Hoppa till huvudinnehåll
Event avslutat - Missade du detta event? Kolla in dessa andra events som kommer snart. För information om tidigare evenemang, scrolla bara nedåt.

Återbesök evenemang

Laddar...

 
 

Laddar...

 
 

Populära events

Laddar...

 
 

Närliggande evenemang

Kaotisk skräckvision! Stråkkvartetter av Hilding Rosenberg, Arnold Schönberg och Johannes Brahms

Eventet är avslutat

Kaotisk skräckvision! Stråkkvartetter av Hilding Rosenberg, Arnold Schönberg och Johannes Brahms

Från 200,00 SEK

Plats

Datum

3 maj 2024 18:00 - 20:00
Billetto Peace of Mind
Boka tryggt med oss: Billetto garanterar återbetalning vid inställda event. Läs mer
Betalningsmetoder accepteras:

Beskrivning

Kaotisk skräckvision!

Stråkkvartetter av Hilding Rosenberg, Arnold Schönberg och Johannes Brahms

Tonsättaren Hilding Rosenberg (1892–1985) är en portalgestalt i 1900-talets svenska musikliv. Med en djup förankring i traditionen sökte han efter nya musikaliska uttryck. Rosenbergs produktion är synnerligen rik och består av orkesterverk, kammarmusik, balettmusik, sånger, klavermusik, scenmusik, och till och med filmmusik, bland annat till Alf Sjöbergs ”Hets”. Han inspirerades musikaliskt av tonsättare som modernisten Arnold Schönberg men även av romantikens Johannes Brahms och äldre tiders musik. Han var bitvis kontroversiell och blev föremål för oerhört hätska recensioner efter det skandalartade uruppförandet av sin första stråkkvartett i Stockholm i mars 1923. Verket beskrevs som en ”kaotisk skräckvision” och ”som av en sinnesrubbad”. Detta avskräckte dock inte Rosenberg i genren och han skrev allt i allt 12 fullbordade stråkkvartetter. Hilding Rosenberg bodde i många år i en villa på Apollogränd i Bromma och är begravd på Bromma kyrkogård.

Med utgångspunkt i Rosenbergs fjärde stråkkvartett vill stråkkvartetten HYMM lyfta fram klangrikedomen i tonsättarens skapande och presentera den tillsammans med stråkkvartetter av Schönberg och Brahms.


PROGRAM

Arnold Schönberg sats 1 ur Stråkkvartett nr. 2, Op. 10 (1907) ca 9 min.
Hilding Rosenberg Stråkkvartett nr. 4 (1939) ca 25 min.
Paus med möjlighet till förfriskningar i Restaurang Savannah
Johannes Brahms Stråkkvartett nr. 2, Op. 51 (1873) ca 30 min.


MEDVERKANDE

 • Henrik Peterson, violin 1
 • Ylva Magnusson, violin 2
 • Mikael Crafoord, viola
 • Mattias Rodrick, cello

Stråkkvartetten HYMM

De erfarna kammarmusikerna Henrik Peterson, Ylva Magnusson, Mikael Crafoord och Mattias Rodrick bildade tillsammans stråkkvartetten HYMM våren 2020 när coronapandemin bröt ut. Med begränsade möjligheter att spela för publik under perioder av social distansering i samhället, föddes en längtan att tillsammans fördjupa sig i kammarmusiken, musik i det lilla formatet. HYMM uppmärksammade 2021 Stenhammars 150 årsjubileum vid flera konserter och med en konsertfilm på youtube. Under 2022 genomförde HYMM med stöd av Musikverket och Helge Ax:son Johnsons Stiftelse en konsertturné med Kreutzersonaten och Intima brev av Janáček tillsammans med skådespelaren Hannes Meidal. Under 2024 släpper HYMM en inspelning med musik av Haydn och Mozart tillsammans med hornisten Johan Ahlin. HYMM är en akronym, bildat av första bokstäverna i musikernas förnamn.
Arrangör

Marabouparken konsthall visar samtida konst med inriktning på människans villkor i samhället, historien och samtiden. Konsthallens program är särskilt inriktat på människans relation till omvärlden – klimatfrågor, natursyn och vår roll i en ny tidsålder präglar programmet på konsthallen. Vår unika miljö i parken ser vi som en utgångspunkt för en diskussion om vårt förhållningsätt till världen omkring oss.

Marabouparken konsthall är sedan 2010 belägen i Arthur von Schmalensees f d kakaolaboratorium i Marabouparken. Den prisbelönta parken med skulpturer från 1900-talets pionjärer är en visionärt anlagd rekreationsanläggning för anställda vid Maraboufabriken som växte fram vid Bällstaån i Sundbyberg under 1940 och 50-talen.

Lokal

Marabouparkens konsthall, Löfströmsvägen 8, 172 66 Sundbyberg

Vanliga frågor

 • Jag har inte mottagit min biljett via mail. Vad ska jag göra?

  Det första du kan göra är att kontrollera din spam/skräppost och mailet hamnat där. Dina biljetter skickades som en bilaga och kan ses som spam eller skräppost av vissa e-posttjänster. Du kan alltid också hitta dina biljetter under fliken "Mina biljetter" när du är inloggad på ditt Billettokonto, antingen på webbläsaren eller i vår app. För mer information, läs här.

 • Jag önskar avboka min biljett och få biljetten återbetalad. Vad ska jag göra?

  Det är arrangören som beslutar om återbetalning av biljetter på deras event. Du bör därför kontakta dem direkt för att höra vilka möjligheterna är just för dig. Du hittar deras mailadress i ditt orderbekräftelsemail eller genom att gå in på deras arrangörssida och klicka på "Kontakta arrangören". För mer information, läs här.

 • Jag har registrerat mig på väntelistan, vad händer nu?

  Om fler biljetter blir tillgängliga kommer du, tillsammans med andra som registrerat sig på väntelistan, att meddelas om detta via mail. Köp av de tillgängliga biljetterna sker därefter enligt först-till-kvarn-principen. För mer information, läs här.

 • Var hittar jag länken till ett online-event?

  Vanligtvis tillhandahåller arrangören av eventet detaljerna i orderbekräftelsen som du mottar via mail efter köp eller så kan det hända att arrangören skickar ett uppföljande mail med en länk till deras online-event. Du kan även kika in på eventsidan där du finner arrangörens beskrivning av eventet. För mer information, läs här.

 • Vad är avbeställningsförsäkring och varför skulle jag behöva det?

  Med avbeställningsförsäkringen kan du vid vissa oförutsedda händelser som hindrar dig att delta i ett eventet, begära en återbetalning. För mer information, läs här.

Upptäck mer