Hoppa till huvudinnehåll

Event avslutat - Missade du detta event?

Kolla in dessa andra events som kommer snart. För information om tidigare evenemang, scrolla bara nedåt.

Återbesök evenemang

Laddar...

 
 

Laddar...

 
 

Populära events

Laddar...

 
 

Närliggande evenemang

J S Bachs Juloratorium

Eventet är avslutat

J S Bachs Juloratorium

Från 150,00 SEK

Plats

Datum

16 dec 2023 17:00 - 21:00
Billetto Peace of Mind
Boka tryggt med oss: Billetto garanterar återbetalning vid inställda event. Läs mer
Betalningsmetoder accepteras:

Beskrivning

Hägerstens Kammarkör framför hela Bachs Juloratorium tillsammans med solister och barockorkester. Välkommen till Uppenbarelsekyrkan kl. 17.00.

I pausen serveras julmacka och julmust •
Kvarvarande biljetter säljs i dörren från kl. 16.00

Medverkande:
Eleonora Poignant, sopran
Anna Zander, alt
Patrik Kesselmark, tenor
David Risberg, bas
Hägerstens Kammarkör
Ann Wallströms Barockorkester
Oskar Timm, dirigent

Bachs juloratorium

Johann Sebastian Bach (1685—1750) utnämndes 1723 till Thomaskantor i Leipzig, dvs både ansvarig för sångundervisningen (och undervisningen i latin!) vid Thomasskolan och för musiken i de fyra kyrkorna i staden. I tjänsten ingick att regelbundet förse kyrkorna med ny liturgisk musik, i större och mindre format. Under de första åren i Leipzig tillkom huvuddelen av hans kantater — en för varje söndag under kyrkoåret och i flera kompletta cykler. Sammanlagt komponerade Bach sannolikt över 300 kantater, av dem finns knappt 200 kvar. Därutöver komponerade han ett ansenligt antal världsliga kantater, till diverse festligheter, furstliga födelsedagar, jubiléer, begravningar och annat. Ofta lånade han musik av sig själv — inte att undra på, med den arbetsbördan! Han lånade också av andra, till exempel är kantaten BWV 1083 helt enkelt ett arrangemang av Pergolesis Stabat Mater. Den sortens lån var varken ovanliga eller på något vis anmärkningsvärda. Inga upphovsrättsliga regler fanns som skyddade immateriell egendom, och alla lånade friskt av varandra.

Till julfirandet 1734 komponerade Bach ett oratorium som består av sex kantater, tänkta för varsin festdag under julen. Forskningen är dock rätt säker på att Bach såg verket som en helhet som skulle kunna framföras oberoende av kyrkoårets liturgiska begränsningar, Inte minst tyder ju namnet — Juloratoriet, Weihnachtsoratorium på tyska — på det.

Musikalisk bakgrund

Bach hade redan komponerat ett stort antal kantater för användning i juletid, de första tillkom redan för julen 1714, under hans tid i Weimar (BWV 63 och 152). Han hade alltså betydande vana när det gällde att klä julevangeliet och de andra berättelserna i musikalisk dräkt.

Under 1730-talets första år komponerade han ett antal världsliga kantater, vars musik han sedan delvis återanvände i juloratoriet.

Ur kantaten Lasst uns sorgen, lasst uns wachen, (BWV 213) tog han t ex musiken till inledningskören till den fjärde kantaten (som inte framförs vid dagens konsert) och den underbara altarian i kantat två, Schlafe mein Liebsten. Också musiken i den stora altarian i kantat 1 — Bereite dich Zion, är tagen ur den kantaten.

Kantaten Tönet Ihr Pauken (BWV 214) fick låna ut musik bland annat till inledningskören, Jauchzet, frohlocket, och den virtuosa basarian i första kantaten, Grosser Herr und starker König.

Kantaten BWV 215, Preise dein Glucke, gesegnetes Sachsen (f ö en intressant och för Bach ovanligt devot hyllning till August III när han valdes till kurfurste av Sachsen. Bach var annars inte precis känd för sitt insmickrande sätt gentemot överheten). Den levererade musiken till basarian Erleucht’ auch meine finstre Sinnen i kantat sex.

Därutöver återanvände Bach musik från en kyrklig kantat, BWV 248a, som i dag i huvudsak är förlorad. Stora delar av Juloratoriets sjätte kantat bygger på den.

Det finns också spår av den Markuspassion med libretto av Picander som Bach komponerade för påsken 1731, men som gått förlorad.

