skip to main content

Kalle Baah

Kalle Baah

Från 395,00 SEK

Plats

Datum

5 okt 2024 20:00 - 22:00
Billetto Peace of Mind
Boka tryggt med oss: Billetto garanterar återbetalning vid inställda event. Läs mer

Beskrivning

Reggaelegendarerna i Kalle Baah drar på Sverigeturné i 16 städer

Krig och fred. Rebeller och förtryck. Kärlek... fred! Kalle Baah är bandet som lyfter allt till diskussion och har givit oss reggae på svenska i mer än 45 år. Med avstamp på Bob Marleys minneskonsert i Skärblacka den 11 maj drar legendarerna ut på sin största Sverigeturné på över ett decennium. Det blir nedslag i sextonstäder under sommaren och hösten 2024.

»Det känns spännande att dra iväg på en större turné; lite tillbaka till hur det var för länge sedan. Framförallt ska det bli kul komma till nya ställen, där vi inte varit på länge, och träffa nya människor. Om det fortfarande finns någon där som vill lyssna på oss,« skämtar Janne Baah.

Turnéplan - 2024
11/5 Skärblacka - Bob Marley Minneskonsert
25/5 Borlänge - Galaxen
29/6 Malmö - Hampafestivalen
10/7 Arkösund - Kvarnberget
7/9 Göteborg - Pustervik
13/9 Landskrona - Teatern
14/9 Växjö - Kafé De Luxe
4/10 Uppsala - Katalin
5/10 Gävle - Centralteatern
25/10 Örebro - Makeriet
26/10 Norrköping- Arbis
28/12 - Stockholm - Kollektivet Livet

När reggaelegenden Bob Marley avled i maj 1981 arrangerade Kalle Baah en spontan minneskonsert på bakgården av Sågvägen i Skärblacka. Traditionen har fortsatt varje år sedan dess, med en dag fylld av musik i lilla Skärblacka, och har lockat gäster såsom Israel Vibrations, Culture, Michael Rose, Macka B, Bob Andy och många andra artister från Jamaica, England och andra delar av världen.

»Reggae är ständigt aktuellt och musikstilen har en nerv som andra saknar. Vi hoppas att vi ska komma under skinnet på vår publik, för reggae är musik för både kroppen, själen och hjärnan. Det finns till och med budskap i vissa låtar, samtidigt som det naturligtvis måste svänga,« förklarar Jörgen Carlsson.

Till turnén har man dammat av några av sina allra bästa bitar ur en enorm låtskatt och filat på några nya alster som ligger och gräddas i ugnen. Det kommer att bjudas på svensk reggae för båda gamla fans och nya öron. Även de mest inbitna reggaefantasterna kommer alltså att få höra några överraskningar.

Janne och Jörgen (med hela bandet i ryggen) ser fram mot att möta publiken igen och hoppas att både nya och gamla fans dyker upp på konserterna. De menar att reggae ska upplevas tillsammans, som ett intimt möte mellan bandet och deras publik.

»Jag hoppas att det blir roliga spelningar och att vi får en trevlig kväll tillsammans med publiken. Vi kommer även ha några gäster med oss, men det avslöjar vi mer om längre fram...« teasar Janne Baah.

Kalle Baah har spelningar inbokade under sommaren och stora delar av hösten. Initiativet till en större Sverigeturné kom ursprungligen från Kulturaktiebolaget, som varit fans i många år och äntligen fick signa Kalle Baah till sitt stall.

»Det finns inget bättre band inom genren och i dessa tider behövs det mer fred, kärlek och reggae. Kalle Baah är ett band som, ända från dag ett, spridit energi och värme omkring sig. Det känns fantastiskt kul att få leverera sexton gig åt dem och ge mer reggae till svenska folket!« avslutar Björn Lycklig Wallgren, manager/agent.

