mottagit min biljett via mail. Vad ska jag göra?

  Det första du kan göra är att kontrollera din spam/skräppost och mailet hamnat där. Dina biljetter skickades som en bilaga och kan ses som spam eller skräppost av vissa e-posttjänster. Du kan alltid också hitta dina biljetter under fliken "Mina biljetter" när du är inloggad på ditt Billettokonto, antingen på webbläsaren eller i vår app. För mer information, läs här.

 • Jag önskar avboka min biljett och få biljetten återbetalad. Vad ska jag göra?

  Det är arrangören som beslutar om återbetalning av biljetter på deras event. Du bör därför kontakta dem direkt för att höra vilka möjligheterna är just för dig. Du hittar deras mailadress i ditt orderbekräftelsemail eller genom att gå in på deras arrangörssida och klicka på "Kontakta arrangören". För mer information, läs här.

 • Jag har registrerat mig på väntelistan, vad händer nu?

  Om fler biljetter blir tillgängliga kommer du, tillsammans med andra som registrerat sig på väntelistan, att meddelas om detta via mail. Köp av de tillgängliga biljetterna sker därefter enligt först-till-kvarn-principen. För mer information, läs här.

 • Var hittar jag länken till ett online-event?

  Vanligtvis tillhandahåller arrangören av eventet detaljerna i orderbekräftelsen som du mottar via mail efter köp eller så kan det hända att arrangören skickar ett uppföljande mail med en länk till deras online-event. Du kan även kika in på eventsidan där du finner arrangörens beskrivning av eventet. För mer information, läs här.

 • Vad är avbeställningsförsäkring och varför skulle jag behöva det?

  Med avbeställningsförsäkringen kan du vid vissa oförutsedda händelser som hindrar dig att delta i ett eventet, begära en återbetalning. För mer information, läs här.