skip to main content

Event avslutat - Missade du detta event?

Kolla in dessa handplockade kommande!För information om tidigare evenemang, scrolla bara nedåt.
Laddar...
 
 
Närliggande evenemang
Laddar...
 
 
Evenemang från samma kategori
Laddar...
 
 
Liknande upplevelser
Rekommenderade events
Laddar...
 
 

J! Talks: Tre dagar innan

Eventet är avslutat

J! Talks: Tre dagar innan

Från 150,00 SEK

Plats

Datum

2 jun 2023 19:00 - 21:00

Beskrivning

Oneg Shabbat & J! Talks

TRE DAGAR INNAN - MIRA TEEMAN

Författaren Ricki Neuman i samtal med historiken Malin Thor Tureby samt Aya Teeman och Nina Halden, Mira Teemans dottrar.

Rabbi Morton Narrowe inleder med Kiddush och Oneg Shabbat

Fredag 2 juni kl. 19:00

med efterföljande Shabbat mingel

Varmt välkommen.


“Alla här på fabriken går ständigt och klagar på sina dåliga inkomster, det gör hon och även jag för man tar efter andra. Kanhända av självbevarelsedrift. Bevara sina innersta tankar. Vara lik andra, åtminstone utåt. Om jag nu sa som det är: att jag ännu inte kommit över undret – att man får betalt för sitt arbete. Skulle dom förstå?”

Ett namnlöst jag går på bio varje vecka, i protest efter de ”sex biolösa åren” som krigstiden kallas. Där konfronteras hon med sitt förflutna i gettot och en välmenande, men naiv omgivning i Sverige.

Mira Teemans debut Tre dagar innan är en samling självbiografiskt inspirerade noveller om tiden innan, under och efter andra världskriget. Världen Teeman skildrar - den polskjudiska tillvaron under 1930- och 40-talet - är förlorad både temporalt och fysiskt, och verket genomsyras av en önskan att beskriva
varje detalj av detta utraderade universum.

Tre dagar innan publicerades 1956 och ges nu för första gången ut på nytt på Prosak Förlag med förord av Viktoria Parmell.

’Om ett dött barn kunde minnas sitt liv, måste det te sig just så som Mira Teeman skildrar det med klara färger oförmedlat bredvid varandra, med de vuxna som förbiilande gudar som syns endast till hälften och med en andlöshet över allt, en väntan på att livet ska börja. ….Mira Teeman är ett vittne från en sådan oförmedlad, brutal övergång. Det är, inbillar jag mig, därför hennes bok ligger under ett nästan visionärt ljus... Håller Mira Teeman vad hon i debuten lovar bör hennes insats i vår litteratur bli betydande.”
Olof Lagercrantz, DN

Mira Teeman (1926 – 2008) var tretton år när Polen invaderades och nitton när hon kom till Sverige. Då hade hon överlevt Łódźgettot, Bergen -Belsen och Auschwitz, men förlorat hela sin familj. I Sverige arbetade hon bland annat som översättare och författare. Elva år efter sin första kontakt med landet och språket debuterade hon på svenska med Tre dagar innan.
Hon skrev även romanen Lerbild av Rosa (Bonnier, 1958) och den barnlitterära fackboken Att leva i Polen (Esselte, 1980).

I samarbete med Prosak förlag.

Tack till Kulturrådet, Stockholms stad & Region Stockholm.

Lokal

Konstakademien, Fredsgatan 12/hiss från Jakobsgatan 27c, 11152 Stockholm

Vanliga frågor

 • Jag har inte mottagit min biljett via mail. Vad ska jag göra?

  Det första du kan göra är att kontrollera din spam/skräppost och mailet hamnat där. Dina biljetter skickades som en bilaga och kan ses som spam eller skräppost av vissa e-posttjänster. Du kan alltid också hitta dina biljetter under fliken "Mina biljetter" när du är inloggad på ditt Billettokonto, antingen på webbläsaren eller i vår app. För mer information, läs här.

 • Jag önskar avboka min biljett och få biljetten återbetalad. Vad ska jag göra?

  Det är arrangören som beslutar om återbetalning av biljetter på deras event. Du bör därför kontakta dem direkt för att höra vilka möjligheterna är just för dig. Du hittar deras mailadress i ditt orderbekräftelsemail eller genom att gå in på deras arrangörssida och klicka på "Kontakta arrangören". För mer information, läs här.

 • Jag har registrerat mig på väntelistan, vad händer nu?

  Om fler biljetter blir tillgängliga kommer du, tillsammans med andra som registrerat sig på väntelistan, att meddelas om detta via mail. Köp av de tillgängliga biljetterna sker därefter enligt först-till-kvarn-principen. För mer information, läs här.

 • Var hittar jag länken till ett online-event?

  Vanligtvis tillhandahåller arrangören av eventet detaljerna i orderbekräftelsen som du mottar via mail efter köp eller så kan det hända att arrangören skickar ett uppföljande mail med en länk till deras online-event. Du kan även kika in på eventsidan där du finner arrangörens beskrivning av eventet. För mer information, läs här.

 • Vad är avbeställningsförsäkring och varför skulle jag behöva det?

  Med avbeställningsförsäkringen kan du vid vissa oförutsedda händelser som hindrar dig att delta i ett eventet, begära en återbetalning. För mer information, läs här.

Upptäck mer