Järnvägsdagen 2021

Nils Ericsons Plan 4, 111 64 Stockholm
24 nov 2021 09:00 - 17:00
Biljetter 2.487,50 SEK - 4.487,50 SEK
Biljetter 2.487,50 SEK - 4.487,50 SEK

Det är dags att sluta utreda. Det är hög tid att sätta planerna i verket. Att använda den nya tekniken och dra nytta av digitaliseringen. Det är nu klimattåget går. 2030 är bara nio år bort – vad väntar vi på? Det finns massor att göra till dess.

Keynote: Tomas Eneroth, infrastrukturminister.


Program

Hållbarhet och klimatet

Vi vet att järnvägen är ett klimatsmart transportsätt, men kan vi bli ännu bättre? Och hur kan järnvägen bli en självklar del av Sveriges strategi för att nå de uppsatta klimatmålen?

Lyssna till: Svante Axelsson, nationell samordnare Fossilfritt Sverige, Tomas Eneroth, infrastrukturminister, Anna Höjer, vd Transdev Sverige, och Kristina Nyquist, vd Siemens Mobility, samt representanter från branschens kunder Mathias Krümmel, vd PostNord Sverige och Pernilla Jonsson, vd IKEA Älmhult AB.

Teknik och innovationer i järnvägsbranschen

Hur ser framtiden egentligen ut? Vilka tekniska innovationer kan vi förvänta oss de närmaste 30 åren? Hur påverkar AI vår bransch?

Lyssna till: Magnus Frodigh, VP, Head of Ericsson Research på Ericsson, och Aurore Belfrage, Tech investor, Senior Advisor, AI Sweden och Co-Founder SusTechable.


Det blir också tre speedpresentationer om innovativ teknik i branschen:

Världens snabbaste ställverk

Vilka möjligheter ger världens snabbaste ställverk? För att klara de ökade kraven på kortare headway, stödja nya applikationer som vägskydd och styrning av plattformsdörrar för korta responstider, har Alstom tagit fram världens snabbaste ställverk.

Presentatör: Marcus Lönn, Alstom


Hållbar mobilitet – dataintegritet i funktion och design

Genom optimerad datainsamling och dataframtagande kan hållbarheten drivas genom hela värdekedjan. Tillgängligheten, delgivandet och bearbetningen av data är därmed en grundpelare för att accelerera omställningen till en hållbar transportsektor med järnvägen i spetsen.

Presentatör: Aleksandar Kolev, Railify


LeadMind – från data till åtgärd

Med system som kommunicerar tågens tillstånd kan vi utföra rätt underhåll i rätt tid med bättre kvalitet. Något som i slutändan leder till en bättre passagerarupplevelse. LeadMind tar emot information från olika datakällor såsom fordonsflottor och depåer, vilket möjliggör effektiva beslut med anpassade gränssnitt.

Presentatör: Per Bandrup, Euromaint


Vad säger politiken?

Vad gör politiken? Vad har de för visioner? Lyssna på representanter från Trafikutskottet och hör deras åsikter om hållbarhet, teknik och de stora infrastrukturprojekten.

Deltagare: Jens Holm (V), Axel Hallberg (MP), Anders Åkesson (C), Maria Stockhaus (M), Patrik Jönsson (SD), Teres Lindberg (S) och Helena Gellerman (L)

Stora projekt inom järnvägen

De nya stambanorna – varför tar det sådan tid innan de är klara? Idag pågår omfattande infrastrukturprojekt, däribland flera stora projekt i Öresundsregionen som är uppe för diskussion i samband med färdigställandet av Fehmarn Bält 2029. Hur ska Sverige möta den ökande järnvägstrafiken från Europa? I övriga Europa diskuteras det mycket om snabba tåg mellan storstäder, i vår region är Stockholm – Oslo ett sådant. När får vi snabba förbindelser på den sträckan?

Lyssna till: Ali Sadeghi, programdirektör nya stambanor Trafikverket, Katrin Stjernfeldt Jammeh, ordförande kommunstyrelsen Malmö, och Jonas Karlsson, vd Oslo-Stockholm 2.55.


Programmet avslutas med reflektioner från moderator Jakob Lagercrantz, vd 2030-sekretariatet, tillsammans med Ted Söderholm, vd Green Cargo och ordförande Tågföretagen, samt Björn Asplund, Customer Director Alstom och ordförande Swedtrain.Tid och plats

Den 24 november, klockan 9.00–18.00 på Stockholm Waterfront Congress Centre, Nils Ericsons Plan 4, Stockholm.
Registreringen öppnar klockan 8.30.


Utöver intressanta föreläsningar har vi också gjort gott om plats för nätverkande och diskussioner med kollegor i branschen. Vi sitter vid runda bord och det ingår flera gruppdiskussioner i programmet. Dagen avslutas med ett mingel.

Arrangörer: Swedtrain och Tågföretagen tillsammans med Alstom, Atkins, Euromaint, Inlandsbanan, Hitachi Rail, Railify, Sweco, VOSSLOH, Vy och WSP.

På Teknikföretagens Branschgrupper får ni tillgång till engagerad och kunnig personal med stor erfarenhet av att driva branschorganisationer. Tillsammans med er driver vi viktiga frågor från åsikt till beslut och utvecklar er organisation inför framtiden.

Vill du gå på fler events?

Registrera dig för att få handplockade events direkt till din mail.