Jubelspexet 2020: Bretagne eller Se upp för korsande tåg

Marcusplatsen 17, 131 54 Nacka

Kära publik, varmt välkomna till Jubelspexets 36:e uppsättning. Jubelspexet sattes upp på Maskinsektionens 75-årsjubileum, vilket då satte namnet på spexet. 

Tillsammans har 123 studenter från Kungliga Maskinsektionen på KTH förberett sig under två terminer för att få sätta upp denna föreställning för er, och nu är premiären nära!

Årets spex utspelar sig under medeltiden, i den franska provinsen Bretagne. Där har den unga prinsessan Madeleine Beliér precis blivit drottning efter hennes fars plötsliga bortgång. Allt hon vill är att bli respekterad av folket på samma sätt som hennes far var, men ingen verkar lyssna på henne. Stadens kardinal Claude som även är hennes rådgivare är inte alls till någon hjälp. Han tänker bara på korståg och att få frälsa.

En dag efter två år ute på korståg kommer de två korsriddarna Jean Voleur och Miguel de Terre hem till staden. Jean som är en känd ficktjuv gick på korståget enbart som ett straff för sina tidigare synder, medan Miguel var med för att söka ära och berömmelse. Inte långt efter deras ankomst anländer även den godhjärtade moder Theresa till staden. Efter många år av dygdiga handlingar i det närliggande klostret har hon äntligen återvänt. 

Men den kortvariga friden störs av hot från en närliggande provins och Claude blir allt mer insnöad på att dra med sig hela armén till det heliga landet. Ingen går längre säker på stadens gator, och posten som drottning står på spel. Vilka svåra val ska Madeleine behöva ta? Kan de två korsriddarna möjligtvis hjälpa henne? Och vem kan hon egentligen lita på? 

Detta och mycket mer ser ni i den 36:e uppsättningen av Jubelspexet. Bretagne eller Se upp för korsande tåg!

Vill du gå på fler events?

Registrera dig för att få handplockade events direkt till din mail.