Historien om den svenska reggaen

Redan i femte klass startade Jocke Salinder, Janne Carlsson och Pelle Johansson garagebandet Rockus och skrev texter på rasterna. Trummorna var ett gäng hinkar eller burkar och de använde i stort sett allt som kunde skapa ljud som instrument, men ett år senare fick de äntligen riktiga instrument av sina föräldrar.

I högstadiet gick de över allt mer från pop- och rockcovers till reggae – både eget material och covers av bland annat Bob Marley. Under övergången blev det en salig blandning av Status Quo, Jimi Hendrix och en baktakt av reggae, men slutligen hittade de sitt sound i reggaeanska rytmer – fast med snabbare takt och en rebellisk attityd.

Och de tog namnet Kalle Baah 1979.

Första riktiga singeln In Roots släpptes 1982 och innehöll »Babylons folk« och »Våra utslocknade ljus«, två låtar som fortfarande håller på den svenska reggaescenen. Första albumet släpptes 1985, men då var Kalle Baah redan kända som ett flitigt turnéband i hela södra Sverige och hade ett rykte om sig internationellt.

I början av 90-talet sålde de enormt många plattor och spelade massvis. Samtidigt fick flera av bandets familjer tillökning. Efter några år föddes lusten att gå tillbaka till rötterna, så inför nästa albumsläpp blev det en resa till Jamaica. Det blev tre fullspäckade veckor med musik och strandhäng, som resulterade i albumet Soon Come, med den legendariske Errol Blown som ljudtekniker. Plattan levde inte bara upp till tidigare låtsläpp – utan trumfade allt bandet någonsin gjort.

Under 2000-talet släppte Kalle Baah fler låtar och album, men framförallt spelade på konserter och åkte på turnéer. Skaran av fans fortsätter att växa. Under 2006 släppte de den första svenska inspelningen på tjugo år: »Billie Rude Boy« – en gammal Marley-låt omgjord till svenska och tillägnad bruksorten Skärblacka.

Nu har reggaeikonerna i Kalle Baah turnerat runt i Sverige i mer än fyra och ett halvt decennier.

Arrangör

Lokal

CentralTeatern, Södra Centralgatan, 804 50 Gävle

Vanliga frågor

 • Jag har inte mottagit min biljett via mail. Vad ska jag göra?

  Det första du kan göra är att kontrollera din spam/skräppost och mailet hamnat där. Dina biljetter skickades som en bilaga och kan ses som spam eller skräppost av vissa e-posttjänster. Du kan alltid också hitta dina biljetter under fliken "Mina biljetter" när du är inloggad på ditt Billettokonto, antingen på webbläsaren eller i vår app. För mer information, läs här.

 • Jag önskar avboka min biljett och få biljetten återbetalad. Vad ska jag göra?

  Det är arrangören som beslutar om återbetalning av biljetter på deras event. Du bör därför kontakta dem direkt för att höra vilka möjligheterna är just för dig. Du hittar deras mailadress i ditt orderbekräftelsemail eller genom att gå in på deras arrangörssida och klicka på "Kontakta arrangören". För mer information, läs här.

 • Jag har registrerat mig på väntelistan, vad händer nu?

  Om fler biljetter blir tillgängliga kommer du, tillsammans med andra som registrerat sig på väntelistan, att meddelas om detta via mail. Köp av de tillgängliga biljetterna sker därefter enligt först-till-kvarn-principen. För mer information, läs här.

 • Var hittar jag länken till ett online-event?

  Vanligtvis tillhandahåller arrangören av eventet detaljerna i orderbekräftelsen som du mottar via mail efter köp eller så kan det hända att arrangören skickar ett uppföljande mail med en länk till deras online-event. Du kan även kika in på eventsidan där du finner arrangörens beskrivning av eventet. För mer information, läs här.

 • Vad är avbeställningsförsäkring och varför skulle jag behöva det?

  Med avbeställningsförsäkringen kan du vid vissa oförutsedda händelser som hindrar dig att delta i ett eventet, begära en återbetalning. För mer information, läs här.

Närliggande evenemang
Evenemang från samma kategori
Liknande upplevelser
Återbesök evenemang
Upptäck mer