Klubb Ankaret #66: Maria Kalaniemi & Eero Grundström

15 mar 2018 18:30 - 20:30

Studio Hpksm, Storgatan 22, 411 38 Göteborg

Vårens andra Klubb Ankaret blir ett storstilat besök från Finland.

Maria Kalaniemi & Eero Grundström tar oss med på en magisk musikalisk resa. Vila i stämningsfulla stunder med vindspiskade segel och blåa skogshöjder.

På konserten klingar de finlandssvenska balladerna, känslofulla tangon, maniska jeppomenuetter, de egna kompositionerna samt lyriska stämningar i eftertänksamhet -kryddande med finska nostalgiska melodier som Metsäkukkia, Satumaa, Koskaan et muuttua saa. Dragspelskonstnären Maria Kalaniemi har öst inspiration till musik ur den rika naturen i Finland. Slutresultatet blir en stark kombination tillsammans med det finlandssvenska själslandskapet.

Maria Kalaniemi - dragspel och sång
Eero Grundström - harmonium och munspel

Maria Kalaniemis och tramporganisten Eero Grundströms skiva Svalan utkom i april 2017. Skivan låg fem månader i sträck bland de tio bästa skivorna på listan World Music Charts Europe. I juli nådde den topplats.

Konserten börjar kl 19, så kom i tid!

Maria Kalaniemi är en konstnär som utvecklat sitt eget, synnerligen personliga uttryck utgående från många musikstilar, och blivit en av Finlands mest respekterade musiker. Under tre decennier har Kalaniemi gjort en omfattande karriär i hemlandet samt utomlands och förnyat uppfattningen om dragspelet och den musik man kan spela på det.

Eero Grundström är en mångsidig och begåvad musiker och tonsättare med tramporgel och munspel som huvudinstrument. Grundström uppträder med många olika ensembler, bl.a. den ryktbara munspelskvartetten Sväng.

"Musiken känns överlag trygg och bestämd, mycket skickligt framförd men utan överdriven ekvilibristik. --- Jag hör ett album fyllt av intensiv inlevelse och självklart samspel. Njuter i stora drag. Och bälgar i mig alltihop igen innan skivan hinner svalna." Dag Strömberg, Lira


"Vad gäller musiken är kvaliteten hög som alltid, och den röda tråden förbluffande stark trots att låtmaterialet kommer från helt olika håll. Finlandssvensk sjömansvisa varvas med tango utan problem – samma syntes finns inbyggd i Marias egen bakgrund. Speciellt spännande är kontrasterna på inledande spåret Kom alla mina bröder, där Grundström trampar och hamrar maniskt på tramporgeln, likt en karelsk folkdans, medan Kalaniemis sång tänjs ut i långa, drömska linjer. Sångrösten klingar klar med en naturlig frasering och fallenhet för små ornament här och där. Jeppomenuetten på skivan får en elektrifierande tolkning!" Tove Djupsjöbacka, Hufvudstadsbladet

youtu.be/e_RMmnIo5-o

www.mariakalaniemi.com

www.twitter.com/eerogrundstrom

Vuxen

Ej tillgänglig

Medlem

Ej tillgänglig

Student

Ej tillgänglig