Hoppa till huvudinnehåll

Event avslutat - Missade du detta event?

Kolla in dessa andra events som kommer snart. För information om tidigare evenemang, scrolla bara nedåt.

Återbesök evenemang

Laddar...

 
 

Laddar...

 
 

Populära events

Laddar...

 
 

Närliggande evenemang

J! Talks: Björn Wiman - Grinden i Dachau - Sex essäer om det tidlösa hatet mot judarna

Eventet är avslutat

J! Talks: Björn Wiman - Grinden i Dachau - Sex essäer om det tidlösa hatet mot judarna

Från 100,00 SEK

Plats

Datum

6 feb 2024 19:30 - 21:30
Billetto Peace of Mind
Boka tryggt med oss: Billetto garanterar återbetalning vid inställda event. Läs mer
Betalningsmetoder accepteras:

Beskrivning

J! Talks: Björn Wiman

Grinden i Dachau - Sex essäer om det tidlösa hatet mot judarna


Moderator: Mats Almegård, kulturjournalist
med efterföljande mingel

Tisdag 6 februari kl. 19:30
Konstakademien, Fredsgatan 12/hiss från Jakobsgatan 27c

Terrororganisationen Hamas attack mot södra Israel på morgonen den 7 oktober ledde till den värsta massakern
på judar sedan Förintelsen. Det som aldrig mer skulle få hända hade hänt, på den plats som skapades för att det aldrig mer skulle få hända. Än en gång hade judar slagits ihjäl, slaktats och skändats bara för att de var judar. Över hela världen ökade antisemitismen – som vanligt i enlighet med den förvridna logik som säger att judar förr eller senare får skulden också för de olyckor som drabbar dem själva. Antisemitismen är den intellektuella nollpunkt där demokratin dör. I Grinden i Dachau berättar Björn Wiman om antisemitismens nya och historiska former, om minnesarbetet efter Förintelsen och om kulturens betydelse. Essäerna inskärper vikten av vaksamhet: där det finns hat mot judar finns det hat också mot andra.
Denna bok är en ny och omarbetad utgåva av några av texterna i Hatet mot judarna, som gavs ut vintern 2021 med Sanna Sjöswärds porträtt och intervjuer med 15 svenska överlevande från Förintelsen. Sedan dess har mycket hänt. Några av de personer som då medverkade har gått ur tiden. Behovet av att belysa och reflektera kring antisemitismens olika framträdelseformer är om möjligt ännu större än då. Den sista essän, ”Pogromernas tid”, är helt nyskriven.

Björn Wiman är författare och kulturchef på Dagens Nyheter där han regelbundet skrivit om antisemitismen i Sverige. Hans senaste bok är den uppmärksammade I en sal på lasarettet (Norstedts 2022).

I samarbete med Fri tanke.

Lokal

Konstakademien, Fredsgatan 12/hiss från Jakobsgatan 27c, 11152 Stockholm

Vanliga frågor

 • Jag har inte mottagit min biljett via mail. Vad ska jag göra?

  Det första du kan göra är att kontrollera din spam/skräppost och mailet hamnat där. Dina biljetter skickades som en bilaga och kan ses som spam eller skräppost av vissa e-posttjänster. Du kan alltid också hitta dina biljetter under fliken "Mina biljetter" när du är inloggad på ditt Billettokonto, antingen på webbläsaren eller i vår app. För mer information, läs här.

 • Jag önskar avboka min biljett och få biljetten återbetalad. Vad ska jag göra?

  Det är arrangören som beslutar om återbetalning av biljetter på deras event. Du bör därför kontakta dem direkt för att höra vilka möjligheterna är just för dig. Du hittar deras mailadress i ditt orderbekräftelsemail eller genom att gå in på deras arrangörssida och klicka på "Kontakta arrangören". För mer information, läs här.

 • Jag har registrerat mig på väntelistan, vad händer nu?

  Om fler biljetter blir tillgängliga kommer du, tillsammans med andra som registrerat sig på väntelistan, att meddelas om detta via mail. Köp av de tillgängliga biljetterna sker därefter enligt först-till-kvarn-principen. För mer information, läs här.

 • Var hittar jag länken till ett online-event?

  Vanligtvis tillhandahåller arrangören av eventet detaljerna i orderbekräftelsen som du mottar via mail efter köp eller så kan det hända att arrangören skickar ett uppföljande mail med en länk till deras online-event. Du kan även kika in på eventsidan där du finner arrangörens beskrivning av eventet. För mer information, läs här.

 • Vad är avbeställningsförsäkring och varför skulle jag behöva det?

  Med avbeställningsförsäkringen kan du vid vissa oförutsedda händelser som hindrar dig att delta i ett eventet, begära en återbetalning. För mer information, läs här.

Upptäck mer