skip to main content

Event avslutat - Missade du detta event?

Kolla in dessa handplockade kommande!För information om tidigare evenemang, scrolla bara nedåt.
Laddar...
 
 
Närliggande evenemang
Laddar...
 
 
Evenemang från samma kategori
Laddar...
 
 
Liknande upplevelser
Rekommenderade events
Laddar...
 
 

Kalevipoeg

Eventet är avslutat

Kalevipoeg

Från 180,00 SEK

Plats

Datum

18 maj 2023 17:00 - 18:00

Beskrivning

På svenska längre ner.

NUKU koori „Kalevipoeg“ on koorietendus, kus jutustame meie rahvuseepose lugusid lauldes, liikudes ja rääkides. 

Kogu eepost ette laulda muidugi ei jõua, aga tähtsamad lugulaulud saavad ette kantud: laul Saarepiigast, lugu liisuheitmisest, Soome sepalt mõõga toomine ja hiljem mõõga kaotamine, Kalevipoja võitlus Peipsi sortsidega ja siili soovitus, võitlus Sarvikuga ning viimaks kangelase hukkumine omaenda mõõga läbi. 

Jazz-regilaulu-võtmes koorilaulude vahel toimetavad jutustajad, kes loovad sillad erinevate suurte lugude vahele. Koor ise on nii lauljad, jutustajad kui tantsijad. 

Siim Aimla juhatusel mängivas saateansamblis leidub pille kividest, roigastest, vikatist viiulini, saksofoni, tšello ja kitarrini.
Koorijuht ja lavastaja on Reeda Toots.

„Kalevipoeg” av NUKU-kören är en körföreställning där vi berättar historierna från Estlands nationalepos genom sång, rörelse och tal.

Naturligtvis går det inte att sjunga hela eposet, men de viktigaste sångerna kan framföras: sången om Saarepiiga, historien om att dra lott, när man hämtade ett svärd från en finsk smed och senare förlorade svärdet, Kalevipojas kamp med Peipsis smådjävlar och igelkottens förslag, kampen med Djävulen och slutligen hjältens död genom sitt eget svärd.

Berättare skapar broar mellan olika stora berättelser och själva kören är både sångare, berättare och dansare.

I ensemblen som spelar under ledning av Siim Aimla finns instrument gjorda av stenar, käppar, en lie samt violiner, saxofoner, cello och gitarrer.

Körledare och regissör är Reeda Toots

Arrangör

40 ÅR AV ESTNISKA KULTURDAGAR I SVERIGE!

12 - 21 maj pågår de globala estniska kulturdagarna i Göteborg, det vill säga Estival 2023!

VAD ÄR ESTIVAL?

Traditionen med Estivaler började i Göteborg 1983. Upphovsmännen till idén var tre personer från Stockholm: Sven Tillu Hanson, Kalle Onno och Siim Saare. 1980 ägde den mycket framgångsrika estniska världsfestivalen ESTO rum i Stockholm och i denna anda väcktes idén att anordna sverigeestniska kulturdagar i perioden mellan de globala evenemangen. Esterna i Göteborg gillade idén och tre år senare vajade blåsvartvita flaggor i Göteborg. En procession med 2 500 deltagare drog genom stadens centrum och krävde frihet för Estland. Göteborgssymfonikernas chefsdirigent Neeme Järvi, tonsättaren Arvo Pärt och pianisten Käbi Laretei (gift med Ingmar Bergman) var på plats. Det var sång- och dansfester, mindre konserter och utställningar. Händelserna kulminerade i ett stort offentligt firande. Enligt ordföranden för den första Estivalen, Hain Rebas, var den största framgången för detta evenemang genombrottet i svenska massmedia.

EN BESTÅENDE TRADITION

Traditionen har fortsatt. Liknande kulturfestivaler har ägt rum i Lund, Uppsala, Göteborg och Stockholm. 2018 hölls "Århundradets fest" i Stockholms stadshus för att fira Republiken Estlands 100-årsjubileum. Varje Estival har speglat sin tid. De tre första påpekade att landet Estland trots slutet av andra världskriget fortfarande var under sovjetisk ockupation. Sedan 1995 har Estivalerna försökt förena den estniska kulturen som växte isär på grund av järnridån och att popularisera estniskhet och det estniska språket och att förena personer med estniska rötter i Sverige och i världen. På Estivalen möts tankekraft, kultur och underhållning och erbjuder det till alla från när och fjärran som känner att den estniska kulturen är värd att njuta av.


Lokal

Redbergsteatern, Örngatan 6, 416 67 Göteborg

Vanliga frågor

  • Jag har inte mottagit min biljett via mail. Vad ska jag göra?

    Det första du kan göra är att kontrollera din spam/skräppost och mailet hamnat där. Dina biljetter skickades som en bilaga och kan ses som spam eller skräppost av vissa e-posttjänster. Du kan alltid också hitta dina biljetter under fliken "Mina biljetter" när du är inloggad på ditt Billettokonto, antingen på webbläsaren eller i vår app. För mer information, läs här.

  • Jag önskar avboka min biljett och få biljetten återbetalad. Vad ska jag göra?

    Det är arrangören som beslutar om återbetalning av biljetter på deras event. Du bör därför kontakta dem direkt för att höra vilka möjligheterna är just för dig. Du hittar deras mailadress i ditt orderbekräftelsemail eller genom att gå in på deras arrangörssida och klicka på "Kontakta arrangören". För mer information, läs här.

  • Jag har registrerat mig på väntelistan, vad händer nu?

    Om fler biljetter blir tillgängliga kommer du, tillsammans med andra som registrerat sig på väntelistan, att meddelas om detta via mail. Köp av de tillgängliga biljetterna sker därefter enligt först-till-kvarn-principen. För mer information, läs här.

  • Var hittar jag länken till ett online-event?

    Vanligtvis tillhandahåller arrangören av eventet detaljerna i orderbekräftelsen som du mottar via mail efter köp eller så kan det hända att arrangören skickar ett uppföljande mail med en länk till deras online-event. Du kan även kika in på eventsidan där du finner arrangörens beskrivning av eventet. För mer information, läs här.

  • Vad är avbeställningsförsäkring och varför skulle jag behöva det?

    Med avbeställningsförsäkringen kan du vid vissa oförutsedda händelser som hindrar dig att delta i ett eventet, begära en återbetalning. För mer information, läs här.

Upptäck mer