Det sätt på vilket den nya texten i Juloratoriet smidigt kunde passas in i redan komponerad musik är ytterligare en indikation på att Bach planerade verket redan när han skrev kantaterna BWV 213, 214 och 215. Sannolikt skrev Picander librettot, men vi vet inte säkert.

Det av musiken i Juloratoriet som vi säkert vet komponerades direkt för detta verk är främst förstås recitativen. Altarian i kantat tre, Schliesse, mein Herze fick också ny musik eftersom det stycke Bach tänkt sig att använda (från BWV 215) inte visade sig fungera där. Den användes i stället för basarian i kantat sex. Sinfonian som inleder kantat två skrevs speciellt för Juloratoriet liksom inledningskören – Ehre sei dir Gott – i kantat fem. Även där hade Bach en plan på att återanvända ett existerande stycke (ur BWV 213), men avskrev den.

Koralerna är också intressanta, såväl textligt som musikaliskt. I sina sakrala verk byggde Bach på en stark luthersk tradition och i stort sett alla hans koraler bygger på kända lutherska psalmer. Flera koralmelodier används i olika verk, t ex den som i Juloratoriet är nr fem i kantat ett, Wie soll ich dich empfangen, texten av Paul Gerhardt . Samma koralmelodi finns flera gånger i Matteuspassionen, också då med text av Paul Gerhardt (ur psalmen O Haupt, voll Blut und Wunden). I Matteuspassionen handlar koralen om lidande och död, men när den återkommer i Juloratoriet, i slutkoralen i sista kantaten, handlar texten om Kristus seger över ondskans makter och om mänsklighetens plats vid Guds sida.

Arrangör

Välkommen till musik med passion

I Svenska kyrkan Hägersten hittar du många starka konsertupplevelser. Församlingen har ett rikt musikliv, där många känner ett stort engagemang. Konserter arrangeras i alla våra fyra kyrkor; Uppenbarelsekyrkan, Gröndals kyrka, Mälarhöjdens kyrka och Kvarterskyrkan på kajen.

Vill du hitta fler konserter? På Svenska kyrkan Hägerstens webbplats kan du botanisera bland alla våra aktuella konserter. Där finns många fler än de biljettkonserter som syns på Billetto. Besök gärna svenskakyrkan.se/hagersten kontinuerligt för att inte missa konsertupplevelser som griper tag.

På vår YouTube-kanal, Svenska kyrkan Hägersten, finns även tidigare konserter, samt lunchmusik att njuta av.

Återköp kan göras senast två arbetsdagar före konserten.

Lokal

Uppenbarelsekyrkan, Bäckvägen 34, 126 47 Hägersten

Vanliga frågor

 • Jag har inte mottagit min biljett via mail. Vad ska jag göra?

  Det första du kan göra är att kontrollera din spam/skräppost och mailet hamnat där. Dina biljetter skickades som en bilaga och kan ses som spam eller skräppost av vissa e-posttjänster. Du kan alltid också hitta dina biljetter under fliken "Mina biljetter" när du är inloggad på ditt Billettokonto, antingen på webbläsaren eller i vår app. För mer information, läs här.

 • Jag önskar avboka min biljett och få biljetten återbetalad. Vad ska jag göra?

  Det är arrangören som beslutar om återbetalning av biljetter på deras event. Du bör därför kontakta dem direkt för att höra vilka möjligheterna är just för dig. Du hittar deras mailadress i ditt orderbekräftelsemail eller genom att gå in på deras arrangörssida och klicka på "Kontakta arrangören". För mer information, läs här.

 • Jag har registrerat mig på väntelistan, vad händer nu?

  Om fler biljetter blir tillgängliga kommer du, tillsammans med andra som registrerat sig på väntelistan, att meddelas om detta via mail. Köp av de tillgängliga biljetterna sker därefter enligt först-till-kvarn-principen. För mer information, läs här.

 • Var hittar jag länken till ett online-event?

  Vanligtvis tillhandahåller arrangören av eventet detaljerna i orderbekräftelsen som du mottar via mail efter köp eller så kan det hända att arrangören skickar ett uppföljande mail med en länk till deras online-event. Du kan även kika in på eventsidan där du finner arrangörens beskrivning av eventet. För mer information, läs här.

 • Vad är avbeställningsförsäkring och varför skulle jag behöva det?

  Med avbeställningsförsäkringen kan du vid vissa oförutsedda händelser som hindrar dig att delta i ett eventet, begära en återbetalning. För mer information, läs här.

Upptäck mer