J! Talks Göran Rosenberg: Rabbi Marcus Ehrenpreis obesvarade kärlek

Narvavägen 13-17, 11440 Stockholm
11 okt 2021 19:00 - 21:00
Superarrangör
Biljetter 150,00 SEK - 200,00 SEK
Biljetter 150,00 SEK - 200,00 SEK

Göran Rosenberg & Hans Ruin
Rabbi Marcus Ehrenpreis obesvarade kärlek

Samtal- Reading-Musik med efterföljande mingel

Måndag oktober 11 kl. 19:0 Konstakademien, Stockholm 

”Vi föddes in i det judiska, både du och jag. Du när så många judiska vägar fortfarande syntes öppna, jag när så många judiska vägar hade stängts. Du när så mycket fanns att bryta upp från och göra upp med och gjuta nytt liv i, jag när så mycket judiskt liv var förintat och frågan på allvar kunde ställas om det judiska ens var möjligt längre.” 

Så inleder Göran Rosenberg sin berättelse om Marcus Ehrenpreis, överrabbin i Stockholm mellan 1914 och 1948. Det är en berättelse om ofullbordade drömmar, obesvarad kärlek och förintade möjligheter

Göran Rosenberg är en prisbelönt författare, tidigare chefredaktör för Moderna Tider och en av Sveriges skarpaste samhällskritiker och debattörer. Bland hans böcker kan nämnas: Friare kan ingen vara, Det förlorade landet och Plikten, profiten och konsten att vara människa. För sin barndomsmemoar Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz tilldelades Rosenberg Augustpriset 2012 för bästa skönlitterära bok. 

Hans Ruin ar professor i filosofi vid Södertörns högskola. Han är författare till bla boken Being with the Dead. Burial, Ancestral Politics and the Roots of Historical Consciousness (Stanford UP, 2019). Aktuell i höst med boken I förnuftets skugga. Essäer om Nietzsches filosofi (Symposion). 

Reading: Hannes Meidal

Musik av Moses Pergament. Cecilia Zilliacus, violin; Bengt Forsberg, piano.

I samarbete med Albert Bonniers Förlag.

Tack till Kulturrådet, Stockholms stad & Region Stockholm

Foto: Cato Lein

Eventet är avslutat

J! Talks Göran Rosenberg: Rabbi Marcus Ehrenpreis obesvarade kärlek

Visa detaljer
Vill du gå på fler events?

Registrera dig för att få handplockade events direkt till din mail.